Νέος νόμος αναγκάζει τη σαμπάνια να αναγράφεται ως «αφρώδες κρασί» στη Ρωσία

Νέος νόμος αναγκάζει τη σαμπάνια να αναγράφεται ως «αφρώδες κρασί» στη Ρωσία

Η Moët Hennessy, ο μεγαλύτερος παραγωγός σαμπάνιας στον κόσμο, αναγκάστηκε να επαναπροσδιορίσει τα προϊόντα της ως «αφρώδες κρασί» στη Ρωσία προκειμένου να συμμορφωθεί με έναν νέο νόμο που υπέγραψε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ιδιοκτήτης των Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Dom Pérignon και Krug ανέστειλε τις παραδόσεις στη χώρα προκειμένου να κάνει την αλλαγή στις πίσω ετικέτες των φιαλών σαμπάνιας της.

Αυτή η κίνηση ήρθε σαν αποτέλεσμα της υπογραφής από τον Πρόεδρο Πούτιν ενός νέου νόμου την Παρασκευή, ο οποίος απαιτεί από όλους τους υπερπόντιους παραγωγούς αφρώδους οίνου – συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών και των καλλιεργητών της Σαμπάνιας – να επισημάνουν τα μπουκάλια τους ως “αφρώδες κρασί” στο πίσω μέρος, με άμεση εφαρμογή.

Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι παραγωγοί αφρώδους οίνου μπορούν ακόμα να χαρακτηρίσουν τα προϊόντα τους απλά ως “shampanskoye”, τη ρωσική λέξη για τη σαμπάνια.

Σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, η σαμπάνια είναι μια προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από τους παραγωγούς της περιοχής.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει στη Ρωσία – ή στις ΗΠΑ, όπου οι καθιερωμένοι παραγωγοί αφρώδους οίνου μπορούν ακόμα να ονομάσουν τα κρασιά τους “Champagne”.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε υπέρ των παραγωγών σαμπάνιας, σε μια μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με ένα παγωτό ‘Champagne sorbet’ που είχε πωληθεί προηγουμένως από την Aldi στη χώρα.

Η Moët Hennessy επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η εταιρεία είχε αναστείλει τις παραδόσεις σαμπάνιας στη Ρωσία προκειμένου να κάνει τις αλλαγές στις ετικέτες.

Η εταιρεία είπε: «Το MH Champagne maison πάντοτε σέβονταν την ισχύουσα νομοθεσία όπου κι αν λειτουργούν και θα συνεχίσουν τις παραδόσεις το συντομότερο δυνατό μόλις γίνουν αυτές οι προσαρμογές».

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές του κορυφαίου Ρώσου παραγωγού αφρώδους οίνου Abrau-Durso αυξήθηκαν περισσότερο από 5% στις πρώτες συναλλαγές τη Δευτέρα, μετά από τα νέα σχετικά με την κίνηση.

Ο νέος νόμος φαίνεται επίσης ότι θα επηρεάσει τους Γάλλους παραγωγούς κονιάκ: σύμφωνα με τον ιστότοπο IPKat, προτίθεται να σταματήσει την χρήση της λέξης «Cognac» στις ετικέτες τους στη Ρωσία, μετά από μια επταετή μεταβατική περίοδο – και το μόνο «Cognac» προς πώληση στη χώρα θα είναι τότε Ρωσικό.

Εκτός από τα σπίτια σαμπάνιας, η Moët Hennessy – μέρος του ομίλου πολυτελών προϊόντων LVMH – κατέχει επίσης το Hennessy, το Cognac με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο.

πηγή: decanter.com

Share this post