Πως θα αυξήσετε τον οινοτουρισμό στην περιοχή σας: 12 δημοφιλείς πρακτικές παγκοσμίως

Πως θα αυξήσετε τον οινοτουρισμό στην περιοχή σας: 12 δημοφιλείς πρακτικές παγκοσμίως

Ο οινοτουρισμός αυξάνεται σταθερά σε όλο τον κόσμο την τελευταία δεκαετία. Οι τουρίστες που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τις νέες αμπελουργικές περιοχές δαπανούν εκατομμύρια για να δοκιμάσουν διαφορετικά κρασιά και να απολαύσουν μια εμπειρία οινοτουρισμού. Για παράδειγμα, στην Καλιφόρνια το 2012 περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν τα οινοποιεία και δαπάνησαν 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια για το κρασί και τις συναφείς δραστηριότητες.

Αλλά ποιος είναι ο ορισμός του οίνουτουρισμού;

Σύμφωνα με τον Don Getz, πρόκειται για “ταξίδια που σχετίζονται με την ελκυστικότητα των οινοποιείων και του κρασιού.” Οι σημερινοί τουρίστες επισκέπτονται στις κλασσικές μεγάλες αμπελουργικές περιοχές όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Αυστραλία αλλά και άλλες πιο νέες όπως τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Χιλή, την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία

Κίνητρα των τουριστών οίνου

Οι οίνοτουρίστες σε όλο τον κόσμο υποκινούνται από διάφορους παράγοντες και ορισμένοι από αυτούς  ποικίλλουν ανά χώρα. Για παράδειγμα, σε μέρη της Ευρώπης και της Ασίας, οι καταναλωτές επισκέπτονται συχνά μια αμπελουργική περιοχή όχι μόνο για να δοκιμάσουν το κρασί αλλά και για να απολαύσουν τα οφέλη στην υγεία από την μετριοπαθή κατανάλωση οίνου. Οι τουρίστες στις Η.Π.Α. και στην Αυστραλία πηγαίνουν συνήθως με μια ομάδα φίλων επειδή είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν μικρότερες ομάδες καταναλωτών κρασιού που έχουν κίνητρα να επισκεφθούν τις αμπελουργικές περιοχές λόγω της αρχιτεκτονικής ή της τέχνης στα οινοποιεία, να δουν τη φύση και να συμμετάσχουν στον οικολογικό τουρισμό, να συνδυάσουν τοπική κουζίνα με κρασί… ακόμα και να κάνουν ένα ρομαντικό ή πλούσιο πολιτιστικά ταξίδι. Άλλο ένα κίνητρο είναι η επιθυμία να δοκιμάσουν νέα κρασιά, να μάθουν για αυτά και να δουν πώς γίνεται το κρασί.

 

Οι 12 πιο δημοφιλείς οινοτουριστικές πρακτικές

# 1 – Δρόμοι κρασιού

 Οποιαδήποτε περιοχή κρασιού που θέλει οι οινόφιλοι να την πάρουν στα σοβαρά, πρέπει να αφιερώσει τον χρόνο και να αναπτύξει χάρτες οι οποίοι απαριθμούν τα οινοποιεία τους και παρέχουν πληροφορίες για ώρες λειτουργίας, ιστοσελίδες, αριθμούς τηλεφώνου και οδηγίες πρόσβασης. Επιπλέον, οι χάρτες κρασιών μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν τοπικά εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλους τουριστικούς χώρους. Οι χάρτες παρέχονται δωρεάν στο διαδίκτυο αλλά και σε φυλλάδια και είναι πολύ χρήσιμοι για τους τουρίστες που σχεδιάζουν ένα ταξίδι.

 

# 2 – Κοινότητες  κρασιού

Οι επιτυχημένες αμπελουργικές περιοχές συνεργάζονται με τοπικά ξενοδοχεία, εστιατόρια, αεροδρόμια και εταιρείες μεταφορών για να εξασφαλίσουν ότι οι τουρίστες έχουν έναν τρόπο να τα βρουν. Συχνά προσλαμβάνουν έναν Διευθυντή Τουρισμού και Μάρκετινγκ Οίνου για την περιοχή που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη αυτών των κοινοτικών εταιρικών σχέσεων και περιηγήσεων. Ένα καλό παράδειγμα είναι στην κοιλάδα Hunter της Αυστραλίας, όπου οι ιθύνοντες παραλαμβάνουν τους επισκέπτες από το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ και κάνουν δυο ώρες ταξίδι για να φτάσουν στην κοιλάδα. Εκεί οι οινοτουρίστες απολαμβάνουν ένα πακέτο 4 ημερών, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το ξενοδοχείο, τα γεύματα και φυσικά η επίσκεψη σε όλα τα οινοποιεία.  Τα οινοποιεία της Hunter Valley συνεργάζονται με τοπικούς ταξιδιωτικούς πράκτορες για να χτίσουν μια ωφέλιμη συνεργασία.

Διαβάστε σχετικά: Είναι ευλογία η κατάρα ο οινοτουρισμός για τη Νάπα της Καλιφόρνια;

 

# 3 – Ειδικές οινικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ κρασιού

Πολλές περιφέρειες κρασιού φιλοξενούν ειδικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, αλλά οι πιο καινοτόμες περιοχές σκέφτονται “έξω από το κουτί” και δημιουργούν εκδηλώσεις πέρα από τα συνηθισμένα. Για παράδειγμα, στο Λόντι της Καλιφόρνια έχουν ετήσιο Φεστιβάλ “Κρασί και Γερανός” και στο Melton Wine Estate στη Νέα Ζηλανδία διοργανώνουν ένα “Cabaret & Wine Show” με κωμικούς και τραγουδιστές.

 

# 4 – Βιωματικά προγράμματα κρασιού

Αυτή είναι μια νέα μόδα που προσφέρει στους τουρίστες του κρασιού μοναδικά βιωματικά προγράμματα. Για παράδειγμα, στις κοιλάδες Νάπα και Sonoma της Καλιφόρνιας, υπάρχουν προγράμματα για επισκέπτες στο οποίο συμμετέχουν σε σεμινάρια ανάμειξης κρασιού και μετά συνδυάζουν διαφορετικούς τύπους κρασιού και δημιουργούν το δικό τους προσωπικό κρασί – πχ ένα μείγμα Bordeaux με merlot, cabernet sauvignon και Malbec. Στη συνέχεια σχεδιάζουν τη δική τους ετικέτα κρασιού και παίρνουν μαζί τους το κρασί! Ένα άλλο παράδειγμα ενός βιωματικού προγράμματος είναι το “Dog Walks in the Vineyard”, όπως αυτό που προσφέρει το οινοποιίο Martha Clare στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε σχετικά: Ελλάδα “Οινοτουρισμός” μακρινό όνειρο;

 

# 5 – Σύνδεση του κρασιού με τον τοπικό τουρισμό

Οι έξυπνες οινοπαραγωγικές περιοχές φροντίζουν να συνδεθούν με άλλους τοπικούς τουριστικούς χώρους. Αυτή είναι μια στρατηγική κερδοφόρα για όλους όσους εμπλέκονται, διότι όσο περισσότερες δραστηριότητες μπορούν να διαφημιστούν, τόσο πιο πιθανή είναι η περιοχή να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες. Για παράδειγμα, οι τουρίστες που επισκέπτονται το Πεκίνο για πρώτη φορά πάντα θέλουν να δουν το Σινικό Τείχος και το Απαγορευμένο Παλάτι, αλλά τώρα πολλοί θέλουν να δοκιμάσουν το τοπικό κρασί και να επισκεφθούν διάσημα οινοποιεία όπως το Chateau Changyu και το Jinshanling.

 

# 6 – Ξεχωριστές  συνεργασίες

Μια άλλη πρακτική είναι η ανάπτυξη συνεργασιών, πέρα από τους κλασσικούς επιχειρηματίες τροφίμων ή τους διοργανωτές γάμων ή τους καλλιτέχνες. Για παράδειγμα, τα οινοποιεία στην κοιλάδα Okanagan του Καναδά έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τα πολλά γήπεδα γκολφ στην περιοχή για να παρέχουν εμπειρίες που περιλαμβάνουν τόσο το γκολφ όσο και το winetasting, όπως η εμπειρία “Chip & Sip”. Ομοίως, το Sonoma Mission Inn Spa στην Καλιφόρνια έχει συνεργαστεί με τοπικά οινοποιεία για να προσφέρει απογευματινές δοκιμές κρασιού για τους επισκέπτες που έχουν περάσει τη μέρα τους στο σπα, επιλέγοντας προγράμματα σχετικά με κρασί, όπως το Chardonnay Scrub ή το μασάζ με κρασί.

 

# 7 – Χωριά κρασιού

Ορισμένες οινοπαραγωγικές περιοχές  έχουν αφιερώσει χρόνο και πόρους για να δημιουργήσουν ένα “χωριό αφιερωμένο στο κρασί”. Επιλέγεται δηλαδή ένα χωριό στην περιοχή και σχεδιάζεται έτσι, ώστε να εξυπηρετεί τους οινοτουρίστες.  Υπάρχουν χώροι winetasting σε κοντινή απόσταση που μπορούν να επισκεφθούν οι τουρίστες. Εστιατόρια στο χωριό προσφέρουν επιλογές για food & wine pairing.  Τα ξενοδοχεία προσφέρουν δωμάτια και πακέτα σχεδιασμένα γύρω από ένα θέμα κρασιού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα χωριά είναι αρκετά παλιά και παραδοσιακά και είναι ήδη γνωστά ως κέντρο κρασιών για γενιές, όπως το Chateauneuf du Pape στην κοιλάδα του Ροδανού της Γαλλίας ή το ορεινό χωριό Montalcino στην περιοχή Brunello της Ιταλίας.

Υπάρχουν όμως και περιοχές που έχουν δημιουργήσει «χωριά κρασιού» από το μηδέν.. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την πόλη Healdsburg στη Σονόμα της Καλιφόρνια. Η πόλη αυτή είχε πέντε χώρους για winetasting και μέσα σε πέντε χρόνια τους αύξησε σε  20.  Έχει επίσης πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια για οινοτουρίστες.  Ένα άλλο παράδειγμα είναι η πόλη Grapevine του Τέξας, έξω από το Ντάλας. Το όνομα της πόλης φανερώνει τη σύνδεσή της με το κρασί. Έχουν πάνω από 12 αίθουσες γευσιγνωσίας και προσφέρουν πολλές τουριστικές εμπειρίες που σχετίζονται με το κρασί, καθώς και σουβενίρ που διαφημίζουν το κρασί του Τέξας.

# 8 – Εστίαση στην τέχνη και την αρχιτεκτονική

Ορισμένα οινοποιεία προσελκύουν επισκέπτες δημιουργώντας  γκαλερί τέχνης, ή κήπους με γλυπτά  ή εκθέτοντας άλλα μοναδικά αντικείμενα που σχετίζονται με την τέχνη. Για παράδειγμα, τόσο η οινοποιία Bodegas O Fournier έξω από την Mendoza της Αργεντινής όσο και το οινοποιείο Hess στην κοιλάδα Napa, έχουν διάσημες συλλογές τέχνης που οι επισκέπτες μπορούν να δουν ενώ δοκιμάζουν το κρασί. Άλλα οινοποιεία χρησιμοποιούν την αρχιτεκτονική για να προσελκύσουν πλήθη, όπως η οινοποιία Vina Mar στην κοιλάδα της Καζαμπλάνκα, η Χιλή με το όμορφο κτίριο που επηρεάζεται από τη μαυριτανία και το εντυπωσιακό Chateau Changyu Moser XV στην περιοχή κρασιού Ningxia της Κίνας.

 

Διβάστε ακόμα: Απλές συμβουλές Marketing για μικρά οινοποιεία: Πώς να αυξήσετε τις απευθείας πωλήσεις κρασιού!

 

# 9 – Συνδυασμός τοπικής κουζίνας-κρασιού

Μια άλλη πολύ καλή πρακτική απευθύνεται στους τουρίστες που απολαμβάνουν τις γαστρονομικές πτυχές του οινουτουρισμού. Γενικά, αυτό πραγματοποιείται από μια αμπελουργική περιοχή που διοργανώνει ειδικές εκδρομές και εκδηλώσεις για φαγητό και κρασί. Ένα καλό παράδειγμα είναι η εκδήλωση Wine & Paella που πραγματοποιείται κάθε άνοιξη στη Baja του Μεξικού, όπου τα τοπικά οινοποιεία ταιριάζουν τα κρασιά τους με πολλούς διαφορετικούς τύπους paella. Μια άλλη περίπτωση είναι το Wine & Food Showcase που γιορτάζεται κάθε φθινόπωρο στην περιοχή Sonoma όπου τα τοπικά εστιατόρια ζευγαρώνουν με τα οινοποιεία για να παρουσιάσουν τα ζευγάρια των τροφίμων και των κρασιών τους. Υπάρχουν επίσης πολλές εκδρομές για φαγητό και κρασί που προσφέρονται στις διάφορες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας και της Ιταλίας όλο το χρόνο για να προσελκύσουν τουρίστες.

 

# 10 – Έμφαση στον Εκοτουρισμό

Για τους τουρίστες που αναζητούν βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά ή όσους απολαμβάνουν τη φύση και την ύπαιθρο, μια νέα καλύτερη πρακτική είναι η έμφαση στις “πράσινες” ή εκοτουριστικές πτυχές του κρασιού. Για παράδειγμα, ορισμένα οινοποιεία προσφέρουν ειδικές περιηγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για το πώς κατασκευάζουν βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά. Το Parducci Winery στην κομητεία Mendocino της Καλιφόρνιας είναι το πρώτο οινοποιείο στις Η.Π.Α. που προσφέρει ειδικές εκδρομές στους αμπελώνες για να παρουσιάσει  τις περιβαλλοντικές του πρακτικές. Ομοίως, η οινοποιία Banfi, στο Montalcino της Ιταλίας, που έχει την διάκριση ότι είναι το πρώτο οινοποιείο στον κόσμο που πέτυχε περιβαλλοντική πιστοποίηση στα ISO14001 και SA8000, προσφέρει επίσης περιηγήσεις και εξηγήσεις για τις ειδικές πράσινες πρακτικές του. Επίσης, το The Saturna Island Winery στον Καναδά προσελκύει τους οικοτουριστές, ενθαρρύνοντας τους να δοκιμάσουν το κρασί και στη συνέχεια να πάνε με βάρκα στο νησί αναζητώντας φάλαινες!

Διαβάστε σχετικά: Οινοτουρισμός στην Τοσκάνη, δείτε μερικά οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείτε.

 

# 11 -Ιδιαίτερες εκδρομές κρασιού

Μια άλλη πρακτική που είναι πολύ στη μόδα είναι η προσφορά μοναδικών εκδρομών  για τους επισκέπτες του οινοποιείου. Αυτές συνήθως απευθύνονται στον πιο περιπετειώδη καταναλωτή κρασιού ή σε όσους έχουν ήδη επισκεφτεί μια συγκεκριμένη αμπελουργική περιοχή και αναζητούν κάτι διαφορετικό. Ένα παράδειγμα είναι το “κρασί & καγιάκ”, όπως προσφέρεται από την οινοπαραγωγική εταιρία Chatham στη Βιρτζίνια, ή μια “γευσιγνωσία ποταμού και κρασιού”, όπως προσφέρονται από την Southern Oregon Winery Association, που συνεργάζονται με μια τοπική εταιρεία εκδρομών. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν τα τετρακίνητα τζιπ μέσα από τα Steinbeck Vineyards στο Paso Robles της Καλιφόρνιας ή τις εκδρομές για κρασί και πεζοπορία.

 

# 12 – Social media για την προσέλκυση τουριστών

Eπίσης, πολλά οινοποιεία και περιοχές χρησιμοποιούν τα social media για να προσελκύσουν τουρίστες.  Οι τουρίστες χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα και το διαδίκτυο για να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με το ποιο οινοποιείο να επισκεφτούν και πόσο εύκολα μπορούν να εντοπίσουν το οινοποιείο. Αυτό σημαίνει ότι τα οινοποιεία έχουν εξασφαλίσει, οι οδηγίες GPS να είναι σωστές, να τους βρίσκουν εύκολα στις μηχανές αναζήτησης και να έχουν έναν ιστότοπο που είναι σχεδιασμένος και για χρήστες κινητών τηλεφώνων. Αρκετές περιοχές του κρασιού έχουν αναπτύξει  “εφαρμογές” για ένα κινητό τηλέφωνο που παρέχουν πληροφορίες για το οινοποιείο, χάρτες και ακόμη και κουπόνια και εκπτώσεις αμοιβών γευσιγνωσίας. Τέλος, γνωστά οινοποιεία έχουν δημιουργήσει σελίδες στο Facebook και συνεργάζονται με άλλους δικτυακούς τόπους, όπως το Trip Advisor, για να βεβαιωθούν ότι μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τους τουρίστες του κρασιού.

Διαβάστε σχετικά: Οινοποιεία που αποφεύγουν τα social media θα πρέπει να βιώσουν «ψηφιακό Δαρβινισμό»

*Το κείμενο βασίζεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2013, στο περιοδικό Fine Wine & Liquor Magazine.

 

Επιμέλεια: Άννα Ποδάρα

Share this post