94+ στο Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο Old Vines Reserve Ecosystem 2016 από το robertparker.com

94+ στο Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο Old Vines Reserve Ecosystem 2016 από το robertparker.com

 

 

Το Xinomavro Ecosystem Reserve Vielles Vignes Barba Yannis Single Block 2016, του Κτήματος Άλφα, απέσπασε μια πολύ ψηλή βαθμολογία (94+) από τον Mark Squires στην τελευταία έκδοση του robertparker.com, Η βαθμολογία μάλιστα συνοδεύεται από κολακευτικά σχόλια τα οποία περιγράφουν ένα “super value” κρασί με γήινη πολυπλοκότητα, δύναμη και εκφραστικά φρούτα που μπορεί να παλαιώσει πολύ καλά.

Αναλυτικότερα ο Mark Squires αναφέρει:

“Το Xinomavro Ecosystem Reserve Vielles Vignes Barba Yannis Single Block 2016, ωρίμασε για 24 μήνες σε καινούργια γαλλικά βαρέλια και φτάνει στο 13,7% αλκοόλ. Χωρίς φιλτράρισμα, κρατήθηκε ένα χρόνο στην φιάλη, μετά την εμφιάλωση. Με το “old vines”, το οινοποιείο εννοεί “αυτόριζα/αμπόλιαστα κλήματα σε κύπελλο” από το 1919. Αυτό φαίνεται υπέροχο. Μεταξένιο, ισχυρό και με ένταση, έχει να κάνει με την οξύτητα και τις τανίνες κατά το άνοιγμα. Καλύπτει τον ουρανίσκο, αναδεικνύει το φρούτο και δεν λέει να φύγει. Η γήινη πολυπλοκότητά του αρχίζει να γίνεται εμφανής ακόμη και τώρα. Ποτέ δεν πρόκειται να είναι ένα πλούσιο και φρουτώδες κρασί – αν αυτό θέλετε, κοιτάξτε αλλού. Δεν είναι πολύ σαρκώδες, αλλά η καθαρότητα και η εστίασή του είναι εντυπωσιακή. Καταφέρνει εύκολα να καλύψει τον ουρανίσκο. Στην πραγματικότητα, όταν ξαναδοκιμάστηκε την επόμενη μέρα, φάνηκε να έχει ανοίξει και διευρυνθεί. Ήταν πολύ πιο υπέροχο, τη δεύτερη μέρα. Αυτό μόνο, υπονοεί τις δυνατότητές του, υποψιάζομαι.

Θα πρέπει να παλαιώσει πολύ καλά. Δοκιμάστε το ξανά, στα μέσα της δεκαετίας του 2020 για να δείτε αν εξελίσσεται, όπως νομίζω. Σίγουρα δεν είναι έτοιμο να το πιείτε σήμερα. Παρεμπιπτόντως, είναι μια υπερ-αξία. Αυτό είναι πάντα αλήθεια. Διαθέτει επιπλέον βάρος, δύναμη και εκφραστικά φρούτα απ το αδελφάκι του με χαμηλότερη τιμή, τον «σκαντζόχοιρο», με μόλις 13 $ (συγκρίνοντας τις τιμές της λίστας). Ενώ αυτό μπορεί να μην είναι ασήμαντο σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι πολύ, αν κοιτάξουμε τα πράγματα στο μεγάλο σύνολό τους. Όσο καλός και αν είναι ο «σκαντζόχοιρος», είναι μια μικρή αύξηση (για το 2016 Xinomavro Ecosystem Reserve Vielles Vignes), για μια αξιοσημείωτη, όμως αύξηση στην ποιότητα. Και τα δύο πίνονται ευχάριστα άμεσα. Αυτό ήταν πολύ ανώτερο όταν ξαναδοκιμάστηκε την επόμενη μέρα.

Το 2019 εμφιαλώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, 20 έως 29 Δεκεμβρίου. Δοκιμάστηκαν μετά από περίπου 90 ημέρες στο μπουκάλι.

Όσον αφορά κάποιες σοδειές, εδώ ο οινοποιός Άγγελος Ιατρίδης έδωσε ορισμένες απόψεις του.

Για το 2017, είπε ότι ήταν ένα πρώιμης ωρίμανσης vintage (όπως έχουμε δει κι αλλού). Το συμπέρασμά του ήταν ότι “τα κρασιά θεωρεί ότι έχουν έντονη οξύτητα, όμορφα στρογγυλά φαινολικά, αλλά … παραμένουν αρκετά σταθερά. Είναι κυρίως υψηλή κομψότητα που βγαίνει από την αρχή έως το τέλος της παλέτας.”

Για όσους θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες, είπε ότι ο κύριος παράγοντας που διακρίνει αυτό το vintage είναι οι συνεχείς χαμηλές θερμοκρασίες λόγω παγετού στα τέλη Απριλίου, οι οποίες επηρέασαν άμεσα την απόδοση. Η πρωτογενής έκπτυξη, καταστράφηκε στις περισσότερες περιπτώσεις, οπότε αναπτύχθηκε ο δευτερεύων οφθαλμός, ο οποίος αντιπροσώπευε κατώτερο σθένος, επομένως η απόδοση μειώθηκε δραματικά – έως και 60%.

Ακολούθησε σχετικά άνυδρο καλοκαίρι, με λιγότερο από 90 χιλιοστά βροχοπτώσεων, από τις οποίες πάνω από το 60% σημειώθηκε σε τρεις συνεχόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα την αδυναμία των αμπέλων να εκμεταλλευτούν τη συγκεκριμένη ποσότητα νερού. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την εκτιμώμενη χαμηλή παραγωγή και τη βέλτιστη ανάπτυξη θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικά τον Αύγουστο, οδήγησαν την ωριμότητα της παραγωγής σταφυλιών σε πρωτοφανή πρώιμο επίπεδο. Η συγκομιδή των ποικιλιών λευκού σταφυλιού, για πρώτη φορά στην περιοχή του Αμύνταιου, ολοκληρώθηκε κατά 80% τον Αύγουστο, με εξαίρεση το Ασύρτικο και τον Ροδίτη.

Συνέχισε να λέει ότι «το κύριο χαρακτηριστικό των φετινών οινοποιημένων γλευκών σταφυλιών είναι το ιδιαίτερα χαμηλό pH τους, που κυμαίνεται από 3,00 έως 3,20. Το Xinomavro, όπως έχει δείξει όλα τα δεδομένα της διαδικασίας ωρίμανσης, θα συλλεχθεί περίπου την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι τρεις νέοι κλώνοι που χρησιμοποιούνται με την ποικιλία παρουσιάζουν καταπληκτική φαινολική ωριμότητα. Αυτοί οι κλώνοι Ξινόμαυρου, επιλέχθηκαν σωστά για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και την προσαρμοστικότητα τους στην περιοχή την οποία επιλέχθηκαν. Η συγκομιδή του 2017 εξελίσσεται, καταγράφεται ως ιδανική λόγω της εξαιρετικής ηλιοφάνειας, της διακύμανσης των θερμοκρασιών που διευκόλυνε ιδιαίτερα τους καλλιεργητές σταφυλιών να επιλέξουν τον βέλτιστο χρόνο συγκομιδής για κάθε αμπελώνα ξεχωριστά. ”

 

Είπε, “Ο βασικός παράγοντας των επιπέδων ωριμότητας, τον Αύγουστο, θεωρείται ότι είναι οι ημερήσιες θερμοκρασίες 15,5 και 30 βαθμών Κελσίου, ελάχιστες και μέγιστες, αντίστοιχα. Η χαμηλή βροχόπτωση των 27 χιλιοστών, εκ των οποίων περισσότερο από το μισό σημειώθηκαν σε μια μέρα, δημιούργησε ένα ιδανικό περιβάλλον για βέλτιστη αρωματική και φαινολική ωριμότητα. Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε για το Ξινόμαυρο στις 26 Σεπτεμβρίου, η οποία είναι ένα ρεκόρ πρώιμης ωριμότητας για την περιοχή του Αμυνταίου. Οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα υψηλές για το vintage 2017 και μια συνολική εικόνα θα εκτιμηθεί μόλις αποφασιστούν τα πρώτα λευκά μίγματα και ολοκληρωθεί η μηλογαλακτική ζύμωση στα βαρέλια. ”
Για το 2018, το συμπέρασμα του Ιατρίδη ήταν ότι τα κρασιά ήταν “καλά δομημένα και ισορροπημένα. Πρόκειται για ένα τυπικό τρύγο Αμυνταίου με πολύ καλή ωριμότητα.”

Για περισσότερες λεπτομέρειες, είπε ότι είχαν ιδανικές καιρικές συνθήκες: αρκετά υψηλές βροχοπτώσεις, ακολουθούμενες από έναν ξηρό Ιούλιο (16 χιλιοστά) και έναν σχεδόν άνυδρο Αύγουστο. Ως σημείο αναφοράς για τον τρύγο, είπε ότι μεταξύ 29 Ιουνίου και 26 Σεπτεμβρίου είχαν μόνο 82,2 χιλιοστά βροχής, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά έπεσαν σε μερικές ώρες, ουσιαστικά δεν επηρέαζαν καθόλου τη φυσιολογία των αμπέλων. Αυτό, σε συνδυασμό με την εμφάνιση κατάλληλων νυκτερινών μεταβολών θερμοκρασίας χωρίς εποχιακά άκρα και μηδενικές βροχοπτώσεις κατά τα τρία πρώτα τρίτα του Σεπτεμβρίου, είχε ως αποτέλεσμα μια πρώιμη συγκομιδή, τουλάχιστον 10 ημέρες, και ήταν μια ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας συγκομιδή.

Είπε ότι “ένας σημαντικός περιγραφικός παράγοντας στην τρέχουσα σοδειά είναι η εξαιρετική οξύτητα, που συναντήθηκε για πρώτη φορά στην ονομασία προέλευσης Αμυνταίου, σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογική ωριμότητα των σταφυλιών, όπως έχουν καταγραφεί. Ένα πολύ ξεχωριστό γεγονός είναι ότι η συγκομιδή για το Ξινόμαυρο [ολοκληρώθηκε] τον Σεπτέμβριο. ”

Για την bottom line του 2019, ο Ιατρίδης είπε ότι ήταν «σίγουρα μια σοδειά εκλεκτής αρωματικής ωριμότητας και πολυπλοκότητας για όλες τις λευκές ποικιλίες. Τα κρασιά Ξινόμαυρου, με την πρώτη ματιά, φαίνεται να έχουν εξαιρετική τυπική αρωματική έκφραση».

Αναλυτικότερα, είπε, “Αυτός ο συγκεκριμένος τρύγος υπογράμμισε την ανάγκη για μια αιτιολογημένη εφαρμογή άρδευσης για τη διατήρηση της φωτοσύνθεσης και της ανάπτυξης φρούτων. Έχουμε παρατηρήσει ότι πολλοί αμπελώνες χωρίς άρδευση έχασαν ένα σημαντικό μέρος της απόδοσής τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ολόκληρα αμπέλια.

Η ρύθμιση της κατάστασης του νερού της αμπέλου ελαχιστοποίησε τις δυσμενείς επιπτώσεις της υπερβολικής καταπόνησης λόγω έλλειψης νερού, διευκολύνοντας έτσι την έκφραση των διακριτικών χαρακτηριστικών των καλλιεργούμενων ποικιλιών, τόσο στα αρώματα όσο και στην υφή.

Οι αποδόσεις ήταν 10% έως 15% χαμηλότερες από τον μέσο όρο, κάτι που μπορεί να εξηγηθεί από το μειωμένο μέγεθος μούρων. Η συγκομιδή, σχετικά με τις ποικιλίες λευκού σταφυλιού, για δεύτερη φορά μετά το 2017 στην περιοχή του Αμυνταίου, ολοκληρώθηκε κατά 65% τον Αύγουστο, με εξαίρεση τη Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και τον Ροδίτη.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του φετινού οινοποιημένου γλεύκους σταφυλιών είναι το χαμηλό pH, που κυμαίνεται από 3,00 έως 3,20, και τα υψηλά επίπεδα τρυγικού και μηλικού οξέος …. Η μέτρια έλλειψη νερού στα παλιά αμπέλια Ξινόμαυρου, είχε ως αποτέλεσμα την πρώιμη συγκομιδή δύο εβδομάδων. Όσον αφορά τον σκαντζόχοιρο Xinomavro (νεότερα αμπέλια), [η συγκομιδή] ήταν τρεις εβδομάδες νωρίτερα …. Η πιο σημαντική σημείωση, είναι ότι και οι δύο αμπελώνες Xinomavro παρουσιάζουν εξαιρετικά φαινολικά και αρωματικά χαρακτηριστικά. ”

Διαβάστε σχετικά: Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο Reserve Vieilles Vignes 2013 Το σοφιστικέ κρασί από το Αμύνταιο που ενθουσιάζει τους οινοκριτικούς όλου του κόσμου

Share this post