Περισσότερες γυναίκες και νεότεροι καταναλωτές μπαίνουν στον κόσμο του εκλεκτού κρασιού

Περισσότερες γυναίκες και νεότεροι καταναλωτές μπαίνουν στον κόσμο του εκλεκτού κρασιού

 

Για χρόνια ο κόσμος του εκλεκτού κρασιού κυριαρχείται από άντρες ηλικίας 60 ετών και άνω, αλλά μια νέα μελέτη που ξεκίνησε από την ARENI-Global, δείχνει ότι αυτό τελικά αλλάζει. Οι βασικοί λόγοι περιλαμβάνουν την τεχνολογία, το Covid και την αλλαγή κοινωνικών προτύπων. Τώρα, περισσότερες γυναίκες και νεότεροι καταναλωτές εισέρχονται στον κάποτε απρόσιτο κόσμο συλλογής εκλεκτών κρασιών, όπου η πλειονότητα των συμμετεχόντων είναι άτομα με περιουσία τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια σε ρευστά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και ξοδεύουν κατά μέσο όρο 75 $ ανά φιάλη και υψηλότερα.

Σχετικά με τη μελέτη: Τα fine wines είχαν καλές αποδώσεις κατά τη διάρκεια του Covid
Το ARENI-Global είναι ένα ινστιτούτο έρευνας και δράσης για το μέλλον του εκλεκτού κρασιού, με έδρα το Λονδίνο. Με τον συνεργάτη Mestrezt από το Μπορντό, ξεκίνησαν μια από τις πιο ολοκληρωμένες ερευνητικές μελέτες για το θέμα, δημιουργώντας μια έκθεση 89 σελίδων με τίτλο The Future of Fine Wine Consumers 2021. Η μεθοδολογία περιελάμβανε σε βάθος συνεντεύξεις με ειδικούς του κλάδου και καταναλωτές σε πολλές χώρες. Συμφωνήθηκαν επίσης με την Wine Intelligence να ολοκληρώσουν μια ποσοτική έρευνα για τους καταναλωτές εκλεκτών οίνων σε 4 χώρες: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα και Χονγκ Κονγκ. Επιπλέον, συσχετίστηκαν τα ευρήματα με τους δείκτες κρασιού Liv-Ex Fine, που παρακολουθούν τις παγκόσμιες τιμές, καθώς και τις πωλήσεις εκλεκτών κρασιών στις δημοπρασίες της Sotheby.

Ένα βασικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι η αγορά εκλεκτών κρασιών είχε καλή απόδοση κατά τη διάρκεια του Covid, κυρίως επειδή άτομα με περιουσία αγόρασαν περισσότερα ειδικά κρασιά για να πίνουν στο σπίτι. Σύμφωνα με τη Liv-Ex, ακόμη και με μια μικρή πτώση των πωλήσεων στην αρχή των lock-down του Covid, η συνολική αξία των προσφορών έφτασε το ρεκόρ των 83 εκατομμυρίων £ (117 $) μέχρι το τέλος του 2020, 33 εκατομμύρια £ (46 $) αύξηση από το 2019.

Ορισμός του εκλεκτού κρασιού
Η συντάκτρια της έκθεσης, Pauline Vicard, Εκτελεστική Διευθύντρια του ARENI, εξηγεί ότι ο ορισμός του εκλεκτού κρασιού μπορεί να είναι δύσκολος. «Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται μόνο την υψηλή τιμή όταν σκέφτονται καλό κρασί», είπε. «Ωστόσο, διερευνούμε αυτό το ζήτημα εδώ και χρόνια, και επιτέλους επιλύσαμε τον ακόλουθο ορισμό:« Ένα καλό κρασί είναι πολύπλοκο, ισορροπημένο, με δυνατότητα παλαίωσης – αν και απολαυστικό σε κάθε φάση της ανάπτυξής του. »

Προσθέτει ότι το εκλεκτό κρασί προκαλεί συναισθήματα και ερωτήματα ενώ το πίνει, δημιουργεί μια σχέση με τον παραγωγό του, παρέχει μια έκφραση αλήθειας και είναι περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο. Ταυτόχρονα, η Vicard αναφέρει ότι έπρεπε να αναπτύξουν επίπεδα τιμών για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν την ιδέα με μεγαλύτερη σαφήνεια. Ως εκ τούτου, αναγνώρισαν το επίπεδο εισόδου ως 30-150 €, το δεύτερο επίπεδο ως 150-450 € και το 3ο επίπεδο ως 450 € +. Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με υψηλό καθαρό πλούτο θα αγοράσουν και στα τρία επίπεδα τιμών, γνωρίζουν την εύλογη αξία στο κρασί και εξακολουθούν να αρέσκονται σε μια ευκαιρία.

Οι καταναλωτές καλών κρασιών είναι από τους πλουσιότερους
Σύμφωνα με την Vicard, η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι καταναλωτές εκλεκτών κρασιών συγκαταλέγονται στους πλουσιότερους σε κάθε χώρας που μελετήθηκε. Οι εκτιμώμενοι αριθμοί είναι οι εξής:

5,4 εκατομμύρια καταναλωτές εκλεκτού οίνου στις ΗΠΑ (αγορά κρασιών 75 $ +)
35 εκατομμύρια καταναλωτές εκλεκτών κρασιών στην Κίνα (αγορά εισαγόμενων κρασιών 500 RMB + ή 78 $)
0,5 εκατομμύρια καταναλωτές εκλεκτών οίνων στο Χονγκ Κονγκ (αγορά κρασιών 500 $ HK + ή 64.45 $)
2,6 εκατομμύρια καταναλωτές εκλεκτών κρασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο (αγορά κρασιών 50 £ + )

Επιπτώσεις στους παραγωγούς καλών οίνων
Η μελέτη παρέχει κάποιες συμβουλές στους παραγωγούς οίνου όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών εκλεκτών οίνων. Δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς οδηγούνται από την περιέργεια και την επιθυμία να βρουν ένα μοναδικό μπουκάλι κρασί, απολαμβάνουν να κερδίζουν ένα σπάνιο μπουκάλι κρασί για το κελάρι τους, καθώς και να το μοιράζονται με φίλους και συγγενείς. Προσελκύονται επίσης από εκδηλώσεις, άτομα και τοποθεσίες που δεν είναι συνήθως ανοιχτές σε όλους.

Οι καταναλωτές εκλεκτών κρασιών είναι πολύ global και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ταξιδεύουν σε διαφορετικές περιοχές κρασιού για να δοκιμάσουν κρασί. Πολλοί έχουν ένα αξιόπιστο δίκτυο εμπόρων κρασιού από το οποίο αγοράζουν κρασί και είναι πιστοί σε αυτούς τους ανθρώπους και τις εγκαταστάσεις. Ως εκ τούτου, οι παραγωγοί εκλεκτών οίνων πρέπει ταυτόχρονα να αναπτύξουν ειδικές εμπειρίες στο οινοποιείο (ή ουσιαστικά στο οινοποιείο κατά τη διάρκεια του Covid), ενώ παράλληλα δημιουργούν στενές σχέσεις με τους εμπόρους εκλεκτών οίνων που χρησιμεύουν ως μεσάζοντες σε καταναλωτές fine wines.

πηγή: Forbes

Share this post