Μερικά λόγια για την περιοχή Rías Baixas και το Albariño

Μερικά λόγια για την περιοχή Rías Baixas και το Albariño

Η Ονομασία Προέλευσης (DO)Rías Baixas φημίζεται για το σταφύλι Albariño, μια γηγενή ποικιλία που παράγει μερικά από τα πιο “τραγανά” λευκά κρασιά του κόσμου. Βρίσκεται στην περιοχή της Γαλικίας της βορειοδυτικής Ισπανίας, το DO ιδρύθηκε επίσημα το 1988. Το Albariño ήταν πάντα η ναυαρχίδα αυτής της παράκτιας περιοχής. Στο μοναδικό κλίμα του Rías Baixas, το Albariño μοιράζεται τα ίδια εδάφη πλούσια σε ορυκτά και δροσερό κλίμα με τις άλλες φημισμένες περιοχές παραγωγής λευκού κρασιού στον κόσμο, όπως η κοιλάδα Loire της Γαλλίας, η Νέα Ζηλανδία και η περιοχή του Ρήνου της Γερμανίας.

Ενώ δεκατέσσερις ποικιλίες σταφυλιών επιτρέπονται στο DO, η λευκή ποικιλία σταφυλιών Albariño αντιπροσωπεύει το 96% όλων των φυτεύσεων. Άλλα σημαντικά επιτρεπόμενα σταφύλια περιλαμβάνουν το Treixadura, παραδοσιακά αναμεμειγμένο με Albariño. και Loureiro, μια τοπική ποικιλία υψηλής ποιότητας που σχετίζεται ιδιαίτερα με το O Rosal. Τα Caiño Blanco, Torrontes και Godello φυτεύονται επίσης σε μικρότερο βαθμό σε όλη την περιοχή.

Όλα τα κρασιά με την ονομασία Rías Baixas πρέπει να είναι τουλάχιστον 70% Albariño, με τα υπόλοιπα να αποτελούνται από Treixadura, Torrontes, Loureiro και Caiño Blanco, ένα σπάνια σταφύλι της Γαλικίας που συχνά θεωρείται λάθος για το Albariño. Ένας μικρός αριθμός ερυθρών οίνων παράγεται επίσης σε αυτό το τμήμα της Ισπανίας, κυρίως από το σταφύλι Mencia και το Sousao (Vinhao).

Η Γαλικία έχει μεγαλύτερη ομοιότητα με τα καταπράσινα λιβάδια και τις βραχώδεις ακτές της Ιρλανδίας από τις κλασικές εικόνες ξηρότερων, πεδιάδων της Καστίλης. Συχνά αναφέρεται ως “Πράσινη Ισπανία” (Green Spain), οι πλαγιές της Γαλικίας καλύπτονται από ομίχλη που καλύπτει κάστρα από γρανίτη, αμπελώνες και αρχοντικά
Με την πρώτη ματιά, η περιοχή Rías Baixas μπορεί να μην δίνει την εμφάνιση μιας προνομιακής περιοχής καλλιέργειας σταφυλιών, αλλά στην πραγματικότητα, το κλίμα, το τοπίο, τα εδάφη και οι γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών – όπως το ανθεκτικό Albariño – συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια περιοχή ικανή να παράγει διακριτικά, υψηλά ποιοτικά κρασιά.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από μέτριες θερμοκρασίες όλο το χρόνο, ομίχλη στον ωκεανό και μέση ετήσια βροχόπτωση που σε ορισμένα σημεία είναι σχεδόν τριπλάσια του εθνικού μέσου όρου. Το υγρό κλίμα της Γαλικίας που επηρεάζεται από τον Ατλαντικό, ωστόσο, εξισορροπείται από πάνω από 2.200 ώρες ηλιοφάνειας, αρκεί για να διασφαλίσει ότι το χαρακτηριστικό σταφύλι Albiaño της Rías Baixas, ωριμάζει πλήρως και είναι ικανό να παράγει κρασιά με καλή φυσική οξύτητα και αρωματικό προφίλ που το καθιστά αισθητή απόλαυση. Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι ο Ατλαντικός Ωκεανός είναι βασική επιρροή στο κλίμα Rías Baixas. Η μέση βροχόπτωση είναι πολύ υψηλή εδώ, μερικές φορές ξεπερνά τις 71 ίντσες (1.800 mm) ετησίως και η ομίχλη από τη θάλασσα προσθέτει επίσης στο δροσερό κλίμα. Αυτό το κλίμα είναι ο λόγος για τον οποίο τα Rías Baixas είναι τόσο επιτυχημένα με το Albariño – οι ψυχρές επιρροές του ωκεανού βοηθούν τα σταφύλια να διατηρήσουν την τραγανή, πικάντικη οξύτητα τόσο ζωτικής σημασίας για το ξεχωριστό στιλ των τοπικών κρασιών.

DO RIAS BAIXAS

Από το ποτάμι στη θάλασσα
Το παράκτιο τοπίο της περιοχής Rías Baixas είναι ακανόνιστο, χαρακτηρίζεται από μια σειρά από οδοντωτές εισόδους και ρηχά φιόρδ γνωστά ως «rias». Το όνομα Rías Baixas σημαίνει κυριολεκτικά «χαμηλότερα rias». Οι πέντε ξεχωριστές υποπεριοχές που απαρτίζουν την Rías Baixas, διαφέρουν ανάλογα με την τοπογραφία τους και την εγγύτητά τους με τα ποτάμια και τη θάλασσα. Η Val do Salnés, που βρίσκεται στο βόρειο μισό της περιοχής, διαθέτει την μεγαλύτερη ακτογραμμή και είναι, κατά συνέπεια, η πιο δροσερή και υγρή από τις πέντε υποπεριφέρειες. Εξίσου δροσερή αλλά πιο ξηρή, η Ribeira do Ulla είναι η βορειότερη υποπεριοχή και τεμαχίζεται από τον ποταμό Ulla. Στα σύνορα με την Πορτογαλία είναι οι Condado de Tea και O Rosal, οι δύο νοτιότερες υποπεριφέρειες της περιοχής. Η Condado de Tea είναι στα ενδότερα και πιο ζεστή περιοχή, ενώ η O Rosal είναι παράκτια και πιο δροσερή – και οι δύο αγκαλιάζουν τον ποταμό Miño και διαθέτουν μια σειρά από λόφους και αμπελοτόπια σε πεζούλες. Η Soutomaior, η μικρότερη από τις υποπεριφέρειες, βρίσκεται στην ακτή στο κέντρο της περιοχής, κρυμμένη στους λόφους, στην κορυφή του Rías de Vigo.

Πλούσιο σε μέταλλα
Τα εδάφη στην Rías Baixas είναι αρκετά ομοιόμορφα και στις πέντε υποπεριοχές, όπου κυριαρχούν ο γρανίτης και σε ορισμένα σημεία ο σχιστόλιθος. Μεγάλα ποτάμια και παραπόταμοι έχουν επίσης αφήσει αλλουβιακές αποθέσεις – έναν συνδυασμό πηλού, λάσπης, άμμου και χαλικιού. Υπάρχει περιορισμένη ποσότητα οργανικού υλικού στο έδαφος και εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ορυκτότητας – ιδανικές συνθήκες για το Albariño και για την παραγωγή των κομψών και χαρακτηριστικών λευκών κρασιών για τα οποία φημίζεται η Rías Baixas.

Ενώ οι διαφορετικές υποζώνες εκφράζουν λεπτές διαφορές, όλα τα κρασιά μοιράζονται έναν αριθμό χαρακτηριστικών. Απαλό χρυσό λεμόνι, είναι όλα τραγανά, κομψά και φρέσκα. Αυτά τα κρασιά είναι ξηρά και αρωματικά, γεμάτα με γεύσεις από λευκό ροδάκινο, βερίκοκο, πεπόνι, ανανά, μάνγκο και αγιόκλημα. Μοιράζονται καλή φυσική οξύτητα, έχουν ορυκτούς τόνους και μέτριο σώμα με μέτρια αλκοόλη (12%).

Η DO Rías Baixas επιτρέπει οκτώ τύπους κρασιών:
Rías Baixas
Rías Baixas Albariño –100% Albariño, τα σταφύλια μπορούν να προέρχονται από οποιαδήποτε υποζώνη
Rías Baixas Salnés
Rías Baixas Condado
Rías Baixas Rosal
Rías Baixas Barrica – κρασιά που ωριμάσανε σε δρύινα βαρέλια, μπορεί να είναι κόκκινα ή λευκά
Rías Baixas Tinto – κόκκινο κρασί, λιγότερο από 1% του συνόλου της παραγωγής
Rías Baixas Espumoso – αφρώδες κρασί, περιορισμένη παραγωγή

Αμπελουργία
Η φύτευση του Albariño στο σωστό ύψος και έκθεση για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη, υγιής ωρίμανση είναι απαραίτητη για την ποιότητα. Τα αμπέλια είναι παραδοσιακά εκτεταμένα σε απόσταση, σε πέτρινες πέργκολες λαξευμένες από τον ίδιο γρανίτη με τα υποκείμενα εδάφη. Για την αντιμετώπιση των βροχοπτώσεων και της υγρασίας της περιοχής, τα περισσότερα αμπέλια πλέκονται σε πλέγμα που ονομάζεται «parra» και υποστηρίζονται από στύλους γρανίτη. Τα Parras έχουν ύψος έως και 2,3 μέτρα, επιτρέποντας στον αέρα να ρέει για μέγιστη κυκλοφορία για την πρόληψη του ωιδίου και για ομοιόμορφη ωρίμανση. Το φθινόπωρο, οι ωριμασμένες δέσμες σταφυλιών σχηματίζουν ένα θόλο και συλλέγονται από τρυγητές που πατάνε πάνω σε κάδους σταφυλιών.

DO RIAS BAIXAS CONDADO

Μερικοί αμπελώνες έχουν αντικαταστήσει το παραδοσιακό parra canopy και χρησιμοποιούν ένα ευρωπαϊκό σύστημα διπλού κορδονιού που ονομάζεται espaldera. Σε όλη την περιοχή, οι αποδόσεις είναι χαμηλές και κυμαίνονται από τρεις έως πέντε τόνους ανά στρέμμα.

Η προσεκτική συγκομιδή (τα σταφύλια επιλέγονται με το χέρι σε μικρά πλαστικά κιβώτια 40 λιβρών) και ο έλεγχος της θερμοκρασίας έχει φέρει επανάσταση στην οινοποίηση στο Rías Baixas. Τα σταφύλια παραδίδονται στο οινοποιείο όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να αποφευχθεί η οξείδωση και ο μούστος ζυμώνεται υπό σχολαστικό έλεγχο θερμοκρασίας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις από ανοξείδωτο χάλυβα.

Τάσεις και τεχνικές οινοποίησης
Προζυμωτική διαβροχή
Μετά τη συγκομιδή, τα σταφύλια Albariño πιέζονται ελαφρά. Ο χυμός, ο πολτός και οι φλούδες αφήνονται να διαβρέξουν σε χαμηλή θερμοκρασία από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες για να αυξήσουν την αρωματική πολυπλοκότητα και δομή του κρασιού. Πρόκειται για μια πρακτική που κερδίζει δημοτικότητα μεταξύ των οινοποιείων της Rias Baixas.

Άγρια μαγιά
Πολλοί οινοποιοί της Rías Baixas προτιμούν τώρα τη ζύμωση των σταφυλιών τους με τις εγγενείς ζύμες που βρίσκονται στους αμπελώνες τους. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει κρασί με άγριες ζύμες, πιστεύουν ότι τα αρώματα που προκύπτουν είναι μια πιο αυθεντική αντανάκλαση των χαρακτηριστικών του σταφυλιού Albariño και του τεροΐρ τους.

Ζύμωση σε βαρέλια και ωρίμανση
Η ζύμωση σε βαρέλια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδώσει επιπλέον υφή και να αυξήσει το δυναμικό παλαίωσης των κρασιών Rias Baixas. Αν και δεν είναι κοινό, η ωρίμανση σε βαρέλια, προσθέτει πολυπλοκότητα, γεύσεις και δομή. Αυτές οι τεχνικές χρησιμοποιούνται συχνά σε ένα έτος εξαιρετικής ωριμότητας, όταν τα κρασιά είναι αρκετά ανθεκτικά για να επωφεληθούν από την επεξεργασία δρυός.

Μυλογαλακτική ζύμωση
Με άφθονη φυσική οξύτητα, τα κρασιά Rias Baixas χαρακτηρίζονται από την τραγανή προσωπικότητά τους. Η μηλογαλακτική ζύμωση, η οποία μειώνει την αίσθηση ενός τύπου οξέος, μπορεί να αποφευχθεί από τον οινοποιό για να διατηρήσει τη φρεσκάδα του. Εναλλακτικά, η πλήρης ή μερική μηλογαλακτική ζύμωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενός πιο στρογγυλού, μαλακότερου προφίλ, το οποίο βοηθά τα κρασιά να ωριμάζουν με χάρη. Υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο αλκοόλ 11,3% για τα κρασιά Albariño, 11,5% για κρασιά ωριμασμένα σε δρυ και 11% για άλλα μείγματα λευκού κρασιού.

Εκτεταμένη επαφή με τις οινολάσπες
Κανονικά, το ίζημα που παραμένει σε ένα κρασί μετά τη ζύμωση αφαιρείται. Ωστόσο, τα μικρά σωματίδια γνωστά ως οινολάσπες μπορούν να απελευθερώσουν ενώσεις που ενισχύουν τις γεύσεις και τα αρώματα, και παράγουν στρογγυλή υφή. Η επαφή με τις οινολάσπες βοηθά επίσης στη διατήρηση της φρεσκάδας του μέχρι την εμφιάλωση. Αυτή είναι μια πολύ κοινή πρακτική στο Rias Baixas και είναι μια τεχνική που τελειοποιείται συνεχώς από τους οινοποιούς.

Ελεγχος ποιότητας
Για να εγγυηθούν την προέλευση και την τήρηση των υψηλότερων προδιαγραφών ποιότητας, όλα τα κρασιά της Rías Baixas φέρουν επίσημη ετικέτα από το Consejo Regulador. Το Consejo διεξάγει τακτικές επιθεωρήσεις αμπελώνων κατά τη διάρκεια του καλλιεργητικού έτους και της συγκομιδής για να διασφαλίσει ότι οι καλλιεργητές τηρούν τους κανονισμούς για τις ποικιλίες σταφυλιών που φυτεύονται,

Share this post