Ποιο κρασί έχει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία;

Ποιο κρασί έχει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία;

Ένα ποτήρι κρασί μπορεί να προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, να βελτιώσει μια εξαιρετική εμπειρία φαγητού ή απλά να φέρει κοντά φίλους και αγαπημένους. Δεν είναι όμως μόνο αυτό – καθώς το κρασί απολαμβάνεται σε όλο τον κόσμο για χιλιάδες χρόνια, έχουν γίνει αρκετές έρευνες για να προσδιοριστούν τα πιθανά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Πράγματι, η απόλαυση ενός ποτηριού κάθε μέρα, προσφέρει κάποια θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία και το σώμα σας.

Ο οδηγός αυτός. δίνει πληροφορίες για τα πιθανά οφέλη που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε όταν πίνετε κρασί, ποια είναι καλύτερα για εσάς από άλλα και τι πρέπει να προσέχετε όταν σερβίρετε ένα ποτήρι.

Αντιοξειδωτικά
Ορισμένες ποικιλίες κόκκινου κρασιού είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά με τη μορφή πολυφαινολών, τα οποία παρέχουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία. Η ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στην φλούδα των σταφυλιών, είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα και πανταχού παρόντα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί. Τα οφέλη των πολυφαινολών περιλαμβάνουν τη μείωση του στρες και είναι επίσης αντιφλεγμονώδη.

Η ποσότητα και η συγκέντρωση των πολυφαινολών, ποικίλλουν ανάλογα με τις ποικιλίες του κρασιού, επηρεασμένες από την περιοχή, το vintage και τη διαδικασία οινοποίησης. Οι πολυφαινόλες βρίσκονται στις φλούδες και στους σπόρους των σταφυλιών, οι οποίοι αποτελούν μέρος της διαδικασίας οινοποίησης για κόκκινα και πορτοκαλί κρασιά. δεν θα βρεθούν σε μεγάλες ποσότητες σε λευκό κρασί.

Στα κρασιά με την υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινόλης περιλαμβάνονται τα tannat, petite sirah και sagrantino, και σε μικρότερο αν και ακόμη αισθητό βαθμό, cabernet sauvignon, ξινόμαυρο, νεγκόσκα κ.α. Τα κρασιά με υψηλή τανίνη και υψηλή οξύτητα, υπερηφανεύονται για υψηλά επίπεδα πολυφαινολών. Το Pinot noir, παρόλο που είναι μεταξύ των πιο ελαφρών κόκκινων, έχει επίσης υψηλά επίπεδα ρεσβερατρόλης.

Όσον αφορά τις περιοχές, αναζητήστε μπουκάλια από τη Γαλλία, ιδίως τη Βουργουνδία, καθώς και το Όρεγκον στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική για υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολών. Από την χώρα μας απολαύστε μαζί με τα οφέλη που παρέχουν για την υγεία ξινόμαυρα από την περιοχή του Αμυνταίου, Νάουσας, Γουμένισσας και Ραψάνης.

Υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων
Ένα από τα κύρια οφέλη του κόκκινου κρασιού είναι η πιθανότητα μείωσης των καρδιακών παθήσεων. Η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και μεταβολικών παθήσεων. Ένα ποτήρι κρασί μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας έως και 24 ώρες. Για άτομα με διαβήτη τύπου 2, η μέτρια πρόσληψη κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σχετιζόμενης καρδιακής νόσου.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μικρές ποσότητες κρασιού θα διατηρήσουν και θα αυξήσουν δυνητικά την HDL χοληστερόλη, συχνά αναφέρεται ως η καλή χοληστερόλη. Ωστόσο, αυτό είναι πιο πιθανό για όσους τρώνε υγιεινά και αθλούνται τακτικά. Ομοίως, η μέτρια πρόσληψη κρασιού μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση LDL ή την κακή χοληστερόλη. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, το κόκκινο ή το λευκό κρασί μπορεί να έχει δυνητικά θετικό αποτέλεσμα.

Ο κίνδυνος πνευμονικής νόσου μπορεί επίσης να μειωθεί, περιορίζοντας την πιθανότητα άσθματος και ινογένεσης.

Υγεία του εντέρου
Η διαδικασία ζύμωσης του κρασιού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου μέσω της παρουσίας προβιοτικών και μικροβίων. Τα κρασιά που υποβάλλονται σε δευτερεύουσα διαδικασία ζύμωσης, γνωστά ως μηλογαλακτική ζύμωση, αυξάνουν το γαλακτικό οξύ, το οποίο βοηθά στην πέψη. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα στα περισσότερα ερυθρά κρασιά, καθώς και σε βαρελίσια chardonnay και σε μερικά viognier.

Το κρασί που περιέχει απόσταγμα είναι γνωστό ως ενισχυμένο κρασί. Σ΄αυτά περιλαμβάνονται δημοφιλή ποτά όπως το Port, το Sherry και η madera. Αυτοί οι τύποι κρασιών προσφέρουν επίσης πιθανά οφέλη, κυρίως ενεργώντας ως απεριτίφ ή χωνευτικό για την τόνωση της όρεξης ή της πέψης, αντίστοιχα.

Δείτε πως ανοίγουμε μια παλιά φιάλη Port με μια λαβίδα και ένα πούπουλο…
port_tongAVI

Μακροζωία
Η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, μπορεί να παρατείνει τη γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει την οστική απώλεια με την πάροδο του χρόνου καθώς μεγαλώνετε. Επιπλέον, το κόκκινο και πορτοκαλί κρασί μπορεί να οξύνει την ψυχική οξύτητα κάποιου, βελτιώνοντας την εστίαση και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτό οφείλεται και πάλι στην παρουσία ρεσβερατρόλης, η οποία μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία ορισμένων πρωτεϊνών που προκαλούν ασθένειες. Ως εκ τούτου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, όπως του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.

Ψυχολογικά οφέλη
Αξίζει να αναφέρουμε τα ψυχικά και ακόμη και συναισθηματικά οφέλη που παρέχει το κρασί. Το κρασί μπορεί να καλλιεργήσει μια πιο άνετη κοινωνική ατμόσφαιρα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το κρασί απελευθερώνει ντοπαμίνη, η οποία δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση. Το κρασί απολαμβάνεται συχνά ως ανταμοιβή μετά από μια κουραστική μέρα εργασίας ή χρησιμοποιείται για να ηρεμήσει και να χαλαρώσει. Τέτοιες αποκαταστατικές δραστηριότητες μας βοηθούν να γίνουμε πιο ενεργοποιημένοι και εστιασμένοι για την επόμενη μέρα. Με μέτρο, η κατανάλωση κρασιού έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.

Δημιουργεί επίσης προσδοκία και μπορεί να παγιώσει τις σχέσεις, ενεργώντας ως κεντρικό στοιχείο για οικείες και ρομαντικές καταστάσεις. Το κρασί χρησιμοποιείται συχνά ως μέρος κοινωνικών και ακόμη και θρησκευτικών τελετών, ενισχύοντας την αίσθηση της οικογένειας και της κοινότητας.

Ανησυχίες και μειονεκτήματα
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ οι μελέτες έχουν διεξαχθεί για να υποδείξουν πιθανά οφέλη, δεν αποτελεί εγγύηση ότι το αλκοόλ με μέτρο θα είναι αποδεδειγμένα ευεργετικό. Μελέτες προτείνουν και υποδεικνύουν δυνατότητες – δεν διασφαλίζουν θετικά οφέλη. Επιπλέον, δεν πρέπει να αναζητάτε κρασί για αυτά τα συγκεκριμένα οφέλη, καθώς υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να τα αποκτήσετε, ιδιαίτερα, φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προσφέρουν αξιόπιστα αποτελέσματα με λιγότερα μειονεκτήματα. Ομοίως, συμβαίνει συχνά ότι οι δυνητικοί τύποι από το κρασί είναι πιο εύκολα παρόντες σε εκείνους που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα, χωρίς έλεγχο, η μέτρια πρόσληψη κρασιού μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη και η αυξημένη κατανάλωση η οποία έρχεται με πολλές αρνητικές συνέπειες, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση και ο υψηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων. Η αυξημένη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από το αλκοόλ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πίεση στην ψυχική, συναισθηματική και οικονομική υγεία και να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια. Απολαύστε το ποτήρι κρασί σας, αλλά προσέξτε την υπερβολική απόλαυση.

πηγή: Chicago Tribune

Share this post