Να σας συστήσουμε το Viognier

Να σας συστήσουμε το Viognier

Το «πιο καυτό» τρίο της κοιλάδας του Ροδανού, περιλαμβάνει  Marsanne, Roussanne και το Viognier. Άλλες ποικιλίες με τις οποίες συνδέεται στενά είναι το Grenache Blanc (δίνει επίσης γεμάτα κρασιά), το Bourboulenc (ωραία τάρτα), το Maccabeo και το Vermentino, επίσης γνωστό ως Rolle. Το Viognier είναι μία από τις σχετικά σπάνιες ποικιλίες που έχουν γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια.

Ξεχώρισε στην μικρή περιοχή με ονομασία προέλευσης  Condrieu και στο ακόμη πιο μικρό Château Grillet. κάτι ασυνήθιστο μεταξύ των appellations κρασιού της Γαλλίας, όχι μόνο επειδή είναι μια από τις μικρότερες όσον αφορά την έκταση, αλλά είναι και μια από τις ελάχιστες που μπορεί να διεκδικήσει μόνο ένας παραγωγός (ο Romanee-Conti είναι ένας ακόμα αξιοσημείωτος).

Το αρωματικό, δυνατό viognier με τα αρώματα λουλουδιών και τα αρώματα βερίκοκου και ροδάκινου, έχει γίνει η αγάπη των Καλιφορνέζων και αργότερα της Αργεντινής, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Ισραήλ και της Νότιας Γαλλίας. Κάνει δυνατά πλούσια, ξηρά λευκά που φτιάχνονται για να πίνονται φρέσκα, προσφέροντας όμως ξεχωριστές συγκινήσεις σ΄αυτούς που έχουν την περιέργεια και υπομονή να δουν πως εξελίσσονται μέσα στα χρόνια. Από την άλλη θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Viognier είναι ένα νόστιμο εναλλακτικό κρασί αντί του Chardonnay.

Το Viognier, συν-οινοποιείται σε κάποιες περιπτώσεις με την ερυθρή ποικιλία Syrah, όπου συμβάλει στο χρώμα και το μπουκέτο του κρασιού.

Διαβάστε περισσότερα για το Château-Grillet εδώ

Ιστορία

Η προέλευση του σταφυλιού Viognier είναι άγνωστη. θεωρείται ότι είναι ένα αρχαίο σταφύλι, ενδεχομένως προερχόμενο από τη Δαλματία (σημερινή Κροατία) και στη συνέχεια ήρθε στον Ροδανό από τους Ρωμαίους.

Η προέλευση του ονόματος Viognier είναι επίσης ασαφής. Το πιο συνηθισμένο ομώνυμο είναι η γαλλική πόλη Vienne, η οποία ήταν ένα σημαντικό ρωμαϊκό φυλάκιο. Ένας άλλος μύθος λέει ότι πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή προφορά της via Gehennae, που σημαίνει “Ο δρόμος της κοιλάδας της κόλασης”. Πιθανότατα πρόκειται για έναν υπαινιγμό για τη δυσκολία της καλλιέργειας του σταφυλιού.

Το 2004, η ανάλυση του DNA στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνιας, έδειξε ότι το σταφύλι συνδέεται στενά με το σταφύλι Freisa του Πιεμόντε, και ότι είναι γενετικός ξάδερφος του Nebbiolo.

 

Ποια είναι η γεύση του;

Όπως και το Chardonnay, το Viognier έχει τη δυνατότητα να παράγει κρασιά με πλούσιο, απαλό χαρακτήρα.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του σταφυλιού Viognier είναι το άρωμα της άνοιξης, του γιασεμιού και των πλούσιων γεύσεων βερίκοκου, ροδάκινου, αχλαδιού, βιολέτας και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ορυκτού. Ωστόσο, αυτές οι αρωματικές νότες μπορούν εύκολα να καταστραφούν λόγω υπερβολικής έκθεσης σε οξυγόνο, γεγονός που καθιστά τη ζύμωση σε βαρέλια μια τεχνική οινοποίησης που απαιτεί υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων εκ μέρους κάθε οινοποιού που εργάζεται με αυτή την ποικιλία.

Η δυνητική ποιότητα του Viognier εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις αμπελουργικές πρακτικές και το κλίμα της περιοχής όπου καλλιεργείται. Το σταφύλι, απαιτεί μακρά και ζεστή καλλιεργητική περίοδο προκειμένου να ωριμάσει πλήρως, αλλά όχι πολύ ζεστό κλίμα όπου το σταφύλι αναπτύσσει υψηλά επίπεδα σακχάρων και πιθανών αλκοολών πριν να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι λεπτές αρωματικές του νότες. Η ωρίμανσή του σε ζέστη και ηλιοφάνεια, μπορεί να δώσει κρασιά αρκετά επιθετικά και εξωτικά με πικάντικα αρώματα και πλούσιο σώμα. Λόγω του ότι είναι πικάντικο, συγχέεται μερικές φορές σε τυφλές γευστικές δοκιμές με την ποικιλία Alsace Pinot Gris.

Λόγω των χαμηλών αποδόσεων και της δυσκολίας στην καλλιέργεια και την οινοποίηση του, στην Ελλάδα συναντάμε ελάχιστους αμπελώνες Viognier. Θα ξεχωρίζαμε το Viognier από το Κτήμα Γεροβασιλείου και το αρκετά εξωτικό, νεοκοσμίτικου στυλ Viognier eclectique του κτήματος Σκούρα που αξίζει να τα δοκιμάσετε (αν δεν το έχετε ήδη κάνει).

“Μεγάλα” Condrieu που αξίζει να δοκιμάσετε: Château-Grillet, Domaine Georges Vernay Condrieu Coteau de Vernon, Cave Yves Cuilleron Condrieu Ayguets, E. Guigal Condrieu La Doriane, M. Chapoutier Condrieu Coteaux de Chery, Michel & Stephane Ogier Condrieu Les Vieilles Vignes de Jacques Vernay, Julien Pilon Condrieu Vernon, κ.α.

Share this post