Σε ποια θερμοκρασία παγώνουν οι φιάλες κρασιού;

Σε ποια θερμοκρασία παγώνουν οι φιάλες κρασιού;

Το σημείο πήξης αιθανόλης, ή αιθυλική αλκοόλη (C 2 H 6 O), είναι περίπου -114 C, -173 F. Εάν υπάρχει νερό στο αλκοόλ, το σημείο πήξης θα είναι πολύ υψηλότερο. Τα αλκοολούχα ποτά έχουν σημείο πήξης μεταξύ του σημείου πήξης του νερού (0 C, 32 F) και εκείνου της καθαρής αιθανόλης (-114 C, -173 F). Τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά περιέχουν περισσότερο νερό από το αλκοόλ, οπότε μερικά θα παγώσουν σε έναν καταψύκτη στο σπίτι (π.χ. μπύρα, κρασί). Το αλκοόλ υψηλής καθαρότητας, το οποίο περιέχει περισσότερο αλκοόλ, δεν θα καταψυχθεί σε οικιακό καταψύκτη (π.χ. βότκα, τζιν κλπ).

Το σε ποια θερμοκρασία θα παγώσει το περιεχόμενο μιας φιάλης κρασιού, εξαρτάται από την περιεκτικότητα του κρασιού σε αλκοόλ, αλλά τα περισσότερα κρασιά θα παγώσουν στους -6 έως -9 βαθμούς C και θα πρέπει να μείνουν σε αυτή τη θερμοκρασία για λίγο πριν παγώσουν εντελώς.

Το σημείο πήξης του αλκοόλ μπορεί να είναι χαμηλότερο από το νερό, αλλά καθώς η περιεκτικότητα του κρασιού σε νερό αρχίζει να παγώνει, θα αρχίσει να διαστέλλεται και αυτό θα ασκήσει μεγάλη πίεση στον φελλό, ο οποίος μπορεί να αρχίσει να βγαίνει προς τα έξω, αλλά και στο μπουκάλι , το οποίο μπορεί να σπάσει. Μην καταψύχετε τα μπουκάλια κρασιού σας!

Share this post