Θα πίνατε την νέα βότκα από το Τσερνομπίλ;

Θα πίνατε την νέα βότκα από το Τσερνομπίλ;

Ναι, η βότκα του Τσερνομπίλ είναι εδώ. Μετά από χρόνια έρευνας, τα σιτηρά που καλλιεργούνται σε πειραματικό οικόπεδο στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ, όπου απαγορεύεται η γεωργία, δημιούργησαν έπειτα από τριπλή απόσταξη τη νέα βότκα Atomik. 

Αυτό είναι αποτέλεσμα της δεκαετούς έρευνας, ακαδημαϊκού και ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ Jim Smith για την περιοχή γύρω από το πεδίο της πυρηνικής καταστροφής του 1986. “Άρχισα να συνειδητοποιώ ότι η ραδιενέργεια δεν ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν εκεί”, εξήγησε ο Smith. “Όπως διαπίστωσε η έκθεση U.N. 2002, οι κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες του Τσερνομπίλ, ήταν οι πιο σοβαρές!”.

Έτσι, ο Σμιθ αποφάσισε να ανακαλύψει εάν οι λιγότερο ραδιενεργοί χώροι θα μπορούσαν να γίνουν και πάλι γεωργικά βιώσιμοι, χρησιμοποιώντας ένα προϊόν που γνωρίζουν και εμπιστεύονται οι Ουκρανοί. Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα, ο Smith και η ομάδα του τεκμηρίωσαν την προσπάθεια τους και παρουσίασαν το προϊόν τους: μια βότκα που λέγεται Atomik, από σίκαλη που καλλιεργείται σε ένα πεδίο 2,5 στρεμμάτων σε εγκαταλελειμμένη περιοχή, μς αλκοολικό βαθμό 40% και νερό από ένα βαθύ υδροφόρο ορίζοντα περίπου 6 μίλια από τη θέση του αντιδραστήρα. “Η διαδικασία απόσταξης αφήνει πολλά βαρύτερα στοιχεία (στην περίπτωσή μας τα ραδιενεργά) στα απόβλητα”, δήλωσε ο Smith. “Οι φίλοι μας στο GAU-Radioanalytical στο Πανεπιστήμιο του Southampton δεν μπόρεσαν να βρουν ραδιενέργεια Τσερνομπίλ στο τελικό προϊόν”.

Μόνο ένα ίχνος άνθρακα-14 βρέθηκε στο πρώτο μπουκάλι Atomik, ένα επίπεδο που βρίσκεται φυσικά σε αλκοόλ.

Παρά τις αντιδράσεις ή εξαιτίας αυτών η βότκα αυτή είναι προς το παρόν ένα προϊόν δύσκολο να πουληθεί. «Μπορεί να υπάρξει σημαντική απροθυμία του κοινού να καταναλώσει προϊόντα που θεωρούνται« μολυσμένα », δήλωσε ο Σμιθ στη μελέτη του. Η εταιρεία του στο Τσερνομπίλ, που σκοπεύει να διαθέσει στην αγορά την βότκα Atomik, σκοπεύει να δωρίσει 75 % των κερδών στην κοινότητα που εξακολουθεί να πλήττεται.

Η εταιρεία έχει παράγει μέχρι στιγμής μόνο μία φιάλη για κατανάλωση και πρόσφατα σερβιρίστηκε στο Bar Swift στο Soho του Λονδίνου για να γίνει το πρώτο μαρτίνι Atomik. Οι ουκρανικές αρχές αυτές τις μέρες είναι αρκετά προσεκτικές για τα πράγματα στο Τσερνομπίλ, αλλά “αν μπορούμε να τακτοποιήσουμε τα νομικά ζητήματα “, ο Smith εύχεται να φτιάξει μερικές εκατοντάδες φιάλες φέτος.

Share this post