Πώς και γιατί στριφογυρίζουμε ένα ποτήρι κρασί

Πώς και γιατί στριφογυρίζουμε ένα ποτήρι κρασί

wine_swirl

Μόλις κοίταξετε το κρασί στο ποτήρι σας και αποφασίσετε τι σημαίνει το χρώμα του, το επόμενο βήμα στην γευσιγνωσία είναι να το στροβιλίσετε και να το ανακινήσετε.

 

Ο καθένας έχει τη δική του μοναδική τεχνική στροβίλισης του κρασιού, και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό. Κάποιοι αφήνουν το κάτω μέρος του ποτηριού σταθερά στο τραπέζι και κάνουν μερικούς κύκλους με τη βάση του, ενώ άλλοι θέλουν να παίρνουν το ποτήρι στα χέρια τους και να τινάζουν ελαφρά τον καρπό τους, κάνοντας μικρούς κύκλους στον αέρα. Τέλος, κάποιοι άλλοι θέλοντας να κάνουν επίδειξη στροβιλίσματος, κάνουν πομπώδεις κινήσεις, σαν να είναι έτοιμοι να πετάξουν το λάσο (εμείς θα προτείναμε να αποφεύγετε το τελευταίο είδος στροβίλισης γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί ως και ενοχλητικό από τους υπόλοιπους συνδαιτημόνες σας).

 

Με όποιο τρόπο και να ανακινήσετε το κρασί σας, αυτή η τεχνική σας οδηγεί σε ένα σημαντικό επόμενο βήμα για τη διαδικασία της γευσιγνωσίας: στο να πάρει περισσότερο οξυγόνο το κρασί. Το οξυγόνο είναι ταυτόχρονα φίλος και εχθρός του κρασιού. Στην αρχή, το οξυγόνο είναι πραγματικά ευεργετικό για ένα κρασί γιατί όταν αυτό οξυγονώνεται, αρχίζει να “ανοίγει”.  Τι σημαίνει αυτό; Ότι βγάζει αρώματα και στρογγυλεύει η γεύση του, το οποίο είναι καλό. Αλλά αν αφήσετε το κρασί στο ποτήρι, εκτεθειμένο στο οξυγόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα, πχ  κατά τη διάρκεια της νύχτας, το οξυγόνο θα οξειδώσει πλήρως το κρασί, καταστρέφοντας το και αφήνοντάς μια δυσάρεστη γεύση που μπορεί να είναι επίπεδη ακόμα και πικρή.

 

Αν θέλετε να εξασκηθείτε στο στροβίλισμα, βάλτε  λίγο νερό σε ένα ποτήρι κρασί και δοκιμάστε διαφορετικές τεχνικές, στροβιλίζονται το νερό για περίπου 5-10 δευτερόλεπτα. Μόλις εξοικειωθείτε με αυτό το βήμα γευσιγνωσίας, είναι πολύ πιθανό να πιάσετε τον εαυτό σας να στροβιλίζει όλα τα ποτά από συνήθεια!

 

Share this post