Πόσο φως κάνει κακό στην αποθήκευση του κρασιού;

Πόσο φως κάνει κακό στην αποθήκευση του κρασιού;

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές σχετικά με τον κατάλληλο φωτισμό και τους σημαντικούς τρόπους με τους οποίους το πολύ φως μπορεί να επηρεάσει ένα καλό κρασί.

Μην εκθέτετε το κρασί σας σε υπερβολικό φως. Το φως του ήλιου ή άλλες μορφές φωτισμού παλαιώνουν το κρασί πολύ γρήγορα, αφήνοντάς σας άσχημες γεύσεις. Στην ιδανική περίπτωση, το κρασί πρέπει να αποθηκεύεται σε σκοτεινό, δροσερό περιβάλλον. Τα σκούρα γυάλινα μπουκάλια μπορούν να προστατεύσουν το κρασί από τις ακτίνες UV που επηρεάζουν αρνητικά το κρασί. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το κρασί είναι σε διαφανή ή λεπτά γυάλινα μπουκάλια. Το λεπτό γυαλί επιτρέπει πιο έντονη έκθεση στο υπεριώδες φως, κάνοντάς το πιο ευάλωτο. Συνολικά, όσο πιο σκούρο είναι το μπουκάλι αλλά και το δωμάτιο, τόσο το καλύτερο.

Μην αφήνετε το φυσικό φως του ήλιου να μπαίνει στο κελάρι ‘η στον χώρο αποθήκευσης των κρασιών και να είστε προσεκτικοί με το είδος του φωτισμού που επιλέγετε. Οι λάμπες φθορισμού είναι απαγορευτικές επειδή δημιουργούν τις ακτίνες UV που είναι τόσο επικίνδυνες για το κρασί. Η υπερβολική έκθεση στο φως προκαλεί ανισορροπία. Διασπά τις χημικές ουσίες και τα μόρια που επιτρέπουν στο κρασί να ωριμάζει τόσο απαλά. Η διαδικασία παλαίωσης μπορεί να επιταχυνθεί και να κάνει το κρασί να μην έχει καλή γεύση όταν ήρθε η ώρα να ανοίξετε το μπουκάλι.

Το φως παρέχει θερμότητα, την οποία θέλετε να αποφύγετε στον χώρο αποθήκευσης κρασιού σας. Εάν βάλετε φώτα στο κελάρι ή στο χώρο αποθήκευσης, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι τόσο έντονα που αλλάζουν τις σταθερά δροσερές θερμοκρασίες. Αποθηκεύστε το κρασί στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Δείτε εδώ: Πως αποθηκεύουμε κρασιά στο σπίτι

 

Για να απαντήσουμε στην αρχική ερώτηση, πόσο φως είναι το κακό φως κατά την αποθήκευση κρασιού; Η απάντηση είναι σχεδόν κάθε φως. Το φως του ήλιου, το φως φθορισμού, το υπεριώδες φως που εκπέμπεται ακόμη και από τα ψυγεία κατά την αποθήκευση λευκών κρασιών… όλα επιδεινώνουν την ποιότητα του κρασιού. Αποφύγετε τυχόν προβλήματα, ενημερώνοντας τα φώτα που χρησιμοποιείτε ή πρόκειται να χρησιμοποιήσετε.

 

Διαβάστε κι αυτό: Παράγοντες που επηρεάζουν την θερμοκρασία ενός κρασιού

Share this post