Master of wine vs Master sommelier: Ποια είναι η διαφορά;

Master of wine vs Master sommelier: Ποια είναι η διαφορά;

Ο  Master Sommelier, Matt Stamp MS  συζήτησε για το θέμα με τον  Gerard Basset MW & MS, έναν από τους λίγους ανθρώπους στον κόσμο που κατείχε και τους δυο τίτλους.

«Υπάρχει ένα σύννεφο μυστυρίου γύρω από τα δύο διπλώματα», λέει. «Και οι δύο υποψήφιοι δοκιμάζουν τις γνώσεις και τις γευστικές δεξιότητες του κρασιού αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο», τόνισε ο Basset.

Ποια διαδρομή να επιλέξετε

«Αναπόφευκτα, όσοι εργάζονται στον κλάδο της τροφοδοσίας θα επωφεληθούν περισσότερο αν γίνουν master sommelier (MS). Μάλιστα, αν εργάζονται σε ένα εστιατόριο θα πρέπει να είναι ευκολότερο γι ‘αυτούς να προετοιμαστούν, καθώς το MS σχετίζεται περισσότερο με αυτό που κάνουν καθημερινά».

«Για όσους ασχολούνται πιο ακαδημαϊκά με τη βιομηχανία κρασιού, το MW είναι μια πιο λογική επιλογή. Ωστόσο, γνωρίζω πολλούς master sommeliers, που τώρα εργάζονται με μεγάλη επιτυχία στην αγορά οίνου και μερικούς MW που απασχολούνται  με επιτυχία σε ένα εστιατόριο. Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο και στις δυο περιπτώσεις.

Για μένα, το χάσμα σχεδόν μιας δεκαετίας μεταξύ της απόκτησης των δύο προσόντων είναι το κλειδί για την εμπειρία μου. Δεν είχα περάσει το MW το 1989 – δεν ήμουν έτοιμος να κάνω αυτή την εξέταση και τα αγγλικά μου δεν ήταν ακόμα αρκετά καλά », προσθέτει ο Basset.

“Πράγματι, το γεγονός ότι έφυγα από το σχολείο σε ηλικία 16 ετών σήμαινε ότι χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να καταλάβω τον τρόπο που έπρεπε να γράψω το δοκίμιο για το MW, πόσο μάλλον στα αγγλικά. Το δίπλωμα MS, από την άλλη πλευρά, έχει πιο πρακτικές δοκιμασίες, αλλά ήμουν τότε ένας σομελιέ πλήρους απασχόλησης, δεν το βρήκα πολύ δύσκολο. Προφανώς, αν εργαζόμουν σε μια κάβα κρασιού αντί για ένα εστιατόριο, θα ήταν πιο δύσκολο.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι και τα δυο διπλώματα αυξάνουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις σας για το κρασί. Είναι εξαιρετικά εργαλεία για τη βελτίωση των προτύπων και της εικόνας της βιομηχανίας οίνου. Ακόμη και οι ταλαντούχοι επαγγελματίες του κρασιού που δεν λαμβάνουν αυτές τις εξετάσεις θα ωφεληθούν έμμεσα, καθώς θα ανταλλάξουν ιδέες με υποψήφιους και κατόχους τέτοιων τίτλων. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν αυτά τα διπλώματα, να βελτιωθούν και να προσαρμοστούν στην αναπόφευκτη εξέλιξη της βιομηχανίας μας ».

Διαβάστε σχετικά: Τι χρειάζεται για να γίνεις Master Sommelier;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εξέταση MS

Η φύση του πραγματικού περιεχομένου του διαγωνισμού του Master Sommelier παραμένει ένα μυστικό φύλαξης και το Court of Master Sommeliers δεν δημοσιεύει το προηγούμενο υλικό εξετάσεων.

Οι υποψήφιοι λαμβάνουν μόνο γενικές προτάσεις για το πεδίο εφαρμογής: «Μιλήστε για τις αμπελουργικές περιοχές του κόσμου» ή «Δείξτε ευγένεια και γοητεία». κ.ο.κ.

Το Court of Master Sommeliers  απαιτεί βαθμό 75%  και άνω σε κάθε μία από τις τρεις ενότητες για να περάσει, αλλά οι υποψήφιοι δεν μαθαίνουν ποτέ το  επίσημο σκορ και το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ χαμηλό.

Mosel: Ένα παράδειγμα του τι χρειάζεται να ξέρετε

«Τα παρακάτω είναι ένα παράδειγμα από την περιοχή Mosel στη Γερμανία – και μερικές από τις πληροφορίες που θεωρώ απαραίτητες στις προετοιμασίες μου για την εξέταση», είπε ο Basset.

 • Γνώση της ιστορίας, της γεωγραφίας, του εδάφους και του κλίματος του Mosel
 • Απομνημόνευση των οινοποιητικών χωριών και των αμπελώνων
 • Γενικά χαρακτηριστικά των κρασιών Riesling από σημαντικές τοποθεσίες
 • Κατανόηση των τεχνικών οινοποίησης και των αποτελεσμάτων του botrytis
 • Εξοικείωση με τις οργανοληπτικές διαφορές στο kabinett, spätlese, auslese, BA, TBA, trocken, halbtrocken και grosses gewächs Rieslings
 • Αναγνώριση των οίνων Goldkapsel
 • Καλή κατανόηση του γερμανικού νόμου για το κρασί
 • Καλή κατανόηση της ομοσπονδίας κρασιών VDP, συμπεριλαμβανομένης της ορολογίας πριν και μετά το 2012 (grosses gewächs, grosse lage κ.λπ.), συστάσεις ελάχιστης ωρίμανσης, αποδόσεις, επίπεδα ζάχαρης κλπ.
 • Εξοικείωση με κορυφαίους παραγωγούς και μεμονωμένα στυλ: JJ Prüm, Egon Müller, Zilliken, Dr Loosen, Karthäuserhof, κ.α.
 • Κατανόηση του χαρακτήρα vintage από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα
 • Γενική εξοικείωση με τη γερμανική ορολογία, από το einzellage (αμπελώνας) μέχρι το anreicherung (chaptalisation).
 • Πολλαπλασιάστε όλα τα παραπάνω επί 13 – τόσες είναι οι γερμανικές anbaugebiete (αμπελουργικές περιοχές) – και επαναλάβετε για κάθε μεγάλη οινοπαραγωγική χώρα στον κόσμο! Δώστε παρόμοια προσοχή στα αλκοολούχα ποτά, τις μπύρες και το σάκε και θα είστε σε καλή κατάσταση για τις εξετάσεις του Master Sommelier!

Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος Master Sommelier;

Η απάντηση είναι απλή. Θα περάσει εξετάσεις που αποτελούνται από τρία μέρη: tasting-πρακτικό μέρος-θεωρητικό μέρος. Και για τα τρία μέρη χρειάζονται χρόνια προετοιμασίας, όχι τόσο glamorous όσο φαντάζεστε.

Το 2005, εγκατέλειψα την ιδέα για μια σταδιοδρομία στη διαχείριση εστιατορίου και άρχισα να φαντάζομαι μια καριέρα στον τομέα του οίνου.  Ζούσα στην Ομάχα, Νεμπράσκα και οι εκπαιδευτικοί δρόμοι που μπορούσα να ακολουθήσω ήταν περιορισμένοι. Υπήρχε η συνήθης σύνθεση από ντόπιους wine experts και  οινόφιλους που θαύμαζαν τα ακριβά κρασιά και τα κρυστάλλινα ποτήρια αλλά δεν υπήρχαν πολλοί σοβαροί επαγγελματίες ή μέντορες με διάθεση να μετατρέψουν το ενδιαφέρον τους σε μια ανταγωνιστική καριέρα. Οι ντόπιοι εκπαιδευτές κρασιού κατεύθυναν το ενδιαφέρον τους στους καταναλωτές. Κάποτε μάλιστα ένας τέτοιος δάσκαλος, μπέρδεψε το terroir με το τεριέ και επέμενε σε αυτό! Έτσι ταξίδεψα στο Τορόντο και πήρα μέρος σε ένα διήμερο σεμινάριο που οργάνωνε το Συμβούλιο των Master Sommelier. Εκεί έμαθα τα βασικά για μια τυφλή οινογνωσία, που αποτελεί την ραχοκοκαλιά του επαγγέλματος ενός οινοχόου και επένδυσα στο εμπόριο.

Αν και θεωρείται από κάποιους ως τέχνασμα, η τυφλή γευσιγνωσία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Η εξάσκηση της τυφλής γευσιγνωσίας (γιατί χρειάζεται εξάσκηση, δεν είναι έμφυτη ικανότητα) οξύνει την ικανότητά μας να επικοινωνούμε τον χαρακτήρα ενός κρασιού με αντικειμενικό και ουσιαστικό τρόπο. Η τυφλή δοκιμή μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε ένα κρασί ακριβώς όπως είναι, χωρίς να απειλείται η κρίση μας από βαθμολογίες, ετικέτες, την ιστορία και την προστιθέμενη αξία κάθε κρασιού.

Αφού ολοκληρώσουν τα εισαγωγικά σεμινάρια, αυτοί που φιλοδοξούν να γίνουν μάστερ σομελιέ πρέπει να περάσουν από τρεις απαιτητικές εξετάσεις:

Α) Certified Sommelier exam

Β) Advanced Sommelier exam

Γ) Master Sommelier exam

Και στις τρεις, απαιτείται επάρκεια στην τυφλή γευσιγνωσία.

Πηγή: decanter.com

Share this post