ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ: Η ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ: Η ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Η μεγαλύτερη μελέτη σχετικά με την επίδραση της αλκοόλης στην καρδιά κατέδειξε για ακόμα μια φορά ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένους  κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στο University College London διαπίστωσαν ότι αυτοί που πίνουν αλκοόλ με μέτρο έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από ασθένειες όπως καρδιακή προσβολή, στηθάγχη και καρδιακή ανεπάρκεια.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο στόχος της έρευνας ήταν να αναλύσει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και 12 διαφορετικών καρδιακών παθήσεων. Κανένας από τους ανθρώπους στην έρευνα δεν είχε κάποια καρδιαγγειακή νόσο όταν άρχισε η μελέτη. Επιπλέον, οι περισσότεροι ήταν μη καπνιστές, είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ και δεν ήταν διαβητικοί. 60% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα έπιναν μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν μετριοπαθώς, οι μη-πότες είχαν αυξημένο κίνδυνο να υποφέρουν κάποια στιγμή στη ζωή τους από 7 στις 12 ασθενειες: ασταθή στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, θάνατο από στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριακή νόσο και κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, αυτοί που έπιναν πολύ επίσης ήταν εκτεθειμένοι στις 7 από τις 12 ασθένειες με μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια. «Όσο πιο πολύ πίνει κανείς, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχει να νοσήσει από ασθένειες του ήπατος και καρκίνο», σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι συγγραφείς της έρευνας δηλώνουν: «Ανακαλύψαμε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσει κανείς από καρδιαγγειακά νοσήματα και το εύρημα αυτό είναι σύμφωνο με τα αποτελέσματα των προηγούμενων μικρότερων μελετών. Έχει γίνει περαιτέρω έρευνα με βάση  προηγούμενες εργασίες και αποδείχθηκε ότι το αλκοόλ προστατεύει από  μεγάλες κλινικές παθήσεις, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αιφνίδιο στεφανιαίο θάνατο, καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αρτηριακή νόσο και κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα.»

«Σε αντίθεση με άλλους, δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο μιας προστατευτικής επίδρασης της μέτριας κατανάλωσης για υπαραχνοειδή αιμορραγία, αλλά όμως διαπιστώσαμε αυξημένο κίνδυνο ενδοεγκεφαλικής  αιμορραγίας μεταξύ αυτών που καταναλώνανε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, η οποία είναι σύμφωνη με άλλες εκθέσεις.

«Συνολικά, τα ευρήματά μας, δείχνουν ότι αν κάποιος πίνει μέτρια ποσότητα αλκοόλ έχει χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσει από πολλά, αλλά όχι απ’ όλα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα.»

Μπορείτε να δείτε την πλήρη έρευνα εδώ

Share this post