Σαμπάνια χωρίς φυσαλίδες…και όμως υπάρχει

Σαμπάνια χωρίς φυσαλίδες…και όμως υπάρχει

COTEAUX CHAMPENOIS : ΣΑΜΠΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ

Καθώς χιλιάδες σαμπάνιες ανοίχτηκαν πριν λίγες μέρες, με αφορμή τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς ίσως πεθυμήσατε να πιείτε ένα απλό, ήσυχο κρασί, χωρίς φυσαλίδες. Σας έχουμε νέα: Έχετε τη δυνατότητα να πιείτε και σαμπάνια χωρίς φυσαλίδες. Ονομάζεται Coteaux Champenois, και είναι το ήσυχο κρασί της Καμπανίας.

Όταν ο φημισμένος μοναχός Dom Pérignon ήταν ο διευθυντής του κελαριού στη Μονή των Hautvillers στις δεκαετίες του 1600, οι φυσαλίδες θεωρούνταν πραγματικά ελαττώματα του κρασιού, αποτέλεσμα της ενεργοποίησης των ζυμών που είχαν απομείνει καθώς οι θερμοκρασίες της άνοιξης ανέβαιναν. Αν και η σαμπάνια έχει πλέον γίνει συνώνυμη με τον αφρώδη οίνο, είναι σύνηθες για τους περισσότερους παραγωγούς της Champagne να κάνουν μια μικρή ποσότητα κρασιού υπό την ονομασία Coteaux Champenois. Αυτό το λευκό, ροζέ ή, συνηθέστερα, κόκκινο κρασί είναι αρκετά εύκολο να αγοραστεί στην ίδια την Καμπανία, αλλά πολύ λίγα μπουκάλια εξάγονται εκτός χώρας. Μια ξεχωριστή, ακόμα σπανιότερη έκδοση, το Rosé des Riceys υπάρχει μόνο στην περιοχή Aube της Champagne και προορίζεται μόνο για το ήσυχο κρασί Pinot Noir rosé.

Το Coteaux Champenois, το οποίο μπορεί να παρασκευαστεί σε όλες τις πέντε υποπεριφέρειες της Champagne, είναι συνήθως ελαφρύ, με οξύτητα και έντονα φρούτα που “σκάνε” στο στόμα. Ορισμένα μπουκάλια απεικονίζουν ένα χωριό στην ετικέτα τους. Το πιο γνωστό από τα οποία είναι το Bouzy, το οποίο ειδικεύεται στα ερυθρά κρασιά. Το κρασί Coteaux Champenois που παράγεται από μικρούς καλλιεργητές-παραγωγούς όπως οι GeoffroyPaul Bara, Egly-Ouriet κ.α. έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μεγαλύτεροι οίκοι παράγουν επίσης τέτοιο κρασί, όπως , η Bollinger και η Laurent-Perrier.

Μπορείτε λοιπόν να πιείτε μια αυθεντική σαμπάνια χωρίς φυσαλίδες!  Απλά μια προειδοποίηση: Λόγω της μικρής παραγωγής, το Coteaux Champenois δεν είναι φθηνό. Πιθανότατα θα πρέπει να κρατήσετε για τον εαυτό σας την έκδοση χωρίς φυσαλίδες και να σερβίρετε κλασσική σαμπάνια με φυσαλίδες στους καλεσμένους σας.

 

Share this post