Ποτήρια κρασιού: γιατί ανάλογα με την ποικιλία χρησιμοποιούμε διαφορετικά;(βίντεο)

Ποτήρια κρασιού: γιατί ανάλογα με την ποικιλία χρησιμοποιούμε διαφορετικά;(βίντεο)

Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές γυάλινων ποτηριών έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένα ποτήρια για όλες τις διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, συμπεριλαμβανομένων του Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, σαμπάνιας, κ.λπ. Κάθε είδος ποτηριού γίνεται ανάλογα με το συγκεκριμένο στυλ κρασιού, προκειμένου να συλλάβει την ουσία του. Μερικά κρασιά είναι όξινα, άλλα είναι τανικά, κάποια είναι γλυκά κλπ. Τα ποτήρια φτιάχνονται με συγκεκριμένο σχήμα έτσι ώστε το κρασί να φτάνει με τον κατάλληλο τρόπο στην μύτη και στην κατάλληλη περιοχή στο στόμα για να ενεργοποιεί το σωστό σημείο της γλώσσας και να απολαύσετε κάθε γουλιά.

Για παράδειγμα, το ποτήρι του Cabernet Sauvignon / Merlot / Μπορντό συνήθως θεωρείται το κλασσικό ποτήρι για κόκκινο κρασί. Είναι ψηλό με ένα μεγάλο “μπολ” που λεπταίνει κάπως στην κορυφή. Αυτό το ποτήρι είναι ιδανικό για εξαιρετικά τανικά κόκκινα κρασιά μέτριας οξύτητας. Ο λόγος είναι ότι κατευθύνει το κρασί στο κέντρο της γλώσσας, δημιουργώντας μια τέλεια ισορροπία των φρούτων, τανινών  και οξύτητας. Το ίδιο ισχύει και για το ποτήρι του Σιράζ, που είναι το ψηλότερο από όλα τα ποτήρια για κόκκινο κρασί και έχει στόμιο πολύ κωνικό, που ξεχωρίζει εύκολα από τα υπόλοιπα.

Τα ποτήρια για Pinot Noir  και Βουργουνδίες δεν είναι τόσο ψηλά όσο τα ποτήρια του Μπορντό, αλλά έχουν πολύ πιο φαρδύ μπολ και μερικές φορές σχηματίζουν τουλίπα προς το χείλος. Αυτά τα ποτήρια είναι ιδανικά για κόκκινα κρασιά με υψηλή οξύτητα και μέτρια τανίνη γιατί κατευθύνουν το κρασί στην άκρη της γλώσσας, αναδεικνύοντας τα φρούτα και εξισορροπούν την φυσική υψηλή οξύτητα.

Share this post