Ωμέγα Ξινόμαυρο 2007, late harvest Κτήμα Άλφα: Μια σπάνια γλυκιά απόλαυση

Ωμέγα Ξινόμαυρο 2007, late harvest Κτήμα Άλφα: Μια σπάνια γλυκιά απόλαυση

Ένα σπάνιο γλυκό κρασί που κυκλοφόρησε σε ελάχιστες φιάλες από το icon κτήμα της Φλώρινας, αποδεικνύει τις απεριόριστες δυνατότητες του Ξινόμαυρου αλλά και τις out of the box δημιουργικές αναζητήσεις του ακριτικού κτήματος.

Το γλυκό αυτό κρασί δεν παράγεται κάθε χρόνο. Το 2007 μια μικρή ποσότητα αφυδατωμένων σταφυλιών από το αμπελοτόπι Στροφή, ζύμωσαν σε καινούργια βαρέλια με τις οινολάσπες τους για 24 μήνες. Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησε μια μακρά περίοδος ωρίμανσης 10 ετών(!)σε ξύλινα βαρέλια και η εμφιάλωσε έγινε χωρίς φιλτράρισμα.

Η πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση (πολύ κάτω από 18Hl/ha) και η ασυνήθιστη διαδικασία οινοποίησης και χρόνος παραμονής στα βαρέλια έδωσε ένα πολύ συμπυκνωμένο, πολύπλοκο γλυκό κρασί με ισορροπία και αρμονία.

Με την ένταση και τον χαρακτήρα ενός Recioto della Vapolicella, στοιχεία που θυμίζουν icewine Inniskillin Cabernet Franc και με υπολειμματικά σάκχαρα (200+ g/L) που θυμίζουν ‘TBA’ το Ωμέγα Ξινόμαυρο 2007 red, late harvest Κτήμα Άλφα, είναι ένα συναρπαστικό γλυκό κρασί με απόλυτη ισορροπία. Γοητευτικό με ένα sexy appeal, τροφοδοτεί την μύτη με αρώματα γλυκών μπαχαρικών, σκούρων κερασιών, δαμάσκηνων, μαρασκίνο, γλυκόριζας, μέντας, μαρμελάδας κόκκινων φρούτων και κέδρου. Τα γλυκά, αποξηραμένα και γλασσαρισμένα φρούτα έρχονται σε κύματα στον ουρανίσκο με την βοήθεια του χαμηλού pH (2,94) και της ψηλής οξύτητας, να διατηρεί άριστη ισορροπία και μια ζουμερή ποιότητα στο στόμα. Ελαφριά αίσθηση τανινών και αλκοόλ 13,30% συμπληρώνουν την αρμονική εικόνα αυτού του κρασιού. Ένα υπέροχο, γλυκό κρασί από Ξινόμαυρο που μπορεί να γοητεύσει τους υπομονετικούς με την διαφαινόμενη εξέλιξη του. Φυσικά χρειάζεται και λίγη προσπάθεια για να εξασφαλιστούν κάποιες φιάλες του περιορισμένης ποσότητας αυτού late harvst.

Τιμή: 48€

Βαθμολογία: 93/100

Share this post