Νέο multi-vintage cuvée από την Moët & Chandon

Νέο multi-vintage cuvée από την Moët & Chandon

 

Η Moët & Chandon παρουσίασε ένα νέο «multi-vintage» cuvée στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Ονομάζεται Réserve Impériale, και περιγράφεται ως ένα «πιο γεμάτο, πιο πλούσιο στυλ για τη γαστρονομία».

 

Είναι ένα κρασί που φτιάχτηκε αρχικά για την ιταλική αγορά on-trade και μέχρι σήμερα είναι διαθέσιμο μόνο στην Ιταλία και τη Γαλλία. Τώρα, η Moët’s Réserve Impériale είναι διαθέσιμη και στους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Φτιάξαμε για πρώτη φορά αυτή τη σαμπάνια πριν από περίπου 25 χρόνια ως απάντηση στις εκκλήσεις στην Ιταλία για ένα κρασί Moët που να απευθύνεται ειδικά σε εστιατόρια», εξηγεί ο chef de cave Benoît Gouez. «Σε απάντηση, αναπτύξαμε ένα cuvée με την χαρακτηριστική γεύση της Brut Impérial, αλλά του οποίου η οινοποίηση έχει σχεδιαστεί για να δίνει έναν πληρέστερο χαρακτήρα. Αυτό σήμαινε ότι όταν ακούσαμε το ίδιο κάλεσμα από το Ηνωμένο Βασίλειο, ήμασταν έτοιμοι».

Παρουσιάζοντας το κρασί στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, η Marie-Christine Osselin, η οποία είναι μέλος της οινοποιητικής ομάδας της Moët, είπε ότι στην πραγματικότητα ήθελαν μια «γαστρονομική σαμπάνια» ειδικά σχεδιασμένη για να συνοδεύει το φαγητό στον τομέα των εστιατορίων, κάτι που όπως λέει η Osselin «με περισσότερη ένταση, που τοποθετείται μεταξύ Brut Impérial και Grand Vintage [σε τιμή και στυλ]».

Ενώ η Brut Impérial αντικατοπτρίζει τις συνολικές φυτείες αμπελώνων στη σαμπάνια και είναι επομένως ένα μείγμα τριών κατευθύνσεων των τριών κυρίαρχων ποικιλιών – με αυτό που ο Gouez αποκαλεί «ένα μεγάλο τρίτο» του Pinot Noir, συν τα μικρότερα τρίτα του Meunier και του Chardonnay – στο νέο κρασί Το Pinot Noir αντιπροσωπεύει μεταξύ 40 και 50% του μείγματος, με περίπου 20-30% το καθένα για Chardonnay και Meunier.

Όπως λέει ο Gouez, αναζητούν «μια πιο οινώδη και ζεστή παλέτα που συνδυάζεται καλά με την πυκνότητα και τη φρεσκάδα, ενώ ενισχύεται περαιτέρω με επιπλέον έξι μήνες ωρίμανση στο κελάρι πριν την κυκλοφορία».

Είναι ενδιαφέρον ότι ενώ ο Gouez μειώνει τακτικά το dosage που χρησιμοποιείται τόσο στην Grand Vintage (τώρα τυπικά ένα στυλ Extra Brut στα 6gm/l ή λιγότερο) όσο και στην Brut Impérial, τώρα μειώνεται στα 7gms/l (ενώ όταν έγινε μέλος της εταιρείας το 1998 ήταν περισσότερο από 13-14 gms/l), η Réserve Impériale έχει υψηλότερο dosage (8gms/l) .

Εκτός από τη χρήση περισσότερων Pinot Noir με βάση το πιο γενναιόδωρο γευστικό προφίλ που αναζητούν, η άλλη πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη σε αυτό το cuvée είναι ότι το dosage liquor παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια.

 

Share this post