Πώς η σαμπάνια έγινε το ποτό των Βασιλέων

Πώς η σαμπάνια έγινε το ποτό των Βασιλέων

 

Δεν ήταν πάντα το ελαφρύ, frizzy ποτάμι της ευτυχίας που γνωρίζουμε και αγαπάμε. Κάποτε, το καθολικό σύμβολο της κομψότητας και της ευζωίας ήτανε ένα θαμπό, ήσυχο ερυθρό κρασί.

Η σαμπάνια μπορεί να εμφανιστεί σε σχεδόν κάθε γιορτή. Αλλά πώς και πότε έγινε αυτό το αφρώδες κρασί συνώνυμο με τις γιορτές και την πολυτέλεια; Η ιστορία πάει πολλά χρόνια πίσω. Ξεκινά με τους Ρωμαίους.

Η οινοποίηση εισήχθη στην αγροτική περιοχή που τώρα ονομάζουμε Καμπανία από Ιταλούς εισβολείς, οι οποίοι όρισαν το Ρειμς, (τότε γνωστό ως Durocorturum ή «στρογγυλό φρούριο») το αυτοκρατορικό κέντρο της περιοχής, και ένα σημαντικό φυλάκιο. Όταν η αυτοκρατορική κυριαρχία άρχισε να καταρρέει και οι αντάρτες άρχισαν να απομακρύνονται στα μακρύτερα άκρα του, η περιοχή υπέμεινε επανειλημμένες εισβολές. Οι πιο σημαντικές προήλθαν από τον Κλόβις, βασιλιά των Φράγκων.

Ο Κλόβις κατέλαβε το Ρεϊμς, και στη συνέχεια στέφθηκε ο ίδιος βασιλιάς της νέας περιοχής εκεί, στο βραβευμένο φυλάκιο των Ρωμαίων, μέσα στην καρδιά της αυτοκρατορίας. Η τόλμη της χειρονομίας  αυτής ενέπνευσε το εθνικό φρόνημα των Γάλλων, καθιερώνοντας μια παράδοση δεκαπέντε αιώνων. Σύμφωνα με αυτήν κάθε Γάλλος βασιλιάς μέχρι την Επανάσταση μιμούνταν τη στέψη του Κλόβις και στεφόταν βασιλιάς στο Ρέιμς. “Αυτό έφερε μια βασιλική αύρα στην περιοχή”, εξηγεί ο Philippe-Alexandre Bernatchez του οίκου Ayala, ενός από τους 26 πρώτους οίκους σαμπάνιας  στην περιοχή.

Κανένας μονάρχης δεν ήταν μεγαλύτερος θαυμαστής της περιοχής αυτής από τον Henri IV, πιο γνωστό ως «καλό βασιλιά Henry», που κυβέρνησε για σαράντα χρόνια τον 16ο και 17ο αιώνα. «Αγαπούσε κάθε κρασί στη Γαλλία», λέει ο Bernatchez, γελώντας. «Αλλά ήταν γνωστό ότι είπε,« Αν δεν ήμουν ο Βασιλιάς της Γαλλίας, το αμέσως επόμενο που θα ήθελα να κάνω είναι να είμαι άρχοντας στο Ay». Το συγκεκριμένο χωριό περιβάλλεται από αμπελώνες Grand Crus και μάλιστα έχει δώσει το όνομά τους στις γύρω πόλεις του Epernay (από το Aprés-Aÿ ή το «After Aÿ») και του Avernay (από το Avant-Aÿ ή «Before Aÿ»).

Φυσικά, οι στέψεις έφεραν αρχηγούς κρατών από όλη την ήπειρο στην περιοχή, οι οποίοι έκαναν γιορτές που κρατούσαν εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων κυνηγούσαν, έπαιζαν χαρτιά και, κυρίως, έπιναν πολύ  – και φυσικά το κρασί που θα έπιναν φτιαχνόταν τοπικά. Δεν ήταν όμως το αφρώδες λευκό που αγαπήσαμε, αυτό που οι VIP έπιναν εκείνες τις μέρες. Μάλλον, ήταν ένα θολό, κόκκινο κρασί χωρίς φυσαλίδες, γνωστό ως “γκρι κρασί”.

Καθώς ο καιρός γινόταν πιο ζεστός, μέρος αυτού του κρασιού υπέστη δεύτερη ζύμωση, δημιουργώντας αφρισμό στο υγρό.  Ένας ντόπιος Βενεδικτίνος μοναχός, ο Dom Pérignon, ήταν αυτός ο οποίος καθιέρωσε μια τεχνική για αυτό που τώρα είναι γνωστό ως σαμπάνια. (Είναι μύθος ότι ο ίδιος εφηύρε τη διαδικασία, ούτε έχει καμία σχέση με τη γνωστή σύγχρονη μάρκα πέρα ​​από το όνομά της.)

Διαβάστε περισσότερα: Dom Pérignon, μύθοι και αλήθειες

Είτε το κρασί ήταν ήσυχο και κόκκινο ή λευκό και αφρώδες, η φήμη της Champagne πάλι θα εκτοξευόταν, καθώς είχε σημασία και ένας άλλος κρίσιμος  παράγοντας: Σε αντίθεση με άλλες φημισμένες περιοχές οινοποίησης, όπως το Μπορντό ή το Κονιάκ, η Καμπανία έχει μόνο ένα μικρό ποτάμι, το Marne, που τη συνδέει με τον έξω κόσμο. Αυτό σήμαινε ότι η μεταφορά του τοπικού κρασιού ήταν απαγορευτική ως προς το κόστος και άβολη, πράγμα που με τη σειρά του σήμαινε ότι, για αιώνες, οι βασιλιάδες μπορούσαν να το γευτούν μόνο επιτόπου. Αυτό ενίσχυσε τη σύνδεση του κρασιού με την περιοχή του.

Στη συνέχεια ήρθαν δύο διαφορετικές επαναστάσεις, η Γαλλική και η Βιομηχανική. Και οι δύο βοήθησαν στη φιλοσοφία του ευ ζήν, του υψηλού στάτους της σαμπάνιας, όπως υποστηρίζει η expert, Caroline Brun, η οποία συνεργάζεται με την Bollinger. «Μετά τη Γαλλική Επανάσταση», λέει, «οι ευγενείς έφυγαν από τη Γαλλία και γιόρταζαν το γεγονός ότι ήταν ακόμα ζωντανοί πίνοντας σαμπάνια παντού στην Ευρώπη». Η προκύπτουσα εισροή «προσφύγων γαλάζιου αίματος» στη Βρετανία, στην πραγματικότητα, ήταν η αιτία να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της σαμπάνιας, αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα. “Στη συνέχεια ήρθε η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία έφερε τόσο τους σιδηροδρόμους όσο και πολύ πιο ανθεκτικά γυάλινα μπουκάλια, οπότε οι αποστολές σαμπάνιας έγιναν πολύ εύκολες.”

 

Και αυτή η συνοπτική ιστορία των δύο χιλιετιών εξηγεί το πώς ένα κρασί που προτιμούσαν οι βασιλιάδες της Γαλλίας – μια ακριβή, ανθρακούχα λιχουδιά που σερβίρεται μόνο όταν το αξίζει η περίσταση – είναι πλέον ένα βασικό στοιχείο στα πάρτι σε όλο τον κόσμο.

 

Διαβάστε ακόμα: Αποκωδικοποιώντας την Σαμπάνια

Share this post