Ποια κρασιά είναι Vegan;

Ποια κρασιά είναι Vegan;

Όπως όλοι γνωρίζουμε το κρασί παράγεται από σταφύλια. Ουσιαστικά το κρασί είναι ζυμωμένος χυμός σταφυλιών. Οι ζύμες, φυσικές ή καλλιεργημένες, μετατρέπουν τα σάκχαρα του σταφυλιού σε αλκοόλ. Μέχρι στιγμής, τίποτα από όσα διαβάζουμε δεν φαίνεται να μην είναι φιλικό προς τους βίγκαν.

Ο λόγος για τον οποίο όλα τα κρασιά δεν είναι vegan ή ακόμη και vegetarian, έχει να κάνει με τον τρόπο “κολλαρίσματος” του κρασιού και μια διαδικασία που ονομάζεται «fining».

Όλα τα νεαρά κρασιά είναι θολά και περιέχουν μικροσκοπικά μόρια όπως πρωτεΐνες, τρυγικά, τανίνες και φαινολικά. Όλα αυτά είναι φυσικά και σε καμία περίπτωση επιβλαβή. Ωστόσο, εμείς που πίνουμε κρασί, μας αρέσει αυτό να είναι καθαρό και λαμπερό. Τα περισσότερα κρασιά, αν παραμείνουν αρκετά καιρό, θα αυτό-σταθεροποιηθούν και θα αυτό-καθαριστούν. Ωστόσο, συνήθως οι παραγωγοί χρησιμοποιούν διάφορους παράγοντες fining που βοηθούν γρηγορότερα τη διαδικασία. Ουσιαστικά, δρουν σαν μαγνήτες – προσελκύοντας τα μόρια γύρω τους. Συμπυκνώνονται γύρω από τον παράγοντα φινιρίσματος, δημιουργώντας λιγότερα αλλά μεγαλύτερα σωματίδια, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να αφαιρεθούν πιο εύκολα.

 

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι παράγοντες fining ήταν η καζεΐνη (μια πρωτεΐνη γάλακτος), η Αλβουμίνη αυγού, η ζελατίνη (ζωική πρωτεΐνη) και η ιχυθόκολλα. Αυτοί οι παράγοντες είναι γνωστοί ως βοηθήματα επεξεργασίας. Δεν μένουν στο κρασί, καθώς καταβυθίζονται μαζί με τα μόρια της θολότητας.

Το τελείωμα με καζεΐνη και αλβουμίνη είναι συνήθως αποδεκτό από τους περισσότερους vegetarians, αλλά και τα τέσσερα είναι εκτός ορίου για τους vegans επειδή μικροσκοπικά ίχνη του παράγοντα fining μπορεί να απορροφηθούν στο κρασί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Μια νέα κατεύθυνση

Υπάρχουν όμως καλά νέα. Σήμερα, πολλοί οινοπαραγωγοί χρησιμοποιούν παράγοντες φινιρίσματος με βάση τον πηλό ( πχ μπεντονίτης), ο οποίος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην εξάλειψη ανεπιθύμητων πρωτεϊνών. Ο ενεργός άνθρακας είναι ένας άλλος παράγοντας που χρησιμοποιείται και είναι φιλικός προς χορτοφάγους και τους vegan.

Επιπλέον, η μετάβαση σε πιο φυσικές μεθόδους οινοποίησης, επιτρέπει στη φύση να ακολουθήσει την πορεία της, κάτι που σημαίνει περισσότερα κρασιά για χορτοφάγους και vegan. Ένας αυξανόμενος αριθμός παραγωγών κρασιού σε όλο τον κόσμο επιλέγει να μην κάνει κολλάρισμα ή να μην φιλτράρει τα κρασιά, αφήνοντάς τα να αυτό-καθαριστούν και να αυτό-σταθεροποιηθούν. Αυτά τα κρασιά αναφέρουν συνήθως στην ετικέτα ‘not fined and/or not filtered’.

Εκτός από αυτήν την αναφορά, οι ετικέτες κρασιού συνήθως δεν υποδεικνύουν εάν το κρασί είναι κατάλληλο για χορτοφάγους ή vegan, όπως και δεν αναφέρουν ποιοι παράγοντες fining χρησιμοποιήθηκαν. Υπήρξαν πολλές πιέσεις για την αλλαγή των νόμων περί επισήμανσης κρασιού ώστε να συμπεριληφθεί η λίστα συστατικών, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι υποχρεωτικό.

Πώς μπορεί ένα κρασί να είναι βίγκαν ή φιλικό προς χορτοφάγους

Έτσι, εάν τα συστατικά δεν αναφέρονται, πώς ένας βίγκαν λάτρης κρασιού θα μάθει αν ένα κρασί είναι φιλικό για βίγκαν ή όχι; Δεν είναι εύκολο. Αν καλέσετε σε μια κάβα και ρωτήσετε αν έχουν κρασιά για βίγκαν, η πιο πιθανή απάντηση που θα λάβετε είναι: «Τι εννοείς;!».

Μια λύση είναι να απευθυνθείτε σε ψαγμένες κάβες που ξέρετε ότι έχουν βιολογικά, βιοδυναμικά και φυσικά κρασιά. Τα περισσότερα διαδικτυακά καταστήματα κρασιών, δεν έχουν κατηγορία αναζήτησης για vegan ή vegan οίνους. Οι ιστότοποι συνήθως δεν έχουν αναζήτηση ακόμη και για οργανικά ή βιοδυναμικά κρασιά.

Πάντως αρκετά οινοποιεία αρχίσαν να τοποθετούν την σήμανση για τους βίγκαν και καθώς και η φυσική οινοποίηση κερδίζει περισσότερη χώρο στην αγορά, ελπίζουμε ότι θα δούμε μεγαλύτερη πρόοδο σε αυτήν την προσέγγιση.

Share this post