Κρασιά Για Το Πασχαλινό Τραπέζι

Κρασιά Για Το Πασχαλινό Τραπέζι

Το Πάσχα πέρα από μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, είναι η γιορτή που σηματοδοτεί την άνοιξη και τροφοδοτεί με αισιοδοξία το λαό, με τη κοινωνικότητα που αναπτύσσεται μέσα από τα διονυσιακά αυτά τύπου γλέντια.

Φέτος το Πάσχα θα βρεθούμε ξανά με φίλους και συγγενείς, μετά από δύο χρόνια καραντίνας, γι αυτό ας φροντίσουμε αυτή η μέρα να είναι γιορτινή.

Απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία μιας τέτοιας γιορτής είναι το κρασί. Τι κρασί όμως πρέπει να πιούμε;
Αναμφίβολα υπάρχει μια πολλή μεγάλη γκάμα κρασιών που μπορεί να συνοδεύσει τα εδέσματα στο Ελληνικό τραπέζι του Πάσχα με τα ψητά αρνιά, κατσίκια, κοκορέτσια, λουκάνικα και όλους τους πλούσιους και λαχταριστούς μεζέδες που προσφέρονται στα Ελληνικά σπίτια την μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Βράδυ Ανάστασης και μαγειρίτσα: Υπάρχουν τόσες συνταγές για μαγειρίτσα, όσες και οι Ελληνίδες μαμάδες, με συκωτάκια, με συκωτάκια πουλιών, χωρίς συκωτάκια, με μανιτάρια, με κοτόπουλο, με άνηθο, χωρίς άνηθο, αβγολέμονο κλπ που είναι αδύνατο με ένα τύπο κρασιού να καλύψουμε όλες τις εκδοχές.

Ανάλογα λοιπόν με την υφή της σούπας, μπορούμε να ταιριάξουμε ένα βαρελίσιο Chardonnay στις σούπες με μανιτάρια ή κοτόπουλο, επιζητώντας μεγαλύτερης έντασης κρασί σε σούπες με συκωτάκια, άνηθο και λεμόνι, όπου θέλουμε για ταίρι ένα κρασί με ικανοποιητική οξύτητα, κάποιο λευκό με σώμα & όγκο όπως πχ. μια Σαντορίνη βαρέλι, ένα Sherry ή πηγαίνοντας ακόμα και σε ερυθρό μεσαίου σώματος Αγιωργίτικο η ρουστίκ Ξινόμαυρο για πιο ακραίες περιπτώσεις.

Να σημειώσουμε ότι perfect match για κάποιες από αυτές τις εκδοχές μαγειρίτσας θα αποτελούσαν και άλλα κρασιά όπως Chablis, Αλσατικά Pinot Blanc και τραγανά minerally Sauvignon όπως Pouilly Fumé ή Sancerre και ξηρά σέρι η Μαδέρα, αλλά προτιμήσαμε να μην επεκταθούμε σε επιλογές πέραν των συνόρων.

Κυριακή του Πάσχα, στρωμένοι στο Πασχαλινό τραπέζι και επειδή η πολύωρη αναμονή για το ιδανικό ψήσιμο του αρνιού δεν παλεύεται ξυροσφύρι, τον ρόλο συνοδού στις σαλάτες και τους μεζέδες αναλαμβάνουν τα «ταπεινά» τσίπουρα και ούζα και μια ποικιλία από λευκά και ροζέ κρασιά που είναι άριστοι διεκπαιρεωτές σε τέτοιου είδους αποστολές.

Το αρνί στη σούβλα θα ταιριάξει υπέροχα με ένα ερυθρό κρασί με καλή οξύτητα και τανίνες βλ. Ξινόμαυρο που θα αντιμετωπίσουν το λίπος και τις πρωτεΐνες του, ενώ ένα αρνί που ψήθηκε στον φούρνο θα ταίριαζε καλύτερα με ένα λιγότερο επιθετικό αλλά με καλό σώμα κρασί, όπως ένα Αγιωργίτικο. Αν το αρνί στη σούβλα έχει μαριναριστεί με spicy μπαχάρια τότε χρειάζεται ένα ερυθρό κρασί με κάπως γλυκό φρούτο, όπως Χιλιανό Cabernet Sauvignon,  Νοτιοαφρικάνικο Pinotage η Αυστραλιανό Shiraz. Αν ο χαρακτήρας της μαρινάδας είναι λεμονάτος, βοτανικός, τότε θα χρειαστούμε ένα κρασί με ψηλότερη οξύτητα, όπως Ξινόμαυρο, Barbera, Chianti κλπ ενώ ένα τραγανό Ασύρτικο με γεμάτο σώμα όπως Νυχτέρι θα τα πάει επίσης θαυμάσια.

 

Αρνίσια σουβλάκια η παιδάκια στη σχάρα κάνουν γευστικό «πάρτι» με ένα Tempanillo, Νεοζηλανδέζικο Pinot Noir ή Χιλιανό Cabernet Sauvignon. Ένα Chardonnay με ελαφρά επίδραση βαρελιού, κάνει απίθανο συνδυασμό με γλυκάδια ελαφρά σωταρισμένα σε βούτυρο ενώ ένα ερυθρό κρασί με χαμηλές τανίνες συνοδεύει άριστα κρεατόπιτα με αρνί.

Για μοσχαρίσιες μπριζόλες, μπιφτέκια και άλλα κρεατικά που ψήνονται στη σχάρα, ένα Cabernet –μόνο του ή σε χαρμάνι- δεν θα άφηνε περιθώριο για γκρίνιες, ενώ θα πηγαίναμε σε ερυθρά μικρότερης έντασης αν τα κρεατικά μας είναι χοιρινά. Ένα rib eye ή strip loin black angus και άλλα prime cuts, δίνουν υπέροχους συνδυασμούς με μαυροτράγανο, αυστραλιανό shiraz κ.α.

Share this post