Ο φετεινός τρύγος στην Γαλλία ήταν ένας από τους μικρότερους των τελευταίων 30 χρόνων

Ο φετεινός τρύγος στην Γαλλία ήταν ένας από τους μικρότερους των τελευταίων 30 χρόνων

 

Lafite_harvest_season_72_DPI_ext_jpg_e_7cf3426be5247e47f410f68e911e015e3

Η Γαλλία είχε φέτος έναν από τους μικρότερους τρύγους εδώ και τρεις δεκαετίες,  λόγω κακών καιρικών συνθηκών σε πολλά μέρη της χώρας, με το Μπορντό να αποτελεί τη μόνη εξαίρεση, όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Παγετός, χαλάζι, σήψη και μερικές πυρκαγιές ήταν οι αιτίες που έκαναν τον φετινό τρύγο να μείνει αξέχαστος στους Γάλλους οινοποιούς. Συνολικά από τη φετινή συγκομιδή αναμένεται να παραχθούν  43.2m εκατόλιτρα οίνου – δηλαδή περίπου 5.760 εκατομμύρια μπουκάλια κρασιού. Είναι κατά  10% χαμηλότερα  από το 2015 και 6% χαμηλότερα από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών στη Γαλλία.

Μερικοί έχουν εγείρει φρέσκους φόβους για επικείμενη παγκόσμια έλλειψη κρασιού καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες επηρέσαν συγκομιδές σε αρκετές χώρες το 2016, όπως για παράδειγμα την Αργεντινή και τη Χιλή που έπεσαν στα  χέρια του Ελ Νίνιο.

Η Βουργουνδία αντιμετώπισε τον χειρότερο παγετό της από το 1981 και μάλιστα κάποιοι  καλλιεργητές έχασαν  φέτος περισσότερο από το 90% των καλλιεργειών τους. Άλλες αμπελουργικές ζώνες τριγύρω επέζησαν σχετικά αλώβητες ενώ η Καμπανία και ο Λιγήρας επλήγησαν επίσης.

Το Μπορντό είναι η περιοχή που όχι μόνο τη γλύτωσε από την κακοκαιρία αλλά η  παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% σε σχέση με το 2015: «Η συγκομιδή πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικές συνθήκες», δήλωσαν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας.

Share this post