Β. Αποστόλου: «Υπάρχει πίεση για κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου και αύξηση του ΕΦΚ»

Β. Αποστόλου: «Υπάρχει πίεση για κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου και αύξηση του ΕΦΚ»

Μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ,  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου έδωσε διευκρινίσεις για το εάν θα επιβληθεί ειδικός φόρος στο τσίπουρο. Συγκεκριμένα, είπε “υπάρχει παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μια αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λέει να συμμορφωθείτε με ότι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη όσον αφορά την αιθυλική αλκοόλη.

Μας ζητούν 24 ευρώ το λίτρο ότι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Εμείς λέμε δεν μας απασχολεί και δεν το συνδέουμε με τα προαπαιτούμενα. Δεν μας απασχολεί τώρα να λύσουμε το πρόβλημα διότι έχουμε παραπομπή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. ‘Άρα μέχρι να φτάσουμε στην παραπομπή θα κάνουμε μια συζήτηση με όλους για να δούμε τι θα κάνουμε”.

Ο Υπουργός είπε επίσης ότι υπάρχει πίεση για κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου από τις προβλέψεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και πίεση από τις αποφάσεις της Κομισιόν για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Στο τραπέζι χαράτσι ΕΦΚ στο τσίπουρο
Αμβυκούχοι του Τυρνάβου επιμένουν ότι ο υπουργός προχώρησε σε αυτή τη δήλωση για το τσίπουρο μιλώντας σε κλειστό κύκλο προσθέτοντας ότι η αύξηση της φορολογίας θα καταστρέψει την αμπελοκαλλιέργεια.

“Πάει να βάλει τάξη στον κλάδο επιβάλλοντας μεγαλύτερο φόρο, ενώ θα πετύχει το αντίθετο αποτέλεσμα με έκρηξη του λαθρεμπορίου, όπως συνέβη και στο κρασί, επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο, ο πρόεδρος Αμβυκούχων Τυρνάβου, Λάσκος Μανδήλας.

Όπως τόνισε, ήδη, οι παράνομες εισαγωγές στη χώρα μας αγγίζουν τα 30 εκατ. λίτρα το χρόνο, όταν η εγχώρια ετήσια παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς δεν ξεπερνά τα 9 εκατ. λίτρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας (ΕΝΑΠΑΠΕ), Δημήτρης Αποστολάκης, επισημαίνει ότι η λύση στο λαθρεμπόριο δεν είναι η υπερφορολόγηση: “Πάγια θέση μας είναι ότι πρέπει να σταματήσει η διάθεση χύμα τσίπουρου στον κλάδο της εστίασης” , σημειώνει ο Αποστολάκης και προσθέτει ότι η φορολογία στους αποσταγματοποιούς που παράγουν τυποποιημένο προϊόν έχει αυξηθεί κατά 117% από το 2010 σε αντίθεση με τους αμβυκούχους, που έχουν να δουν αύξηση των φόρων από το 1996.

Share this post