Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ DOC και DOCG στα Ιταλικά κρασιά;

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ DOC και DOCG στα Ιταλικά κρασιά;

Το Denominazione di Origine Controllata (DOC) και το Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) είναι οι δύο κορυφαίες βαθμίδες του συστήματος τεσσάρων επιπέδων ταξινόμησης ποιότητας κρασιού της Ιταλίας. Η βασική κατηγορία είναι το vino da tavola (επιτραπέζιο κρασί) και πάνω από αυτό είναι το Indicazione Geografica Tipica (IGT), το αντίστοιχο ΠΓΕ για τα Ελληνικά κρασιά.

Το DOCG είναι η υψηλότερη ονομασία προέλευσης για τα ιταλικά κρασιά, ενώ οι κατευθυντήριες οδηγίες του DOC είναι λιγότερο αυστηρές. Και τα δύο έχουν πολλαπλά κριτήρια που προσδιορίζουν ποια σταφύλια μπορούν να συμπεριληφθούν στα κρασιά, πώς και πού καλλιεργούνται τα σταφύλια, κανονισμοί παλαίωσης σε βαρέλι και μπουκάλια, το επίπεδο αλκοόλ στο τελικό προϊόν και πολλά άλλα.

Διαβάστε ακόμα: Ιταλικό κρασί: ένας πλήρης οδηγός για αρχάριους (μέρος 1

Οι κανόνες για τα κρασιά DOCG περιλαμβάνουν αυστηρότερα όρια στις αποδόσεις συγκομιδής, μακροχρόνιες παλαιώσεις και τα κρασιά πρέπει να υποβάλλονται για τεχνική ανάλυση και να δοκιμάζονται για έγκριση από μια κυβερνητική επιτροπή. Τα κρασιά DOCG έχουν ακόμη και μια αριθμημένη κρατική σφραγίδα γύρω από το λαιμό του μπουκαλιού για να αποτρέψουν την παραχάραξη. Αυτή είναι η επιπλέον εγγύηση ότι τα κρασιά είναι υψηλής ποιότητας.

Μερικά από τα πιο γνωστά DOCG της Ιταλίας περιλαμβάνουν το Barolo στο Πιεμόντε και το Brunello di Montalcino και το Chianti Classico στην Τοσκάνη.

Δείτε σχετικά: Αφιέρωμα στο Barolo (Γεύσεις και Οίνος)

Αν και αυτές οι ονομασίες μπορεί να είναι ένα χρήσιμο μέρος για να ξεκινήσετε όταν ψάχνετε για ιταλικά κρασιά, να έχετε κατά νου ότι υπάρχουν πολλά ιταλικά κρασιά που δεν φέρουν καμία σφραγίδα. Το σύστημα DOC εισήχθη τη δεκαετία του 1960 και η ονομασία DOCG δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980, αλλά λένε μόνο ένα μέρος της ιστορίας των ιταλικών κρασιών. Ορισμένοι παραγωγοί προτιμούν να παράγουν εξαιρετικά κρασιά εκτός αυτών των κανονισμών, με διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών ή πρακτικές οινοποίησης. Το κίνημα των super Tuscans είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα Ιταλών οινοποιών που σκέφτονται έξω από το σύστημα.

Δείτε σχετικά: Η Τοσκάνη και τα κρασιά της (video)

Share this post