Περίεργες κάβες σ όλο τον κόσμο

Περίεργες κάβες σ όλο τον κόσμο

Le Cirque, Νέα Υόρκη


Το εστιατόριο-wine barLe Cirque της Νέας Υόρκης άνοιξε για πρώτη φορά το 1974 από τον Sirio Maccioni στο Mayfair Hotel στη Νέα Υόρκη, και βρέθηκε την τρέχουσα θέση του, δηλαδή στο κτίριο του Bloomberg στο East 58thStreet τον Μάιο του 2006. Το εστιατόριο 16.000 τμ είναι σχεδιασμένο από τον Αδάμ Tihany και αρχιτέκτονας ήταν ο Έλληνας Κώστας Κονδύλης. Το θέμα της διακόσμησης είναι το γαλλικό τσίρκο και το εστιατόριο είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να μοιάζει ότι βρίσκεται σε τέντα τσίρκου. Διαθέτει μια κύρια τραπεζαρία με μια γιγαντιαία γυάλινη κορυφή και ένα τεράστιο κεντρικό μπαρ από γυαλί, 65 θέσεων ακριβώς από κάτω.

 

2.Αngel’s Wine Tower, Λονδίνο

Το κύριο σημείο προσοχής του wine bar Αngel’s Wine Tower (Ο πύργος κρασιού των αγγέλων) στο ξενοδοχείο Radisson του αεροδρομίου Stansted στο Λονδίνο είναι αναμφίβολα η επιβλητική του κάβα και το σύστημα λήψης κάθε φιάλης. Στο γυάλινο πύργο του χώρου είναι τοποθετημένες χιλιάδες φιάλες από διάφορα είδη κρασιών, οι οποίες μεταφέρονται με εντυπωσιακό τρόπο μπροστά από τον πελάτη που θα τις παραγγείλει από ακροβάτες ή όπως ονομάζονται από τους αγγέλους-σερβιτόρους.

 

3.Modern Pacific Heights, Σαν Φρανσίσκο

Σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Butler Armsden, αυτή η διαστημική κάβα βρίσκεται κρυμμένη μέσα στο υπόγειο ενός τυπικού αρχοντικού στο Σαν Φρανσίσκο. Η επεκτατική κάβα κατασκευάστηκε από lucite και ανοξείδωτο ατσάλι με την πρόθεση να δώσει την εντύπωση ενός «ατελείωτου κελαριού» που μπορεί να μας προμηθεύσει με ατέλειωτη ποσότητα κρασιού.

 

4. Milestii Mici, Μολδαβία

Milestii Mici, Moldova

Επισήμως, η μεγαλύτερη κάβα κρασιών στον κόσμο βρίσκεται στα υπόγεια κελάρια του εργοστασίου οινοποιίας Milestii Mici στη Μολδαβία. Περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο μπουκάλια κρασί βρίσκονται αποθηκευμένα στις απέραντες υπόγειες σήραγγες 55 χλμ, που δημιουργήθηκαν πριν αρκετά χρόνια κατά τη διάρκεια εργασιών εξόρυξης ασβέστη. Το πρώτο μπουκάλι της κάβας αποθηκεύτηκε το 1968 και νέες σοδειές προστίθενται κάθε χρόνο.

 

Κάβα κάτω από το πάτωμα.


Ο σχεδιαστής Steven Gambrel από το Μανχάταν δημιούργησε μια κλειδαρότρυπα που οδηγεί σε έναν οινικό παράδεισο, μέσα σε ένα καλοκαιρινό σπίτι στο Sag Harbor του Long Island. Ο Gambrel μετέτρεψε μια δεξαμενή νερού που προϋπήρχε σε ένα ρομαντικό κελάρι που περιέχει πραγματικά έργα τέχνης! Αν κατέβει κάποιος τη μικρή σκάλα θα δει ένα εντυπωσιακό οινικό σύστημα και ένα τραπέζι μακρόστενο, όπου μπορεί να δειπνήσει υπό το φως των κεριών. Η ιδέα προέκυψε από το σπίτι και τα υλικά που υπήρχαν εκεί, εξηγεί ο σχεδιαστής. Οι τοίχοι είναι οι αυθεντικοί τοίχοι του σπιτιού από τον 19ο αι. και τα τούβλα έχουν πάνω τους την γοητευτική πατίνα του χρόνου που δίνει στο χώρο ξεχωριστό χαρακτήρα. Για να φτιάξετε ένα τέτοιο κελάρι σπίτι σας, θα πρέπει να προσέξετε τα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας. Για να παλαιώσει καλά το κρασί χρειάζεται κατά κανόνα 50-75% υγρασία και 11ως 13 βαθμούς Κελσίου. Από κει και πέρα, προσέξτε το σύστημα ψύξης να μην ξηραίνει τον χώρο και τα μπουκάλια να είναι σε οριζόντια θέση ή ελαφρώς πλαγιαστά.

Share this post