Όταν μιλάμε για αφρώδη, τι σημαίνουν οι λέξεις “χάντρα”, “μους” κ.α;

Όταν μιλάμε για αφρώδη, τι σημαίνουν οι λέξεις “χάντρα”, “μους” κ.α;

Όπως ίσως γνωρίζετε, οι φυσαλίδες κάνουν τη σαμπάνια και άλλα αφρώδη κρασιά ξεχωριστά. Αυτές οι φυσαλίδες οφείλονται στην παρουσία διοξειδίου του άνθρακα που βρίσκεται διαλυμένο στο κρασί. Αυτό το μαγικό αέριο εισέρχεται στο κρασί μέσω μιας δευτερογενούς ζύμωσης που γίνεται στο μπουκάλι (παραδοσιακή μέθοδος). όπως η Champagne, η Cava, το Trentodoc και η Franciacorta. Αυτή η δευτερογενής ζύμωση μπορεί επίσης να συμβεί σε μια μεγάλη δεξαμενή, όπως στην περίπτωση του Prosecco και άλλων φυσαλίδων.

Διαβάστε σχετικά: Ποιά είναι η διαφορά της Σαμπάνιας απο άλλους αφρώδεις οίνους;

Επειδή οι φυσαλίδες είναι ένα ουσιαστικό μέρος αυτού που κάνει αυτά τα κρασιά τόσο ευχάριστα, έχει αναπτυχθεί ένα λεξιλόγιο για να περιγράψει την ποιότητα και τον χαρακτήρα τους. Στην ιδανική περίπτωση, οι φυσαλίδες θα είναι λεπτές, όχι χοντρές (μπορεί να ακούσετε ακόμη και ιδιαίτερα λεπτές φυσαλίδες που περιγράφονται ως “κρεμώδεις”). Οι φυσαλίδες βοηθούν στην παροχή αρωματικών ουσιών και μια αίσθηση φρεσκάδας, καθαρισμού του ουρανίσκου, οπότε ελπίζουμε ότι θα υπάρχει επίσης μια σταθερή, έντονη ροή τους ενώ απολαμβάνετε ένα ποτήρι αφρώδους. Το πώς φτιάχτηκε το κρασί, πόσο παλιό είναι και πόσο κρύο σερβίρεται, θα επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα των φυσαλίδων. Καθώς η σαμπάνια παλαιώνει, για παράδειγμα, χάνει το αφρισμό της – αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Γενικά, η λέξη«μους» αναφέρεται στο συνολικό αφρισμό ή στο αφρισμένο “κεφάλι” που μπορεί να σχηματιστεί στην κορυφή του κρασιού. Οι μικροσκοπικές φυσαλίδες μπορούν να ονομαστούν «μαργαριτάρι». Το “Perlage” στα γαλλικά σημαίνει “χορδή ή αλυσίδα από μαργαριτάρια”, οπότε ο όρος θα μπορούσε να περιγράψει μια σειρά από φυσαλίδες που μοιάζει με μαργαριταρένιο κολιέ, συχνά γύρω από την επιφάνεια του κρασιού.

Εν τω μεταξύ, η «χάντρα»(“bead”), αναφέρεται συχνότερα στην διαδρομή των φυσαλίδων που ανεβαίνουν από το κάτω μέρος του ποτηριού στην επιφάνεια του κρασιού. Φυσικά, αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι “perlage” σε έναν άλλο παρατηρητή.

Η “χάντρα” συχνά υποδηλώνει “μεγαλύτερη ευκρίνεια” και πιο ζωντανές φυσαλίδες, ενώ η “μους” υποδηλώνει πιο κρεμώδεις φυσαλίδες και το perlage υποδηλώνει λεπτότερες, πιο απαλές, μικρότερες φυσαλίδες.

Όλη αυτή η συζήτηση περί ορολογίας απαιτεί κάποιο crowdsourcing. Την επόμενη φορά που θα ανοίξετε ένα μπουκάλι με φυσαλίδες, ρωτήσετε την παρέα σας ποια λέξη θα χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν τις φυσαλίδες του κρασιού και εν τέλει θα δείτε ότι η συζήτηση αυτή μπορεί να έχει μεγάλο ενδιαφέρον!

Διαβάστε ακόμα: Λίγα λόγια για την σαμπάνια

Share this post