Παγκόσμιες μεταφορές: Χρονιά έντασης το 2022 για τους εξαγωγείς κρασιού με μεγάλες αυξήσεις τιμών

Παγκόσμιες μεταφορές: Χρονιά έντασης το 2022 για τους εξαγωγείς κρασιού με μεγάλες αυξήσεις τιμών

 

Καθώς οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη, η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από παγκόσμιες εντάσεις σχετικά με τις μεταφορές δεν θα υποχωρήσει μέχρι το 2023, όπως υποστηρίζει ο ειδικός μεταφορέας της Hillebrand.

«Τώρα, οι θαλάσσιες μεταφορές έχουν μεγάλο κόστος και πρέπει να σχεδιάζονται» υποστηρίζει ο Clément Desbois, ο διευθυντής εξαγωγών της μεταφορικής JF Hillebrand France, ο οποίος τονίζει τις αλλαγές που αντιμετωπίζει η οινοποιία και πρέπει να λάβει υπόψη σε σχέση με τα προβλήματα logistics. Διαταραγμένη από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, η διεθνής μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων παραμένει δύσκαμπτη με εκτεταμένες καθυστερήσεις και εκρηκτικό κόστος.

Δεν καθησυχάζει τους εξαγωγείς, ο Clément Desbois αφού δεν αναμένει καμία βελτίωση το 2022. «Βλέπουμε ότι η ζήτηση παραμένει πολύ ισχυρή (+13% στη ζήτηση εμπορευματοκιβωτίων στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 σε σύγκριση με το 2020 και + 6% σε σύγκριση με το 2019), ενώ ήδη χρησιμοποιείται όλη η παγκόσμια χωρητικότητα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων», υπογραμμίζει ο εμπειρογνώμονας, ο οποίος αιτιολογεί το μπλοκάρισμα και τη συμφόρηση των λιμανιών, με τον κορεσμό των υποδομών, που έχει σαν συνέπεια την καθυστέρηση των εμπορευματοκιβωτίων. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ντόμινο που επηρεάζει ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.

 

Δεκαπλάσια αύξηση Τιμής

«Δεν υπάρχει πλέον καμία αξιοπιστία στα δρομολόγια, μόνο το 30% των πλοίων είναι στην ώρα τους. Υπάρχουν πολλές ανωμαλίες», παραδέχεται ο Clément Desbois, ο οποίος αναφέρει ότι το 12% της παγκόσμιας χωρητικότητας εμπορευματοκιβωτίων είναι άχρηστο λόγω αυτών των διαδοχικών καθυστερήσεων. Ως αποτέλεσμα αυτής της παγκόσμιας συμφόρησης, οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη. Για ένα κοντέινερ 40 ποδιών, το συνολικό κόστος είναι 10.000 $ (8.600 €), γεγονός που σημαίνει δεκαπλάσια αύξηση της μέσης τιμής σε δύο χρόνια, υπογραμμίζει ο υπεύθυνος των logistics. Ανάλογα με τη διαδρομή, οι τιμές εξελίσσονται διαφορετικά. Όπως π.χ. το κόστος ανέρχεται σε 7.000 $ για ένα κοντέινερ που πηγαίνει από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες (σε σύγκριση με 2.000 $ το καλοκαίρι του 2020).

«Η έλλειψη χώρου προκαλεί αυξήσεις τιμών» συνοψίζει ο Clément Desbois, επιβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει ομαλοποίηση της διεθνούς κίνησης πριν από το 2023, γεγονός που δικαιολογείται τόσο από τη διατήρηση της ισχυρής ζήτησης για βιομηχανικά προϊόντα το 2021-2022 (που συνδέεται με την παγκόσμια ανάπτυξη) όσο και από την άφιξη μόλις το 2023 νέων πλοίων (από παραγγελίες ναυτιλιακών εταιρειών στο τέλος του 2020). Στο μέλλον, «κανείς δεν ξέρει πώς θα ισορροπήσουν ξανά τα πράγματα. Πιθανώς δεν θα επιστρέψουμε σε χαμηλές τιμές, καθώς υπάρχει ανάγκη οι εταιρείες να επενδύσουν σε μια υπηρεσία που αυτή τη στιγμή είναι υποβαθμισμένη και έχει υποχρέωση να βελτιώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα», προειδοποιεί ο Clément Desbois.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών θα πρέπει, «οι εξαγωγείς να προβλέπουν την επέκταση των ημερολογιακών τους υποχρεώσεων και να προνοούν για τη μεταφορά από τη συναλλαγή και μετά», εξηγεί ο μεταφορέας.

Η συμπεριφορά στις αποστολές θα πρέπει να προσομοιάζει με τις αποστολές στο τέλος του έτους την περίοδο των εορτών, ώστε να διασφαλισθούν προκαταβολικά οι πωλήσεις.

 

Τι προκάλεσε την αύξηση τιμών 

Η αύξηση τιμών του πετρελαίου που ήρθε σαν συνέπεια διαφόρων παραγόντων ήταν ένας βασικός λόγος της αύξησης.

Εδώ υπάρχει ανησυχία καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται, με ένα βαρέλι αργού πετρελαίου Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, να αυξάνεται έως και τα 80,69 δολάρια τον περασμένο μήνα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχε ξεπεράσει το όριο των 80 δολαρίων από τον Οκτώβριο του 2018.

Η ζήτηση μειώθηκε και οι τιμές πέσανε κατά τη διάρκεια του lockdown για τον κορωνοϊό, αλλά τώρα που η παγκόσμια οικονομία επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς, η ζήτηση αυξάνεται και η προσφορά δεν μπορεί να συμβαδίσει.

Τι προκάλεσε την άνοδο των τιμών του πετρελαίου τον Οκτώβριο του 2021;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες πίσω από την τρέχουσα άνοδο της τιμής του πετρελαίου:

Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο επανέρχονται και λειτουργούν και προσπαθούν να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο, αυξάνοντας ραγδαία έτσι τη ζήτηση.
Οι τυφώνες Ida και Nicholas κατέστρεψαν τις αμερικανικές πετρελαϊκές υποδομές στον Κόλπο του Μεξικού.
Οι ελλείψεις άνθρακα στην Ασία έχουν οδηγήσει τις χώρες αυτής της ηπείρου να χρησιμοποιούν περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι παλιά.
Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου έχει αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου είναι σημαντικός παράγοντας στην παράλληλη κατάσταση με το πετρέλαιο. «Το αργό πετρέλαιο ανέβηκε σε υψηλά επτά ετών σε ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη λόγω υψηλότερης ζήτησης με παγκόσμια έλλειψη ενέργειας και χαμηλότερες ανησυχίες για την προσφορά», εξήγησε ο Tapan Patel, ανώτερος αναλυτής της HDFC Securities. “Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν λόγω της ζήτησης υποκατάστατων από καταναλωτές φυσικού αερίου και άνθρακα λόγω των αυξανόμενων τιμών. Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και του άνθρακα παγκοσμίως αύξησε τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο για να καλύψει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές του αργού πετρελαίου αναμένεται να διαπραγματευτούν με αντίσταση στα 83 δολάρια και στήριξη στα 80 δολάρια το βαρέλι. MCX Το αργό πετρέλαιο Οκτωβρίου έχει στήριξη στα 5.990, αντίσταση στα 6.180».

Ενώ ορισμένοι από τους λόγους για την τρέχουσα κρίση είναι προσωρινοί, άλλοι δεν είναι και αυτό πρέπει να ανησυχεί τους καταναλωτές. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να συνεχιστεί καθώς αλλάζουν οι οικονομικές τάσεις σε όλο τον κόσμο.

με στοιχεία από την keosoe

Share this post