Οινοποιεία θρύλοι: Chateau Lafite Rothschild

Οινοποιεία θρύλοι: Chateau Lafite Rothschild

Το Chateau Lafite Rothschild είναι γνωστό για την παραγωγή αυτού που πολλοί δοκιμαστές θεωρούν ότι είναι το καλύτερο κρασί Bordeaux στην appellation. Θεωρείται επίσης ως ένα από τα πιο διάσημα, καθώς και τα πιο ακριβά κρασιά στον κόσμο.

To Lafite Rothschild έχει μια μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία που χρονολογείται από το 1234! Παρόλο που το κτήμα δεν ήταν από τότε στην αγορά οίνου του Bordeaux, θεωρείται ότι ήταν εκείνη η εποχή που τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν στο μοναδικό τους terroir. Ο ιδιοκτήτης του κτήματος εκείνη τη στιγμή, ο Gombaud de Lafite άφησε το σημάδι του. Σχεδόν 1.000 χρόνια μετά, το κτήμα εξακολουθεί να έχει το ονομά του! Όπως αναφέραμε, ενώ αμπέλια πιθανότατα υπήρχαν στο Lafite για πάνω από έναν αιώνα, ήταν το 1680, όταν δημιουργήθηκε η πλειοψηφία των αμπελώνων αυτού που γνωρίζουμε ως Lafite Rothschild σήμερα.

Το ξέρουμε γιατί στο περίφημο κτίριο του 1680, υπάρχουν έξι αναφορές για τους αμπελώνες του Bordeaux. Ο Jacques de Segur, κερδίζει τα εύσημα για την καλλιέργεια του αμπελώνα. Το 1695, ο Alexandre de Segur παντρεύτηκε τη Marie-Therese de Clauzel, κληρονόμο στο Chateau Latour. Έτσι, μέσα σε μια γενιά, η οικογένεια Segur απέκτησε σχέσεις με σε δύο από τους μεγαλύτερους αμπελώνες Bordeaux, το Chateau Lafite και το Chateau Latour! Όταν ο γιος του ζευγαριού, ο Nicolas-Alexandre πέθανε, το Chateau Lafite και το Chateau Latour χωρίστηκαν.

Το 1797, το Chateau Lafite πωλήθηκε και πάλι. Στην πράξη πώλησης, το Chateau Lafite χαρακτηρίστηκε ως Premier Cru του Medoc. Αυτή είναι μια από τις πρώτες αναφορές για αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως Lafite Rothschild που παράγει κρασιά που το 1855 θα χαρακτηριζόταν ως First Growth.

Την εποχή εκείνη, οι υποθέσεις του Lafite  διευθύνονταν από την οικογένεια Goudal. Χάρη στην άφιξη του Goudal, οι ιστορικοί που αγαπούν το κρασί είναι σε θέση να διαβάζουν ακριβή αρχεία και λεπτομέρειες των αμπελοκαλλιεργειών και των σχεδίων μάρκετινγκ για το Chateau Lafite. Η οικογένεια Goudal κατασκεύασε το κελάρι και διεσωσε πολλά από τα παλαιότερα μπουκάλια που παραμένουν στα κρύα, σκοτεινά κελάρια, συμπεριλαμβανομένου του παλαιότερου μπουκαλιού τους, το 1797 Lafite! Ο Thomas Jefferson, ο τρίτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αγαπούσε το κρασί του Chateau Lafite και είχε αγοράσει πολλά κιβώτια κρασιού ενώ ήταν στη Γαλλία, μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα.

Η έναρξη της διάσημης οικογένειας Rothschild αρχίζει το 1744, με τη γέννηση του Amschel Meyer. Ο Amschel Meyer άρχισε να δημιουργεί την περιουσία του ενώ εργάστηκε ως έμπορος στο “zum Roten Schild”, το οποίο τελικά έγινε το οικογενειακό όνομα Rothschild.

Το 1798 οι γιοι του πήγανε σε διάφορες πόλεις για να δημιουργήσουν τις τύχες τους. Περιττό να πούμε ότι όλοι οι γιοι του ευημερούσαν όπως και τα παιδιά τους με τη σειρά τους. Αυτό τελικά οδήγησε στην επιθυμία τους να αποκτήσουν κι ένα οινοποιείο στο Μπορντό. Το 1853, ο Baron Nathaniel de Rothschild, Άγγλος μέλος της οικογένειας Rothschild, αγόρασε το Chateau Brane-Mouton. Όπως ήταν το έθιμο της εποχής, το οινοποιείο πήρε το όνομα του νέου ιδιοκτήτη και γεννήθηκε έτσι το Chateau Mouton Rothschild.

Το 1868, ο James Rothschild, άλλο μέλος της οικογένειας, αγόρασε το Chateau Lafite, το οποίο ήταν πλέον ένα σπουδαίο First Growth Chateau .

Στις 8 Αυγούστου 1868 ο βαρώνος James d’Rothschild αγόρασε το Chateau Lafite, το οποίο πωλήθηκε σε δημόσιο πλειστηριασμό στο Παρίσι. To Mouton Rothschild ήταν ένα οινοποιείο Second Growth  εκείνη την εποχή και το Lafite ήταν First Growth.

Το πραγματικό κάστρο είναι μία από τις παλαιότερες κατασκευές στο Μπορντό, καθώς μέρος του κτιρίου χρονολογείται από το τέλος του 16ου αιώνα. Το 1868, ο αμπελώνας εκτεινόταν σε 135 εκτάρια, από τα οποία καλλιεργούνταν 74 εκτάρια. Η παραγωγή ήταν πολύ μικρότερη από ό, τι σήμερα, καθώς κυμαινόταν μεταξύ 4.000 και 5.000 κιβωτίων ανά τρύγο.

Μόλις 3 μήνες μετά την αγορά, ο Baron James d’Rothschild πέθανε και το Chateau Lafite Rothschild έγινε κοινή ιδιοκτησία των τριών γιων του: Alphonse Rothschild, Gustave Rothschild και Edmond Rothschild. Από το 1868, το Chateau Lafite Rothschild παρέμεινε στα χέρια της οικογένειας Rothschild.

Το 1962, η οικογένεια Rothschild πρόσθεσε στις εκμεταλλεύσεις της το Chateau Duhart-Milon, τον Fourth Growth αμπελώνα που βρίσκεται επίσης στο Pauillac. Ανήκε στην οικογένεια Casteja για περισσότερο από έναν αιώνα, το Chateau Duhart Milon ήταν παραμελημένο και βρισκόταν σε απελπιστική κατάσταση.

Τον Απρίλιο του 2018, η Saskia de Rothschild έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Domaines Barons de Rothschild. Η Saskia de Rothschild, η οποία εργαζόταν στο παρελθόν στον τομέα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, είναι η κόρη του Baron Eric de Rothschild, ο οποίος έχει αναλάβει το κτήμα από το 1974. Η Saskia de Rothschild δεν είναι νέα στο κρασί. Είχε εργαστεί στο L’Evangile στο Pomerol, όταν ήταν μόλις 19 ετών.

Το Lafite Rothschild παράγει ένα κομψό στυλ Pauillac. Το κρασί που παράγει έχει νότες κέδρου, κασις, καπνό, τρούφας, μπαχαρικά και ταυτόχρονα τη φρεσκάδα και καθαρότητα μαύρων και κόκκινων μούρων. Ίσως είναι το πιο εκλεπτυσμένο από τα First Growth. Το κρασί, όπως και όλα τα First Growth, χρειάζεται δεκαετίες για να ωριμάσει. Έχει αξιόλογες δυνατότητες παλαίωσης

Τα μπουκάλια του 1870 Lafite Rothschild που ανακαλύφθηκαν στο κάστρο Glamis είναι σε ηλικία άνω των 140 ετών! Το Chateau Lafite Rothschild είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα κτήματα του Μπορντό που ξεκίνησε να εμφιαλώνει το δικό του κρασί.

Chateau Lafite Rothschild Η Σύγχρονη Εποχή

Πριν από το 1996, το ακίνητο είχε τα πάνω και τα κάτω του. Η δεκαετία του 1960 και η δεκαετία του ’70 ήταν μια κακή περίοδος για το Chateau Lafite Rothschild. Τα κρασιά άρχισαν να βελτιώνονται στο Lafite Rothschild ξεκινώντας από το vintage του 1981 και πήραν ένα ακόμα βήμα ποιότητας το 1982. Από το 1996, το Chateau Lafite Rothschild παράγει μερικά από τα καλύτερα κρασιά στην ιστορία του!

Δυστυχώς, μόνο εκατομμυριούχοι μπορούν να το αγοράσουν σήμερα. Αλλά, πέρα ​​από την τιμή, δεν υπάρχει αμφιβολία για το επίπεδο ποιότητας. Το 2003, το Lafite Rothschild δημιούργησε ένα κρασί το οποίο είναι ίσως απαράμιλλο για το κτήμα ανά πάσα στιγμή στη μακρά ιστορία του. 2009, 2010 και 2016 δεν απέχουν πολύ.

Ξεκινώντας περίπου το 2008, το Lafite Rothschild έγινε το πιο συλλεκτικό κρασί από το Μπορντό. Οι τιμές ανέβηκαν στα ύψη λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης από την Κίνα. Το Lafite Rothschild έγινε το σύμβολο status για τους συλλέκτες κρασιού. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το γιατί συνέβη αυτό.

Ο πιο ευρέως αποδεκτός λόγος είναι ότι τo Lafite Rothschild πλήρωσε για τοποθέτηση προϊόντων σε κινεζική σαπουνόπερα που ήταν νο1 σε τηλεθέαση!

Οι χαρακτήρες σε αυτή την τηλεοπτική εκπομπή εμφανιζόταν  να απολαμβάνουν τη ζωή με το Lafite Rothschild και από τότε οι τιμές για τον Lafite Rothschild έχουν εκτοξευθεί και συνεχίζουν να αυξάνονται! Ήταν επίσης ένα από τα πρώτα First Growths που ξεκίνησαν να προωθούν το brand τους στην Κίνα.

Ωστόσο, ο Issac Newton είχε δίκιο όταν δήλωσε: “Ό,τι ανεβαίνει, πρέπει να κατέβει.” Οι τιμές για τον Lafite Rothschild έπεσαν μετά το 2011. Έως το 2013, οι τιμές άρχισαν να διατηρούνται σταθερές, αλλά πολλά από τα κρασιά, που χτυπούσαν τιμές ρεκόρ σε καθημερινή βάση έχουν χάσει σχεδόν το 50% της αξίας τους.

Ξεκινώντας από το τρύγο του 2012, το Chateau Lafite Rothschild άρχισε να εφαρμόζει μέτρα κατά της παραποίησης / απομίμησης. Από το 2012 και μετά, για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αχαλίνωτης πλαστογράφησης, το κτήμα τοποθετεί σφραγίδα αυθεντικότητας στις κάψουλες τόσο του Lafite Rothschild όσο και του Carruades de Lafite. Η σφραγίδα διαθέτει ένα μοναδικό, αριθμημένο κώδικα που μπορεί να ελεγχθεί στην ιστοσελίδα του, για να διαπιστωθεί εάν το κρασί είναι πραγματικό.

Διαβάστε περισσότερα: Όλα τα μπουκάλια Lafite πρέπει να έχουν Prooftag

Chateau Lafite Rothschild Αμπελώνες, Terroir, σταφύλια, οινοποίηση

Ο αμπελώνας 112 εκταρίων του Chateau Lafite Rothschild είναι φυτεμένος με 70% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 3% Franc Cabernet και 2% Petit Verdot.

Ενώ το Cabernet Sauvignon έχει παραμείνει στο 70%, σήμερα, υπάρχει λίγο περισσότερο Merlot, λιγότερο Cabernet Franc ενώ το Petit Verdot έχει προστεθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Το κτήμα βρίσκεται στα βόρεια της ονομασίας προέλευσης Pauillac. Μόνο το μικρό ποταμάκι  Jalle de Breuil χωρίζει τους αμπελώνες από την ονομασία προέλευσης St. Estephe. Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τους αμπελώνες του Chateau Lafite Rothschild σε 3 τμήματα με 100 χωριστά τμήματα.

Το κτήμα έχει κοντά σε 50 εκτάρια αμπελώνων που βρίσκονται κοντά στο κάστρο, και στις δύο πλευρές του αυτοκινητόδρομου D2, το οποίο προσφέρει απαλές αυξήσεις σε υψόμετρο μέχρι τα 27 μέτρα. Έχουν επίσης περίπου 50 εκτάρια αμπελώνα φυτεμένα στο οροπέδιο στον τομέα Carruades: εκεί βρίσκονται 2 τμήματα αμπέλων, ένα από τα οποία είναι μέσα στον αμπελώνα του Chateau Mouton Rothschild.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, αν και τα αγροτεμάχια στον τομέα Carruades δίνουν το όνομά τους στο δεύτερο κρασί του κτήματος, αυτά τα αμπέλια τοποθετούνται σχεδόν πάντοτε στο Grand Vin. Υπάρχουν επίσης αμπέλια δίπλα και διασκορπισμένα στους αμπελώνες του Chateau Duhart Milon.

Το ακίνητο αποτελείται επίσης από ένα μικρότερο, 4.5 εκτάρια αγροτεμάχιο που βρίσκεται στην ονομασία Saint Estephe, “La Caillava”. Τα αμπέλια στο St. Estephe βρίσκονται όχι πολύ μακριά από το Cos dEstournel, τα οποία βρίσκονται σε ένα μεγαλύτερο πακέτο γνωστό ως Blanquet.

Τα αμπέλια του Saint Estephe επιτρέπεται να τοποθετηθούν στο κρασί του Chateau Lafite Rothschild επειδή τα αμπέλια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του Lafite το 1885, τη στιγμή της ταξινόμησης. Οι αμπελώνες βρίσκονται κοντά στον περίφημο γείτονά τους, Mouton Rothschild.

Ακριβώς νότια του πύργου, το καλύτερο terroir του Lafite Rothschild έχει ένα παχύ στρώμα χαλικιού με άμμο, άργιλο, marl και ασβεστόλιθο στα εδάφη. Το χαλίκι μπορεί να είναι μέχρι 4 μέτρα σε βάθος σε ορισμένα αγροτεμάχια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρόλο που οι αμπελώνες τους βρίσκονται στα βόρεια του Pauillac, το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους είναι καθαρό χαλίκι και πέτρες. Με περισσότερο από το 50% του εδάφους να αποτελείται από χαλίκια, αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος του λόγου για τον οποίο το Lafite Rothschild έχει τόσο κομψές, θηλυκές υφές και μια πολυπόθητη αίσθηση ορυκτότητας.

Κατά μέσο όρο, τα αμπέλια είναι σχεδόν 40 ετών. Αλλά το Chateau Lafite Rothschild έχει πολύ παλιότερα αμπέλια. Στην πραγματικότητα, έχουν αμπέλια που έχουν φυτευτεί πάνω από 100 χρόνια στο τμήμα La Graviere. Αυτό το μικρό κομμάτι των αμπέλων Merlot χρονολογείται από το 1886. Λιγότερο από το 1% των αμπέλων είναι παλιά.

Επιπλέον, έχουν ένα μικρό τμήμα Cabernet Sauvignon που χρονολογείται από το 1922! Άλλα παλιά αμπέλια κυμαίνονται από 50 έως 90 ετών! Διατηρούν επίσης μερικά από τα παλαιότερα αμπέλια Petit Verdot στο Medoc που φυτεύτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Στο Chateau Lafite Rothschild, μεταξύ 1% και 1,5% του αμπελώνα αναδιαρθρώνεται κάθε χρόνο. Αμπέλια ηλικίας κάτω των 20 ετών δεν περιλαμβάνονται ποτέ στο Grand Vin.

Ο αμπελώνας του Chateau Lafite Rothschild φυτεύεται σε μια πυκνότητα φυτών που κυμαίνεται από 7.500 έως 8.500 ρίζες ανά εκτάριο. Μόνο οργανικά λιπάσματα χρησιμοποιούνται στους αμπελώνες του Lafite Rothschild. 9 εκτάρια αμπελώνων καλλιεργούνται με μεθόδους βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Κατά τη συγκομιδή, ο στόχος δεν είναι να φτάσουν τα αμπέλια το μέγιστο επίπεδο ωριμότητας. Αντ ‘αυτού, αναζητούν ένα μείγμα σταφυλιών σε διαφορετικά επίπεδα ωριμότητας, το οποίο δίνει στο κρασί μοναδικές υφές, φρεσκάδα, αρωματικές πολυπλοκότητες και κομψές αισθήσεις.

Το Lafite Rothschild είναι ο μεγαλύτερος από τους αμπελώνες first growth με σχεδόν 112 εκτάρια αμπελώνων. Ένα μεγάλο μέρος του αποτελείται από εκπληκτικά, όμορφα τοπία, λίμνες, δέντρα και πάρκο. Το Lafite Rothschild διατηρεί επίσης κοντά σε 50 εκτάρια λιβαδιών και βάλτου όπου επιτρέπουν σε ένα αρχαίο είδος άγριας αγελάδας να ζει και να βόσκει.

Αυτή η φυλή αγελάδων είναι σχεδόν εξαφανισμένη. Οι αγελάδες δεν παράγουν γάλα, ούτε εκτρέφονται για to κρέας toyw. Αυτή η κατανομή των φυτευμένων αμπελώνων και των ανοιχτών γαιών δεν έχει αλλάξει πολύ από το 1868 και είναι κοντά σε αυτό που έμοιαζε το 1855, όταν θεωρήθηκε first growth στην ταξινόμηση του 1855.

Château
Lafite Rothschild
33250 Pauillac France Fax: +33 (0) 5 56 59 26 83 visites@lafite.com

Share this post