Ruinart: το παλαιότερο σπίτι σαμπάνιας και 10 πράγματα που κάθε λάτρης κρασιού πρέπει να γνωρίζει

Ruinart: το παλαιότερο σπίτι σαμπάνιας και 10 πράγματα που κάθε λάτρης κρασιού πρέπει να γνωρίζει

Το παλαιότερο σπίτι Champagne στον κόσμο, το οποίο τώρα ανήκει στην εταιρεία LVMH, πλησιάζει τα 300α γενέθλιά του. Εδώ είναι μερικά σημαντικά στοιχεία για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του icon αυτού σπιτιού της Champagne.

1. Το πρώτο σπίτι σαμπάνιας:
Ο Nicolas Ruinart δημιούργησε το πρώτο σπίτι στην Champagne που αφιερώθηκε στην παραγωγή αφρώδους οίνου το 1729. Ο Ruinart, έμπορος υφασμάτων, εμπνεύστηκε από τον θείο του Thierry, έναν Βενεδικτίνο μοναχό, ο οποίος του είχε πει ιστορίες για τα πειράματα του Dom Pérignon.
Το 1730, ο Nicolas κυκλοφόρησε τη σαμπάνια του στην ευρωπαϊκή αγορά – αρχικά ως επιχειρηματικό δώρο στους πιο σημαντικούς πελάτες του. Η πρώτη αποστολή ήταν στο Elsinore στο δανικό νησί της Ζηλανδίας, γνωστότερο ως το μέρος του Hamlet του Σαίξπηρ. Το “κρασί με φυσαλίδες” του Ruinart ήταν σύντομα τόσο επιτυχημένο που το 1735 αποφάσισε να εγκαταλείψει τις πωλήσεις υφασμάτων για να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο αφρώδες κρασί.

2. Πηγαίνοντας “υπόγεια”:
Καθώς επεκτάθηκε η δραστηριότητα του αφρώδους κρασιού, το ίδιο συνέβη και με την ανάγκη για κελάρια. Το 1768, ο Claude Ruinart έγινε ο πρώτος παραγωγός που αγόρασε οκτώ χιλιόμετρα από τα Γαλλο-ρωμαϊκά λατομεία κιμωλίας (crayères) που είχαν εκσκαφθεί κάτω από την πόλη Reims. Τα crayères της Ruinart είναι ένας λαβύρινθος μερικές φορές μέχρι 38 μέτρα βάθος, τα οποία έγιναν ένα γαλλικό ιστορικό μνημείο το 1931. Χρησιμοποιούνται ακόμα σήμερα για να ωριμάσουν όλα τα κρασιά της Ruinart, αλλά δεν θα βρείτε κρασιά με vintage πριν το 1945.
Ο Αμερικανός διευθυντής μάρκας της Ruinart, Nicolas Ricroque, εξηγεί: «Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Γερμανοί βρήκαν τα κελάρια και ουσιαστικά τα άδειασαν, γι ‘αυτό δεν έχουμε ούτε ένα μπουκάλι πριν από το 1945.”

Οι βρώσιμες πέρλες που συνοδεύουν την RUINART ROSÉ – oinos (krasiagr.com)

3. Dom & Dom:
Για να τιμήσει τη συμβολή του θείου Thierry στο σπίτι Champagne, η οικογένεια Ruinart αποφάσισε να κάνει μια prestige cuvée στο όνομά του το 1959. Σήμερα, η Dom Ruinart Blanc de Blancs Millesime Brut παράγεται αποκλειστικά από αμπελώνες grand cru chardonnay και ωριμάζει για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Το 1966, προστέθηκε η Dom Ruinart Rosé, που περιλαμβάνει ένα μίγμα 85% chardonnay με 15% pinot noir. Αυτή η ροζέ σαμπάνια θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας και, κοστίζει διπλάσια από τη Blanc de Blancs.
Για τα 300α γενέθλιά του σπιτιού το 2029, υπάρχουν ήδη σχέδια για τη δημιουργία ενός επιπλέον ειδικού κρασιού. Σύμφωνα με τον Ricroque, “ο chef de cave ετοιμάζει κάτι πολύ σημαντικό για το 2029. Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες, αλλά αυτό είναι που σκέφτεται”.

4. Παραμένοντας στη ζωή:
Κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι μάχες στα περίχωρα του Reims κατέστρεψαν τα κτίρια του σπιτιού της Champagne Ruinart. Για να κρατήσει την επιχείρηση σε λειτουργία, ο André Ruinart αποφάσισε να μετακινήσει το γραφείο του στις crayères. Καθώς όμως πλημμύρισαν, αυτοσχεδίαζε και πάλι, και για τον υπόλοιπο πόλεμο έτρεχε την επιχείρηση από ένα γραφείο σε μια σχεδία. Όταν ο André πέθανε πρόωρα το 1919, η σύζυγός του, η Charlotte, ανέλαβε τη λειτουργία της επιχείρησης. Όπως και η Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin αποδείχθηκε μια ισχυρή και επιτυχημένη χήρα στην Champagne.
Το 1963, ωστόσο, η Ruinart πωλήθηκε στη Moët & Chandon. Σήμερα, δεν υπάρχουν μέλη της οικογένειας Ruinart που εξακολουθούν να συμμετέχουν στην επιχείρηση.
Ο Simon Field MW, αγοραστής Champagne για τους Berry Bros. & Rudd, πιστεύει ότι το χαμηλό προφίλ του σπιτιού είναι μια σκόπιμη πολιτική μάρκετινγκ. “Η Ruinart είναι κάτι ανώμαλο στο χαρτοφυλάκιο της LVMH, τουλάχιστον στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα διατηρήθηκε ξεχωριστά από τις άλλες γραμμές και διατέθηκε στο εμπόριο με τέτοιο τρόπο ευνοώντας την on-trade αγορά. μακριά από τα σούπερ μάρκετ και τα συναφή, και αυτό, μαζί με τα περίφημα κελάρια και το χαρακτηριστικό σχήμα του μπουκαλιού, προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες προώθησης. ”

7 από τους καλύτερους οίκους σαμπάνιας για να επισκεφτείτε στη Γαλλία – oinos (krasiagr.com)

5. Το Chardonnay είναι βασιλιάς:
Η Ruinart ονομάζεται συχνά “σπίτι chardonnay” για την εξάρτησή της από τη λευκή ποικιλία της Champagne. Ο προηγούμενος cellar master, Jean-François Barot αποφάσισε να επικεντρωθεί στο σταφύλι όταν επαναπροσδιορίστηκε το στυλ της Ruinart στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η σαμπάνια με κυρίαρχο το Chardonnay τείνει να είναι λεπτή και γραμμική.
Η σχέση αγάπης της Ruinart με το chardonnay βοήθησε το εμπορικό σήμα από τότε που κυκλοφόρησε η Stateide το 2006, σημειώνει ο Ricroque. “Το Chardonnay είναι το αγαπημένο σταφύλι της Αμερικής – είναι μακράν η πιο καταναλώσιμη ποικιλία της χώρας.” Υπάρχουν προφανώς διαφορετικά επίπεδα ποιότητας, από τα πολύ βασικά κρασιά μέχρι τις κορυφαίες λευκές Βουργουνδίες. “Όταν μιλάμε για Ruinart, εξηγούμε ότι είναι βασικά chardonnay με φυσαλίδες.

 

6. Μια πράξη ισορροπίας:
Το στυλ της Ruinart χαρακτηρίζεται από μια “κομψή, γεμάτη και γενναιόδωρη γεύση”, σύμφωνα με τον Michael Edwards, συγγραφέα του “The Finest Wines of Champagne”. Το αποδίδει αυτό στην πολιτική του αμπελώνα: αγοράζει από το Montage de Reims, το Sézannais και την Côte du Pertois για να εξισορροπήσει το πιο αυστηρό έδαφος των Côtes des Blancs.
Ένας άλλος αποφασιστικός παράγοντας στη γεύση της Ruinart είναι ο αναγωγικός τρόπος παραγωγής του κρασιού που ο cellar master Frederic Panaïotis πιέζει αργά από το 2007. Όλα τα κρασιά της Ruinart παράγονται σε δεξαμενές ανοξείδωτου χάλυβα και το αδρανές αέριο άζωτο χρησιμοποιείται καθ ‘όλη τη διάρκεια της οινοποίησης για προστασία από την οξείδωση. Η μακροχρόνια ωρίμανση στα crayères, φέρνει τα αυτολυτικά στρώματα και το χαμηλό dosage, βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας και δίνει στα κρασιά μια ορισμένη πυκνότητα.

7. Art house:

Η μακροχρόνια σχέση του σπιτιού της Champagne με τις τέχνες έγινε πρωτοσέλιδα το 1895, όταν ο André Ruinart ανέθεσε στον διάσημο Τσέχο εικονογράφο Alphons Mucha να δημιουργήσει μία από τις πρώτες διαφημιστικές αφίσες της Γαλλίας. Από τότε, η Ruinart έχει αναζητήσει εκλεκτικούς καλλιτέχνες για τη δημιουργία αφιερωμένων έργων τέχνης. Ίσως το πιο διάσημο παράδειγμα είναι το “Bouquet de Champagne Dom Ruinart”. Δημιουργήθηκε από γυαλί Murano από τον ολλανδό καλλιτέχνη Maarten Baas, απεικονίζει κρυστάλλινο πολυέλαιο που έχει πέσει πάνω σε τραπεζαρία.

 

8. Ποιος την αγοράζει;
Για τον Marc Smoler, διευθυντή μάρκετινγκ, “η Ruinart είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Οι συλλέκτες που αγοράζουν τη Ruinart το κάνουν επειδή αγαπούν το κρασί και πίνουν το κρασί, όχι για να επενδύσουν ή να κρατήσουν”.
Προσθέτει: “Η πλειοψηφία του εμπορικού σήματος που πωλείται στις Η.Π.Α. δεν είναι vintage και καταναλώνεται από ανθρώπους που θέλουν κάτι μικρό, boutique και – το σημαντικότερο – πάντα νόστιμο. Η Ruinart είναι αυτό και όταν οι άνθρωποι το ανακαλύψουν, πραγματικά κολλάνε με αυτό. ”

Ο Field θεωρεί ότι ο τυπικός πότης της Ruinart “ψάχνει για κάτι λεπτό και αριστοκρατικό, λίγο απομακρυσμένο από την πανταχού παρόν Moët και Veuve, που δεν έχει όμως την τιμή της Krug ή της Dom Pérignon”.

9. Δεν είναι όλα ξεκάθαρα:
Ενώ η NV Blanc de Blancs παράγεται σε ένα ξεχωριστό σαφές μπουκάλι, υπάρχει ελάχιστη σαφήνεια στις ημερομηνίες απολάσπωσης.
Οι παραλλαγές των φιαλών είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο κριτικός κρασιού της New York Times Eric Asimov αρνείται τώρα να αναθεωρήσει οποιαδήποτε non-vintage σαμπάνια που δεν εμφανίζει την ημερομηνία απομάκρυνσης οινολασπών στο μπουκάλι. Ο Frederic Panaiotis Chef de Cave, ωστόσο, δεν είναι εξοικειωμένος: πιστεύει ακράδαντα ότι οι ημερομηνίες απολάσπωσης, μόνο θα μπερδέψουν τον πελάτη και δεν θα δώσουν προστιθέμενη αξία.

10. Θερμοκρασία σερβιρίσματος:
Κατά τον 18ο αιώνα, η σαμπάνια σερβίρονταν “αρκετά κρύα, μεταξύ 6 και 8 βαθμών”, σύμφωνα με την Ruinart. Ο πάγος μαζευόταν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και αποθηκεύονταν σε κελάρια πάγου, προτού τοποθετηθεί στα cooler, γύρω από τα μπουκάλια Champagne.
“Περί το 1830, έγινε η μόδα να πίνουμε σαμπάνια frappé: πολύ κρύα, στους 2 ή 3 βαθμούς”, αναφέρει το σπίτι Champagne. “Ήταν μια εποχή κατά την οποία στο κρασί είχε προστεθεί πολλή ζάχαρη, η οποία δεν ζύμωσε, και η ψύξη μετρίαζε τη γλυκιά της γεύση”. Τα μπουκάλια σερβίρονταν σε κουβάδες γεμάτους πάγο αλλά χωρίς νερό – μερικές φορές βυθισμένα μέχρι τους λαιμούς τους.
Σήμερα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Ruinart συνιστά να ανοίγεται η σαμπάνια στους 6 έως 8 βαθμούς Κελσίου, ώστε να μπορεί να καταναλωθεί στους 8 έως 10 βαθμούς. Η Vintage και η Rosé Champagne θα πρέπει να είναι ελάχιστα πιο πάνω (10-12) βαθμούς.

Οι 10 ακριβότερες rose σαμπάνιες στον κόσμο – oinos (krasiagr.com)

Share this post