Πότε είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να πιούμε κρασί;

Πότε είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να πιούμε κρασί;

Αν είστε λάτρης του κρασιού, είναι πιθανότερο να έχετε χρησιμοποιήσει την έκφραση “ώρα για κρασί’(‘wine o’ clock’) σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Μιλάμε για αυτή τη στιγμή που πιστεύετε μέσα στη μέρα ότι είναι η τέλεια στιγμή για να απολαύσετε το αγαπημένο σας κρασί.

Υπάρχει όμως τελικά τέλεια στιγμή για αυτό; Το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης αναγνώρισε επίσημα τη φράση wine o’clock το 2015 ως «την κατάλληλη ώρα της ημέρας για να αρχίσει κανείς να πίνει κρασί».

Ωστόσο, το λεξικό δεν καθορίζει μια συγκεκριμένη ώρα, που σημαίνει ότι η κατάλληλη στιγμή παραμένει ανοιχτή σε ερμηνεία και έχει διαφορετική σημασία για διαφορετικούς ανθρώπους, ανάλογα με την περίσταση και τη διάθεση.

Πότε είναι η κατάλληλη ώρα κατανάλωσης κρασιού σύμφωνα με τους ειδικούς;

Για τη Jane Anson, συντάκτρια στο περιοδικό Decanter, η wine o’clock ποικίλλει ανάλογα με την περίσταση και σχετίζεται κυρίως με την κατανάλωση φαγητού.

«Σε ένα χαλαρωτικό κυριακάτικο brunch θα μπορούσαμε να πιούμε στις  11 π.μ. μια μιμόζα, ενώ στις καλοκαιρινές διακοπές στην παραλία θα ήταν απολαυστικό να πιούμε το μεσημέρι ένα κρύο ποτήρι ροζέ», λέει.

«Για μένα, σε μια κανονική εργάσιμη ημέρα, η πιο κατάλληλη στιγμή είναι όταν γυρνάς στο σπίτι και κάποιος μαγειρεύει. Είναι απολαυστικό να ανοίξει ένα κρασί, ό, τι κρασί πηγαίνει καλύτερα με το φαγητό».

Και αυτή η ιδέα της κατανάλωσης κρασιού με το δείπνο είναι κάτι που έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των χρόνων. Η ιστορικός γαστρονομίας,  Δρ Annie Gray μας λέει ότι η πιο δημοφιλής ώρα για να πιούμε κρασί άλλαξε όπως άλλαξαν και οι ώρες φαγητού των καταναλωτών.

‘Παλαιότερα wine o’clock υπήρχε μόνο γι αυτούς που είχαν οικονομική άνεση και φυσικά, έπιναν κρασί μόνο όταν το επέτρεπε η εποχή. Οι Tudors έτρωγαν το κύριο γεύμα τους στις 10πμ, οι Stuarts στις 2μμ και οι Βικτωριανοί στις 8μμ », εξηγεί. «Ιστορικά, επομένως, το wine o’clock είναι σχετικό. Μπορείτε να πιείτε κρασί όποτε θέλετε»

Το wine o’clock όμως έχει ένα εντελώς νέο νόημα αν η δοκιμή του κρασιού είναι η δουλειά κάποιου…

Για τον Joe Fattorini, παρουσιαστή του προγράμματος ITV The Wine Show, η κατάλληλη ώρα για κρασί δεν υπάρχει και δεν έχει καμία σχέση με τις ώρες γεύματος και είναι στην πραγματικότητα μεταξύ των ωρών 11 το πρωί και 1 το μεσημέρι.

Αυτό συμβαίνει επειδή για έναν οινοκριτικό η καταλληλότερη στιγμή για να δοκιμάσει σωστά ένα κρασί είναι όταν το στόμα είναι πιο ξηρό και δεν έχει επηρεαστεί από την γεύση του φαγητού.

«Για τους δοκιμαστές του κρασιού, το 11.00 π.μ. με 13.00 μ.μ.  είναι ο βέλτιστος χρόνος για να δοκιμάσουν κρασί γιατί τότε το στόμα είναι πιο ξηρό», εξηγεί.

«Το σάλιο που συσσωρεύεται στο στόμα μας όλη την ημέρα μπορεί να αλλάξει δραματικά τη γεύση του κρασιού. Δεν το κάνει χειρότερο, απλά διαφορετικό. ”

Ωστόσο, για τους μη επαγγελματίες γευσιγνώστες του κρασιού, λέει ότι 17.00 με 18.00 μμ είναι μια υπέροχη στιγμή για να πιούμε κρασί «επειδή πεινάμε πριν το δείπνο, αυξάνοντας έτσι την όρεξή μας για ένα ποτήρι».

Στην πραγματικότητα υπάρχει ένα τεράστιο ψυχολογικό νόημα πίσω από την επιθυμία μας να πιούμε κρασί μετά τις 17:00.

Ονομάζεται «αγκύρωση», ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σχέση μεταξύ μιας συγκεκριμένης κατάστασης και ενός συγκεκριμένου ερεθίσματος. Σε αυτήν την περίπτωση, το ερέθισμα είναι το κρασί και το κίνητρο είναι η χαλάρωση.

«Μια άγκυρα μπορεί να είναι ένας ήχος (το κρασί σε ένα ποτήρι), ένα θέαμα (ένα μπουκάλι κρασί), ένα συναίσθημα (κρατώντας ένα κρύο ποτήρι στο χέρι σας) ή μια μυρωδιά», λέει ο Jo Blakeley, ένας Εκπαιδευτής νευρο-γλωσσικού προγραμματισμού και συγγραφέας του Blokes, Beers & Burritos.

 

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, στο υποσυνείδητό μας, έχουμε συνδέσει αυτά τα αισθητήρια ερεθίσματα με μια συγκεκριμένη κατάσταση – σε αυτήν την περίπτωση, τη χαλάρωση»

Επειδή ένα ποτήρι κρασί μετά τις 5 μ.μ. συνήθως σημαίνει τη γραμμή μεταξύ εργασίας και χαλάρωσης, αισθανόμαστε αμέσως χαλαροί όταν ακούμε το σερβίρισμα ενός κρασιού στο ποτήρι ή βλέπουμε ένα ποτήρι κρασί »

«Είναι σαν να μυρίζετε κάτι που σας μεταφέρει αμέσως σε μια ιδιαίτερη μνήμη. Θα σας οδηγήσει πίσω σε μια συγκεκριμένη στιγμή στη ζωή σας χωρίς καμία συνειδητή γνώση του ότι συμβαίνει. »

Αυτή είναι η απάντηση. Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα για να γιορτάσουμε το wine o’clock, φαίνεται ότι η πιο δημοφιλής επιλογή είναι περίπου 17.00-18.00 μ.μ., όταν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις ευθύνες της καθημερινότητας, και να χαλαρώσουμε με τον ήχο του κρασιού που χύνεται στο ποτήρι.

 

Share this post