Πρέπει να μεταγγίζεται το λευκό κρασί;

Πρέπει να μεταγγίζεται το λευκό κρασί;

 

wines_sweet1

Μήπως τελικά το λευκό κρασί επωφελείται από την μετάγγιση;  

 

Ποια είδη λευκών κρασιών και πόσο παλαιωμένα λευκά κρασιά επωφελούνται από την μετάγγιση; Θα  τα μεταγγίζατε για πιο σύντομο χρονικό διάστημα από ότι τα κόκκινα;

Ο ειδικός συντάκτης του Decanter Steven Spurrier, μας δίνει την άποψή του.

«Υπάρχουν τρεις λόγοι για μετάγγιση κρασιού:

  1.  Επιτρέπει στο κρασί να αεριστεί.
  2. Τo διαχωρίζει από τα ιζήματα.
  3. Ένα μεταγγισμένο κρασί ενισχύει την εμπειρία της απόλαυσης.»

 

«Τα λευκά κρασιά σπάνια βγάζουν ιζήματα, εκτός μερικές φορές από κάποια θρύμματα του φελλού, και επειδή δεν έχουν τανίνες υπάρχει σπάνια η ανάγκη οξυγόνωσης . Έτσι, παρόλο που ο λόγος είναι κυρίως αισθητικός, η μετάγγιση θα πρέπει να ευχαριστήσει τόσο τον ουρανίσκο όσο και το μάτι.

 

Ένα πρόβλημα είναι ότι τα λευκά κρασιά χρειάζονται ice buckets περισσότερο από ότι  χρειάζονται δοχείο μετάγγισης, γι ‘αυτό αυτά που μεταγγίζονται είναι -ως επί το πλείστον- τα πιο ώριμα λευκά , όπου η χαμηλή θερμοκρασία είναι λιγότερο σημαντική,  ακόμα και για τα ώριμα γλυκά κρασιά που θα αποκτήσουν μια πολυεπίπεδη πολυπλοκότητα.

 

Στο Μπορντό  συχνά μεταγγίζουν τα λευκά ξηρά τους, καθώς και τα κόκκινα τους. Στη Βουργουνδία, από την άλλη, δεν τα μεταγγίζουν ποτέ. O Hugh Johnson (οινολογικός συντάκτης) μεταγγίζει και τα ώριμα Riesling και ένα εστιατόριο που ήξερα στο Παρίσι σερβίρει πάντα σαμπάνια σε καράφα. Εγώ θα μετάγγιζα νεαρά και ώριμα λευκά Rhônes καθώς και ώριμα Riesling Αλσατίας. Και τα δύο όμως την τελευταία στιγμή.»

Share this post