Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την σαμπάνια

Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την σαμπάνια

 

rolls_royce_champagne

Oι γιορτές πλησιάζουν και η σαμπάνια έχει την τιμητική της. Το να επιλέξεις ένα μπουκάλι σαμπάνια είναι λίγο αγχωτικό, δεν συμφωνείτε; Κατ ‘αρχάς, δεν μιλάμε για μια φθηνή αγορά, οπότε η επιλογή δεν είναι παίξε γέλασε. Κατά δεύτερον η σαμπάνια έχει μια ξεχωριστή μέθοδο παραγωγής, διαφορετική ορολογία στην ετικέτα κ.ο.κ. και είναι ένα κρασί με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένοι όλοι οι οινόφιλοι. Η Ένωση καλλιεργητών Σαμπάνιας απαριθμεί 16.000 καλλιεργητές και 320 σπίτια σαμπάνιας.

Οι παρακάτω σημειώσεις θα σας βοηθήσουν να κάνετε την σωστή επιλογή σαμπάνιας για τις γιορτές.

  • Δεν είναι όλοι οι αφρώδεις οίνοι σαμπάνια

Για να ξεκινήσετε, θα πρέπει να ξέρετε κάτι βασικό: Δεν είναι όλοι οι αφρώδεις οίνοι σαμπάνια. Σαμπάνια ονομάζεται μόνο ο αφρώδης οίνος που παράγεται στην Champagne της Γαλλίας. Δείτε εδώ σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα αφρώδη κρασιά:

Ποιά είναι η διαφορά της Σαμπάνιας απο άλλους αφρώδεις οίνους;

 

  • Κάθε σαμπάνια έχει άλλο επίπεδο γλυκύτητας

Οι σαμπάνιες έχουν στην ετικέτα τους μια λέξη που υποδεικνύει το επίπεδο γλυκύτητάς τους.  Η γλυκύτητα στη σαμπάνια δεν είναι το ίδιο με την γλυκύτητα στον οίνο επειδή ο βαθμός γλυκύτητας, προέρχεται από το “dosage” στο τέλος της δεύτερης ζύμωσης . Η «ζαχαρούχος» δόση, το dosage δηλαδή ένα  ένα μίγμα από κρασί και ζάχαρη ή γλεύκος σταφυλιών. Αυτές είναι οι λέξεις στην ετικέτα που σας δείχνουν πόσο ξηρή ή γλυκιά είναι η σαμπάνια που επιλέγετε:

brut_magnum_platinum

 

Brut Nature  Bone Dry (0-3 g ζάχαρα / L). Χωρίς προσθήκη γλυκύτητας με 0-2 θερμίδες ζάχαρης ανά ποτήρι.

Extra Brut  Bone Dry (0-6 g ζάχαρα / L). Ένα άγγιγμα προστιθέμενης γλυκύτητας για να ισορροπήσει την εκ φύσεως υψηλή οξύτητα της σαμπάνιας. 0-5 θερμίδες ζάχαρης ανά ποτήρι.

Βrut – Ξηρή σαμπάνια  (0-12 g / L ζάχαρα). Η μέση δοσολογία γλυκύτητας στη σαμπάνια είναι συνήθως γύρω 6-10 g / L . Προσθέτει σώμα στο κρασί,  αν και, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο οξύτητας, φαίνεται σαν ξηρό ή  bone dry. H Brut Champagne έχει μόνο 5-7 θερμίδες ζάχαρης ανά ποτήρι.

Extra Dry Φρουτώδης σαμπάνια (12-17 g ζάχαρα / L). Το επίπεδο γλυκύτητας εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλό, έτσι  ώστε η Extra Dry Champagne να είναι συνήθως ξηρή αλλά με περισσότερο φρούτο να ξεχωρίζει. Προσθέτει 7-10 θερμίδες ζάχαρης ανά ποτήρι.

Dry – Off-Dry, Ημίξηρη σαμπάνια (17-32 g / L ζάχαρα). Ένα φρουτώδες και κάπως γλυκό  στυλ σαμπάνιας με πιο πλούσιο σώμα και υφή. Έχει περίπου 10-20 θερμίδες ζάχαρης ανά ποτήρι.

Demi-Sec  Γλυκιά (32-50 g / L ζάχαρα). Μια αισθητά γλυκιά σαμπάνια που είναι ιδανική για να συνδυαστεί με γλυκά ή τυριά ή ξηρούς καρπούς. Προσθέτει 20-30 θερμίδες ζάχαρης ανά μερίδα.

Doux  Γλυκιά (50+ g / L ζάχαρα). Ένα επιδόρπιο στυλ σαμπάνιας που είναι πλέον σχετικά σπάνιο να βρεθεί. Πολύ γλυκές γεύσεις φρούτων που ταιριάζουν πολύ με κρεμώδη επιδόρπια (χωρίς σοκολάτα). Έχει πάνω από 30 θερμίδες ζάχαρης ανά ποτήρι.

  • στυλ σαμπάνιας

Η σαμπάνια γίνεται από το μίγμα τριών ποικιλιών σταφυλιού (Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier). Ο τρόπος που χρησιμοποιούνται ( η δεν χρησιμοποιούνται) αυτά τα σταφύλια ορίζει και το στυλ της σαμπάνιας. Στη σαμπάνια που θα επιλέξετε τσεκάρετε αν γράφει Blanc de Blancs ή Blanc de Noirs ή Rose. Αν δεν γράφει τίποτα σημαίνει ότι παράγεται με το τυπικό στυλ.

SALONrgb_jpg_e_9f090cb3ec786cf5f5b583fdb3fda3c61

Blanc de Blancs

( σημαίνει λευκό των λευκών) Πρόκειται για μια σαμπάνια blanc που γίνεται με 100% λευκά σταφύλια, δηλαδή 100% Chardonnay. Υπάρχουν, βέβαια, μερικές σπάνιες εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό, όταν αναμιγνύεται με μερικές σπάνιες λευκές ποικιλίες της ίδιας περιοχής ( π.χ. Pinot Blanc, Pinot Gris και Arbane) αλλά ως επί το πλείστον, η Blanc de Blancs είναι 100% Chardonnay. Η Blanc de Blancs βγάζει συνήθως περισσότερο λεμόνι και γεύσεις μήλου και άλλων αντίστοιχων με το μήλο φρούτων.

egly_ouriet

Blanc de Noirs

(Λευκό των μαύρων) Πρόκειται για μια λευκή σαμπάνια που γίνεται με 100% μαύρα σταφύλια. Δηλαδή συνδυάζει Pinot Noir ή / και Pinot Meunier. Οι Blanc de Noirs έχουν συνήθως περισσότερη γεύση φράουλας και λευκού μούρου.

 

laurent-perrier-cuvee-rose-brut3

Rose

Το rose στυλ γίνεται συνήθως με ανάμειξη λευκής σαμπάνιας με λίγο κόκκινο κρασί από  Pinot Noir ή Pinot Meunier. Το κόκκινο κρασί που φτιάχνεται για να αναμιχθεί με την σαμπάνια είναι πολύ διαφορετικό από το Pinot Noir που έχετε δοκιμάσει.  Σκοπός του είναι να προσθέσει στη σαμπάνια καθαρές γεύσεις φρούτων όπως φράουλας και σμέουρων, μαζί με λίγες ή καθόλου τανίνες και υψηλή οξύτητα. Δεν χρειάζεται πολύ κόκκινο κρασί για να γίνει η ροζέ σαμπάνια. Στην πραγματικότητα, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν το 10% ή και λιγότερο Pinot Noir για τη ροζέ σαμπάνια τους.

 

  • Η παλαίωση της σαμπάνιας έχει σημασία στη γεύση

Η ηλικία της σαμπάνιας είναι ένας βασικός παράγοντας στη γεύση και όμως σπάνια μιλάμε γι΄αυτό. Η παλαίωση της σαμπάνιας στο tirage (όπως τo αποκαλούν) δίνει πιο bready γεύση και αρώματα ξηρών καρπών – αυτά είναι τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης σαμπάνιας. Οι καλύτεροι παραγωγοί με τα πιο ξηροκαρπάτα  κρασιά είναι γνωστό ότι παλαιώνουν τα κρασιά τους με «τιράζ» για  χρονικό διάστημα 5-7 ετών πριν τα βγάλουν στην αγορά.

princewilliamchampagne

 

Νon Vintage

Παλαιώνει για τουλάχιστον 15 μήνες. Η non Vintage (NV) σαμπάνια υπάρχει έτσι ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να κάνουν ένα κρασί με συνέπεια κάθε χρόνο (ανεξάρτητα από την ποιότητα της συγκομιδής εκείνου του έτους). Έτσι, αν επιλέξετε να αγοράσετε μια NV σαμπάνια, μπορείτε να περιμένετε να είναι ένα φρουτώδες και λιγότερο yeasty (με αισθητά αρώματα ζυμών) στυλ σαμπάνιας.

moet_20021

Vintage

Ωριμάζει για τουλάχιστον 36 μήνες. Σε ειδικές χρόνιες, όταν η συγκομιδή είναι καλή, οι παραγωγοί θα φτιάξουν ένα ξεχωριστό εκλεκτής ποιότητας κρασί, που προορίζεται για να παλαιώσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό το κρασί θα έχει συνήθως ένα πιο κρεμώδες και πιο yeasty στυλ.

Clos_du_Moulin

  • Τοπική κατάταξη (Premier Cru, Grand Cru, Autre Cru)

Μια άλλη ένδειξη σε πολλά μπουκάλια σαμπάνιας είναι αυτή που σηματοδοτεί το όνομα της κοινότητας όπου καλλιεργήθηκαν τα σταφύλια. Υπάρχουν εκατοντάδες κοινότητες, αλλά μόνο 42 έχουν αμπέλια Premier Cru και μόλις 17 έχουν αμπέλια Grand Cru . Αυτές οι ταξινομήσεις σημαίνουν ότι οι αμπελώνες έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να παράγουν εξαιρετικής ποιότητας οινοποιήσιμα σταφύλια που κάνουν υψηλής ποιότητας σαμπάνιες. Φυσικά, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά «Autre crus» (άλλα crus), τα οποία είναι εξίσου αξιόλογα, αλλά το σίγουρο είναι ότι όποια σαμπάνια κι αν επιλέξετε -απο αυτές που έχουν μια από τις λέξεις αυτές στην ετικέτα-, θα είναι σίγουρα μια εξαιρετικά ποιοτική σαμπάνια.

  • Κατάταξη παραγωγών

Υπάρχουν ουσιαστικά 3 τύποι παραγωγών στην Champagne (Καμπανία):Maisons, Cooperatives και Vignerons

Maisons (τα μεγάλα σπίτια δηλαδή), όπως π.χ.Moët, Veuve Clicquot, Perrier, Bollinger, κλπ,  που προμηθεύονται τα σταφύλια τους από όλη την Καμπανία.  Δώστε προσοχή στις παρακάτω ενδείξεις στην ετικέτα:

champagne_and_friends

 

 

NM “negociant Manipulant”  Ένας παραγωγός που αγοράζει το σύνολο ή μέρος των σταφυλιών του από άλλους παραγωγούς. Κάθε οίκος σαμπάνιας που καλλιεργεί ο ίδιος λιγότερο από 94% των σταφυλιών πρέπει να επισημαίνεται ως  NM. Το σπίτι  σαμπάνιας επισημαίνεται με αυτή την κατηγορία παραγωγού, αλλά δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο να δούμε καλλιεργητή σαμπάνιας επίσης στο πλαίσιο αυτής της ταξινόμησης.

harrods_champagne

MA “Marque d’Acheteur”  MA “Marque d’acheteur” που σημαίνει η μάρκα του αγοραστή. Συνηθίζεται ένα μεγάλο κατάστημα  λιανικής πώλησης ή ένα εστιατόριο να αγοράζει ένα κρασί και να το μεταπουλάει με δικιά του ιδιωτική ετικέτα. Αν έχετε δει ποτέ σε ένα σούπερ μάρκετ σαμπάνια με δικό τους εμπορικό σήμα αυτό είναι πιθανώς ΜΑ. π.χ. η ΜΑ των Harrods στο Λονδίνο κ.α.

champagne_cattier

ND “negociant DISTRIBUTEUR” Αυτή η ένδειξη αναφέρεται σε αυτούς που πουλάνε σαμπάνια, την οποία όμως ούτε ούτε καλλιεργούν τα σταφύλια ούτε την οινοποιούν οι ίδιοι.

 

οι συνεταιρισμοί -Cooperatives- 

PalmesRoseVintage1999NicolasFeuillatte

CM “Coopérative Manipulant” Αυτή η ένδειξη αναφέρεται σε σαμπάνια που δεν την κάνουν οίκοι αλλά συνεταιρισμοί. Οι συνεταιρισμοί είναι σε συγκεκριμένα χωριά στην Champagne και κάνουν ένα προϊόν βάσεως από πολλούς καλλιεργητές της ίδιας  περιοχής π.χ. Nicolas Feuillatte, κ.α.

 

Oι Vignerons είναι αμπελουργοί -παραγωγοί, ή μια συγκεκριμένη οικογένεια / άτομο που καλλιεργεί τα δικά της σταφύλια του σε ένα συγκεκριμένο χώρο και κάνει το δικό της κρασί του. Η παραγωγή τους έχει την εξής ταξινόμηση:

selosse

RM “coltant Manipulant” Ο παραγωγός που χρησιμοποιεί τουλάχιστον 95% δικά του φρούτα, όπως Jacques Selosse (φωτό), Georges Laval, Diebolt-Vallois, Collard-Picard, Alexandre Filaine κ.α.

SR “Sociéde coltants” Μια ένωση από δύο και περισσότερους καλλιεργητές που εμπορεύεται συλλογικά το δικό της brand (συνήθως οικογενειακές επιχειρήσεις).

RC “Récoltant Coopérateur” συνεταιρισμός παραγωγών που εμπορεύεται σαμπάνια με δικιά τους ετικέτα.

  • Γεωγραφική ταξινόμηση

Ένα τελευταίο κριτήριο επιλογής σαμπάνιας που θα σας αναφέρουμε είναι η ένδειξη στην ετικέτα των περιοχών όπου καλλιεργήθηκαν τα σταφύλια. Υπάρχουν 5 κύριες περιοχές καλλιέργειας της σαμπάνιας και η κάθε μια είναι γνωστή για ορισμένες ξεχωριστές ιδιότητες. Φυσικά, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις στους κανόνες αυτούς, αλλά ως επί το πλείστον, θα βρείτε σαμπάνιες από τις διάφορες περιφέρειες να ακολουθούνν αυτά τα χαρακτηριστικά.

 

Montagne de Reims

Ένας  λόφος νότια του Reims με πολλά επικλινή αμπέλια που βλέπουν νότια και νοτιοανατολικά και επιτρέπουν στα οινοποιήσιμα σταφύλια να επιτευχθεί η βέλτιστη ωριμότητα. Η έμφαση εδώ είναι στο Pinot Noir που οδηγεί σε ένα πιο σωματώδες στυλ σαμπάνιας με πιο πλούσια γεύση. Η περιοχή περιλαμβάνει 10 από τους  17 Grand Cru αμπελώνες συμπεριλαμβανομένων Ambonnay, Bouzy, Verzy, Verzenay και Mailly-Champagne. Για παράδειγμα, το διάσημο brand σαμπάνιας Krug, χρησιμοποιεί σταφύλια από το Montagne de Reims.

Vallée de la Marne

Η κοιλάδα κατά μήκος του ποταμού Μάρνη έχει πολλές πλαγιές φυτεμένες με αμπέλια. Υπάρχει μόνο ένας Grand Cru αμπελώνας εδώ, στο Ay, που βρίσκεται ακριβώς έξω από την πόλη που ονομάζεται Épernay. Εδώ δίνουν βάση στο σταφύλι Pinot Meunier, το οποίο σε αυτή την περιοχή ωριμάζει πιο εύκολα (επειδή μπορεί να είναι πιο δροσερά) και παράγει ένα πλούσιο στυλ  σαμπάνιας με περισσότερα καπνιστή γεύση.

Côte des Blancs

Αυτή είναι μια πλαγιά που βλέπει ανατολικά και συλλέγει ήλιο. Η Côte des Blancs είναι φυτεμένη κυρίως με Chardonnay και περιέχει τις άλλες 6 Grand Cru περιοχές της Καμπανίας. Είναι μια περιοχή που βγάζει  Blanc des Blancs και παράγει μερικές από τις καλύτερες μονοποικιλιακές σαμπάνιες της αγοράς.

Côte de Sezanne

Νότια της Côte des Blancs είναι μια άλλη πλαγιά που έχει πολλά αμπέλια, όπου κι εδώ κυριαρχεί το Chardonnay. Παρά τις δυνατότητες σε αυτήν την περιοχή, παράγει κυρίως κρασιά που αναμιγνύονται στα μεγαλύτερα σπίτια.

Côte des Bar

Αυτή η περιοχή είναι απομακρυσμένη από τα άλλα αμπελοτόπια της Καμπανίας, στα σύνορα μεταξύ Καμπανίας και Βουργουνδίας. Είναι ως επί το πλείστον φυτεμένη  με Pinot Noir και παράγει ένα πιο πλούσια στυλ σαμπάνιας, παρόμοιο με εκείνο της Montagne de Reims. Ωστόσο, επειδή η περιοχή είναι ένα σχετικά νέα στην παραγωγή σαμπάνιας, δεν έχει  οριοθετηθεί ακόμα κάποιο ενιαίο Grand Cru ή Premier Cru.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 ακριβότερες σαμπάνιες στον κόσμο

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε όταν σερβίρετε σαμπάνια

Top 10 Οι μεγαλύτερες μάρκες σαμπάνιας

10 πράγματα που πιθανόν δεν ξέρετε για τη σαμπάνια

 

Share this post