Πως πρέπει να τοποθετούμε μια φιάλη κρασιού για αποθήκευση

Πως πρέπει να τοποθετούμε μια φιάλη κρασιού για αποθήκευση

Η αποθήκευση μπουκαλιών κρασιού στα πλάγια διατηρεί τους φελλούς υγρούς. Αυτό είναι σημαντικό γιατί εάν ένας φελλός στεγνώσει, μπορεί να συρρικνωθεί και να αφήσει να περάσει αέρας μέσα στο μπουκάλι (και ενδεχομένως να αφήσει λίγο κρασί να διαρρεύσει). Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οξειδώσει το κρασί σας και οι γεύσεις του θα ξεθωριάσουν (είναι επίσης δύσκολο να ανοίξετε ένα μπουκάλι με έναν ξηρό, εύθρυπτο φελλό).

Όταν ένα μπουκάλι αποθηκεύεται στο πλάι, το μέρος του φελλού που βρίσκεται στο εσωτερικό του μπουκαλιού, σε επαφή με το κρασί, θα παραμείνει υγρό, κάτι που συνήθως είναι αρκετό για να αποτρέψει το στέγνωμα του φελλού. Για το μέρος του φελλού που δεν έρχεται σε επαφή με το κρασί, είναι καλή ιδέα να έχετε ένα κελάρι με περίπου 70 τοις εκατό σχετική υγρασία.

Φυσικά, αυτό είναι για κρασιά που σφραγίζονται με φυσικούς φελλούς. Εάν τα κρασιά σας είναι κλειστά με άλλο τύπο πώματος – πχ ένα βιδωτό καπάκι – δεν είναι απαραίτητο να αποθηκεύσετε το κρασί στο πλάι, αλλά επίσης δεν βλάπτει.

Μπορεί περιστασιακά να δείτε κρασί αποθηκευμένο ανάποδα, αλλά γενικά είναι καλύτερο να τηρείτε την οριζόντια αποθήκευση, ειδικά μακροπρόθεσμα. Πολλά κελάρια, ντουλάπια και άλλοι χώροι για την αποθήκευση κρασιών έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τα μπουκάλια στο πλάι τους, επομένως μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι είναι πιο αποτελεσματικό να τα κρατάτε οριζόντια.

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τη διατήρηση των πολύτιμων μπουκαλιών σας, διαβάστε: 6+1 βασικά στοιχεία αποθήκευσης κρασιού που πρέπει να γνωρίζετε

Share this post