Ο Καζαμίας του 2021 από το The Crunchy Grape

Ο Καζαμίας του 2021 από το The Crunchy Grape

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821, κυκλοφορεί η πρώτη επετειακή ετικέτα κρασιού από παραγωγό του Αιγίου. Στην ετικέτα  απεικονίζονται οι τρεις φιλικοί (Λόντος, Ζαΐμης, Π.Π Γερμανός) που πρώτοι κήρυξαν την επανάσταση στην Πελοπόννησο. Την κίνηση αυτή ακολουθούν παραγωγοί από όλη την Πελοπόννησο, με τον κάθε έναν να δηλώνει ότι στον τόπο τους πρωτοϋψώθηκε η σημαία της επανάστασης. Η κόντρα μεταφέρεται στην ΕΝΟΑΠ όπου σημειώνονται συμπλοκές κατά τις δύο πρώτες συνεδριάσεις. Στην τρίτη μπουκάρουν μέσα στο χώρο στερεοελλαδίτες παραγωγοί για να επιβάλουν την τάξη.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού ενάντια στον κορονοϊό προχωράει σχετικά ομαλά, όμως κλινικές έρευνες φέρνουν στο φως συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Φοιτητής οινολογίας ανακαλύπτει ότι όταν το εμβόλιο σταθεροποιείται σε κρασί που περιέχει ρετσίνι,  η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνει αλματικά.  Οι πωλήσεις και η ζήτηση της ρετσίνας αυξάνεται παγκοσμίως με τα οινοποιεία στην Ελλάδα να προσθέτουν ρετσίνι σε όλες τις δεξαμενές με λευκά και ροζέ κρασιά που διαθέτουν. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν, ότι η παγκόσμια τρέλα για τη ρετσίνα, στηρίχθηκε εν μέρει στη φήμη  ότι το ρετσίνι εμποδίζει την δράση του microchip που περιέχει το εμβόλιο.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Η νέα λατρεία των κατοίκων των πόλεων να εκδράμουν στα βουνά κατά τη διάρκεια της καραντίνας, προκαλεί καθυστερήσεις στην διαδικασία έκδοσης αδειών φύτευσης αμπελώνων. Καθώς πλήθος περιπατητών και ορειβατών μην αντέχοντας άλλο τη ζωή στην πόλη κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αποφασίζει να εγκατασταθεί στην επαρχία. Ειδικότερα επιλέγουν ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπου οι περισσότεροι επιλέγουν να ασχοληθούν με την αμπελουργία. Η τάση αυτή θα χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος ως το σημείο καμπής της αναγέννησης της ελληνικής αμπελουργίας.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Η κυβέρνηση μαζί με την επιτροπή λοιμωξιολόγων αποφασίσουν να ξαναμαντρώσουν τους Έλληνες τον μήνα Απρίλιο, έτσι ώστε να καλλιεργήσουν κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης ενόψει του εορτασμού (και της απελευθέρωσης από την καραντίνα) της γιορτής του Πάσχα. Τα ελληνικά οινοποιεία παρασυρόμενα από τους influencers ξεκινούν ένα όργιο GIVE AWAY. Ο ανταγωνισμός χτυπάει κόκκινο καθώς όσο πλησιάζει το Πάσχα, μαζί με τα κρασιά χαρίζονται πασχαλινά αυγά, σούβλες με μηχανισμό, προμαγειρεμένη μαγειρίτσα και λαμπάδες στολισμένες με φελλούς για την ανάσταση.

ΜΑΙΟΣ

Διαδικαστικό πραξικόπημα στην ΠΕΟ (Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων) με σοβαρές συμπλοκές και τραυματίες από ανοιχτήρια σε ανοιχτή συνέλευση των μελών της. Όλα ξεκινούν όταν νεαρό μέλος της ΠΕΟ, που εντάσσεται στη φράξια των «φυσικών», προτείνει για ψήφισμα την καταδίκη από μεριάς της ένωσης των «βαριών» φιαλών ως μη φιλικές προς το περιβάλλον. Τα αίματα ανάβουν όταν μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος του αποδίδει τον χαρακτηρισμό «’’φλώρου’’ που δεν μπορεί να σηκώσει μια λίγο πιο βαριά φιάλη» και προτείνει την διαγραφή του από την ένωση. Η συνεδρίαση διακόπτεται και έπειτα από παρέμβαση του προέδρου, αποφασίζεται να διεξαχθεί διάλογος μέσω κειμένων σε σχέση με «Το βάρος της ευθύνης της οινοχοΐας απέναντι στον πελάτη και το περιβάλλον» που θα οδηγήσει την ΠΕΟ στο πρώτο της καταστατικό συνέδριο.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Το τουρκικό ερευνητικό ωκεανογραφικό πλοίο ORUC REIS ξαναβγαίνει στις ελληνικές θάλασσες με εντολή Ερντογάν. Αυτή τη φορά για να ασκήσει πολιτικές πιέσεις περνάει δίπλα από τις Ανατολικές ακτές της Κρήτης. Εκεί συναντά μια ανεξήγητη ένδειξη στα όργανα του και με εντολή του καπετάνιου του, δύτες καταδύονται για να την ερευνήσουν. Η πρωτοφανής αυτή ωκεανογραφική ανωμαλία οφείλεται στις χαμένες φιάλες του Θαλασσίτη που είχαν παρασυρθεί από την θάλασσα έξω από την Σαντορίνη. Ο καπετάνιος ,και το πλήρωμα του ORUC REIS, ‘’παρκάρει” το πλοίο σε διεθνή ύδατα και την κάνει λαμόγια με το πλήρωμα στα ψαρομάγαζα της Ρόδου, όπου και καταναλώνουν μέχρι τελευταίας ρανίδας τις φιάλες που ανέσυραν.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Στις αρχές του μήνα σε συνθήκες αφόρητης ζέστης λαμβάνει μέρος συνεδρίαση του Αρείου Πάγου, που κρίνει το μέλλον της ποικιλίας Μαυροδάφνη. Το ανώτατο δικαστήριο, ύστερα από πιέσεις  που δέχεται από το κίνημα Free Mavrodaphne, αποφασίζει την ελεύθερη χρήση του ονόματος της ποικιλίας ακόμα και για ξηρούς ποικιλιακούς οίνους. Την ανακοίνωση του αποτελέσματος στο μέγα πλήθος, που έχει συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, κάνει γνωστός στις αρχές για τους αγώνες του, οινοποιός – αμπελουργός από την Κορινθία. Το πλήθος σπάει τις πλάκες των πεζοδρομίων φυτεύοντας συμβολικά κλήματα της ποικιλίας. Έπειτα από συνεννόηση με την αστυνομία και τους δημοσιογράφους, ακολουθεί πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ για να έχει λόγο να παίξει η είδηση στο δελτίο των οκτώ.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Σε διακοπές στην Σκόπελο η Albiera Antinori παραγγέλνει θεσσαλικό κεμπάπ το οποίο της προτείνεται να συνδυάσει με ερυθρό κρασί από  Λημνιώνα. Η ίδια αργότερα δηλώνει στα Social Media ότι το θεσσαλικό κεμπάπ είναι η πιο ευγενής έκφραση του πρόβειου κρέατος και ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε μαζικές φυτεύσεις Λημνιώνας στην Umbria. Σε συνέντευξη της στο Decanter τον ίδιο μήνα εξηγεί την φιλοδοξία της να κάνει την Umbria την Θεσσαλία της Ιταλίας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν – ακόμα – φωνές που ζητούν να αναγνωριστεί η Νεμέα ως η Τοσκάνη της Ελλάδος.  Porca Miseria.

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Κρίση στο κίνημα των φυσικών κρασιών, καθώς γνωστός παραγωγός του κινήματος αποφασίζει να το «τερματίσει» ως προς την φυσικότητα των κρασιών του. Ο ίδιος σε Live μετάδοση στο Instagram απαρνιέται την γυάλινη φιάλη ως κατάλοιπο της βιομηχανοποίησης του κρασιού που αλλοιώνει την αληθινή του φύση. Η παγκόσμια οινική κοινότητα είναι συγκλονισμένη στην ανακοίνωση του παραγωγού, ότι τα κρασιά της επερχόμενης σοδειάς θα διατίθενται αποκλειστικά σε ασκούς από γιδοτόμαρα. Αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν σημαντική ανάπτυξη της βυρσοδεψίας σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται έντονα παραγωγοί φυσικών κρασιών.

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Τα καλύτερα νέα για το χώρο του κρασιού αυτό τον μήνα έρχονται από την ελληνική τηλεόραση. Η νέα τηλεοπτική σειρά που σαρώνει στην τηλεθέαση ονομάζεται ΟΙΝΤΡΙΓΚΑ με το σενάριο να υπογράφει διάσημος οινολόγος της Νεμέας. Η πλοκή ξετυλίγεται στην Ελλάδα του 2020, με τους πρωταγωνιστές να έχουν εμπλακεί στη δίνη οικονομικών σκανδάλων, δολοφονιών και ερωτικών τριγώνων με φόντο το ελληνικό κρασί στην περίοδο της πρώτης καραντίνας την άνοιξη του 2020. Η σειρά καθηλώνει όλα τα κοινά και συνδέεται άμεσα με την αύξηση της κατανάλωσης κρασιού των Ελλήνων στο σπίτι.

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Η ΕΔΟΑΟ κάνει τον απόλυτο αιφνιδιασμό ανακοινώνοντας ότι ο Μάρκος Σεφερλής θα αποτελεί τον πρεσβευτή του ελληνικού κρασιού, παγκοσμίως. Ο Σεφερλής σε συνέντευξη τύπου που παραθέτει, δηλώνει εμφατικά ότι νιώθει σίγουρος ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν άμεσα χάρη στη νέα καμπάνια που έχει ετοιμάσει ο ίδιος. Σε αυτήν ο θεατρικός του σύλλογος, σε μικρά video δοκιμάζει ελληνικό κρασί με τον πρωταγωνιστή να κλείνει πάντα με την ατάκα «Καλό εεε;;». Μερίδα των ειδικών του κρασιού απαυδισμένοι από τις εξελίξεις αποφασίζουν να στραφούν στο χώρο της θεατρικής κωμωδίας. Χωρίς καμία όμως επιτυχία, καθώς το χιούμορ τους κάνει τον Σεφερλή να φαντάζει ισάξιος του Peter Sellers.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Το The Wine Show ανακοινώνει την συνεργασία του με την ομάδα του The Crunchy Grape. Η ομάδα του The Crunchy Grape κλαίει γοερά στο αποχαιρετιστήριο video, καθώς υπογράφει κλειστό πενταετές συμβόλαιο με τις αποδοχές τους να αγγίζουν εξαψήφιο νούμερο ετησίως. Ο γράφων βεβαίως έχει αποκλειστεί από τη συμφωνία και καταλήγει απαρηγόρητος πανελίστας στην νέα εκπομπή της Πάνιας «Αννίτα Κοίτα τι πίνω»!!

 

Κώστας Προβατάς DipWSET

The Crunchy Grape

Share this post