Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού πέφτει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 27 ετών

Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού πέφτει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 27 ετών

Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 ετών, καθώς ο πληθωρισμός μείωσε τις καταναλωτικές δαπάνες, αν και τα αφρώδη κρασιά ήταν ένα φωτεινό σημείο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου.

Η παγκόσμια οινοποιία είχε άλλη μια δύσκολη χρονιά το 2023 καθώς ο πληθωρισμός ανέβασε τις τιμές και διάβρωσε τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ωθώντας τους καταναλωτές να αγοράσουν λιγότερα μπουκάλια.

Η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 2,6% σε περίπου 221 εκατομμύρια εκατόλιτρα πέρυσι, υποχωρώντας για δεύτερη χρονιά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1996, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση του κλάδου. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 800 εκατομμύρια λιγότερα μπουκάλια που πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο.

«Ο πληθωρισμός ήταν βασικός παράγοντας τα τελευταία δύο χρόνια, επειδή αύξησε σημαντικά το κόστος παραγωγής και διανομής, ενώ μείωσε επίσης την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του OIV, Τζον Μπάρκερ, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε στις πέντε μεγαλύτερες αγορές, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αν και ο Barker έδειξε επιφυλακτικότητα σχετικά με την ερμηνεία των προκαταρκτικών δεδομένων. Ο OIV βλέπει αναφορές ότι οι διανομείς σε βασικές αγορές έκαναν λιγότερες εισαγωγές, αντί να πουλήσουν μετοχές για να αντιμετωπίσουν την πληθωριστική πίεση, η οποία μπορεί να επηρεάσει τους υπολογισμούς της φαινομενικής κατανάλωσης, είπε ο γενικός διευθυντής.

Η παγκόσμια κατανάλωση έχει επίσης επηρεαστεί από μια απότομη μείωση της κατανάλωσης κρασιού στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, με όγκους το 2023 λιγότερο από το μισό από αυτό που ήταν μόλις τέσσερα χρόνια πριν, σύμφωνα με τον OIV. Επιπλέον, τα δημογραφικά στοιχεία και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής οδηγούν μια υποκείμενη τάση μείωσης της κατανάλωσης κρασιού.

«Δεδομένων των πολύ περίπλοκων επιρροών στην παγκόσμια ζήτηση αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τον ακριβή βαθμό στον οποίο η πρόσφατη μείωση της κατανάλωσης αποτελεί βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο χαρακτηριστικό της αγοράς», είπε ο Barker.

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε κατά 9,6% στα 237,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2023, κάτω από την εκτίμηση του OIV τον Νοέμβριο, αφού η Ιταλία και η Ισπανία μείωσαν σημαντικά τα στοιχεία της τελικής παραγωγής. Ο τρύγος είναι ο μικρότερος από το 1961, αφού οι «ακραίες» καιρικές συνθήκες περιόρισαν τη συγκομιδή σταφυλιών σε όλο τον πλανήτη.

Η δύσκολη συγκομιδή θα αποτρέψει τουλάχιστον μια σημαντική απόκλιση μεταξύ της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης, σύμφωνα με τον Barker. Είναι μάλλον «λίγο πολύ νωρίς» για να πούμε τι θα συμβεί με τις τιμές και την κατανάλωση του κρασιού το 2024, αν και η πληθωριστική πίεση μειώνεται, είπε.

«Ο μεγαλύτερος μοχλός της αύξησης των τιμών φαίνεται να ήταν ο πληθωρισμός το 2023 και αυτό φαίνεται να υποχωρεί φέτος», είπε ο γενικός διευθυντής. «Το αν η μικρότερη σοδειά του 2023 θα επηρεάσει ή όχι την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης και τις τιμές από αυτή την άποψη πιθανότατα εξαρτάται λίγο από την έκταση των μετοχών παγκοσμίως».

Η αξία των παγκόσμιων εξαγωγών κρασιού μειώθηκε κατά 4,7% στα 36 δισ. ευρώ, εξακολουθεί να είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ιστορία, καθώς οι υψηλότερες τιμές εν μέρει αντισταθμίζουν τις χαμηλότερες αποστολές. Ο OIV ανέφερε ότι η μέση τιμή εξαγωγής κρασιού αυξήθηκε 2% στα 3,62 ευρώ ανά λίτρο, το υψηλότερο από ποτέ, με τις πληθωριστικές πιέσεις και πάλι την πιθανή εξήγηση.

«Η μικρή συγκομιδή του 2023 στο βόρειο ημισφαίριο ως επί το πλείστον δεν έχει φτάσει ακόμη στην αγορά», είπε ο Barker. «Δεδομένης της τρέχουσας αποθεματοποίησης και του μέσου έως μικρότερου μεγέθους των πρόσφατων παγκόσμιων συγκομιδών, θα είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε τον αντίκτυπο που θα έχει μια μικρή συγκομιδή στο παγκόσμιο εμπόριο τόσο σε όγκο όσο και σε τιμολόγηση».

Τα αφρώδη κρασιά όπως η Champagne και το Prosecco παρουσίασαν τις πιο ανθεκτικές εξαγωγικές επιδόσεις, με την αξία των αποστολών να αυξάνεται κατά 1%, ακόμη και όταν οι όγκοι μειώθηκαν κατά 4%.

Εκτός από τα αφρώδη κρασιά, ορισμένα προϊόντα υψηλής ποιότητας και υψηλής τιμής συνεχίζουν να τα πηγαίνουν καλά, ιδιαίτερα τα κόκκινα υψηλής ποιότητας, είπε ο Barker.

Η Γαλλία παραμένει ο κορυφαίος εξαγωγέας κρασιού σε αξία, ενισχυμένη από τις αποστολές της σαμπάνιας, παρόλο που η Ιταλία και η Ισπανία έκαναν περισσότερες εξαγωγές σε όγκο. Όλοι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές κρασιού στον κόσμο ανέφεραν χαμηλότερους όγκους εξαγωγών πέρυσι.

Ο OIV ανέφερε επίσης τις πρώτες εκτιμήσεις του για την παραγωγή κρασιού στο Νότιο Ημισφαίριο, η οποία μπορεί να αυξηθεί περίπου κατά 5% το 2024, με βάση τα πρώτα δεδομένα. Η Αυστραλία ενδέχεται να αυξήσει τους όγκους κατά 21% υπό ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις για την Αργεντινή είναι για 27% μεγαλύτερη σοδειά, σύμφωνα με τον Barker, ο οποίος είπε ότι τα στοιχεία υπόκεινται σε αναθεώρηση τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Share this post