Στροφιλιά, Σπάνιες Γαίες, Single Vineyard “Ταμπούρι” 2019

Στροφιλιά, Σπάνιες Γαίες, Single Vineyard “Ταμπούρι” 2019

Περιοχή: Κορινθία, οροπέδιο Στυμφαλίας στα 800 μέτρα, Ποικιλιακός Οίνος

Ποικιλία: Cabernet Franc

Το Cabernet Franc, μια από τις δύο πατρικές ποικιλίες του Cabernet Sauvignon, αν και αρκετά διαδεδομένο στην περιοχή του Bordeaux, υπήρξε “θύμα” της ανάπτυξης της ποικιλίας Merlot, ενός σταφυλιού περισσότερο παραγωγικού και πιο “άμεσου” στην κατανάλωση.

Η τάση για την αναγέννηση της ποικιλίας σε συνδυασμό με την ευφραντική οξύτητα και τον “πικάντικο” φυτικό χαρακτήρα της, που την κάνει πιο προσιτή δίπλα στα πλούσια σε αρωματικά στοιχεία πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, γρήγορα την κατέστησε αρκετά δημοφιλή μεταξύ των παραγωγών. Επιπλέον, το σταφύλι στις μεσογειακές ακτές, με τις θαλάσσιες επιρροές και το ήπιο κλίμα, ωριμάζει ευκολότερα και καλύτερα με συνέπεια να δίνει ακόμα καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και αποτελέσματα.

Στην Ελλάδα, η τάση έχει σχετικά αργήσει να εμφανιστεί. Eάν δεν απατώμαι, υπάρχουν μόνο άλλα δύο δείγματα μονοποικιλιακής έκφρασης Cabernet Franc, μαζί με το κρασί για το οποίο γίνεται λόγος. Άλλωστε, τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας είδαμε μια υποχώρηση της εξάπλωσης των ποικιλιών του Bordeaux έναντι σταφυλιών περισσότερο οικείων στο κλίμα μας, όπως π.χ. το Syrah.

Χρώμα πορφυρό μέτριο.

Μύτη μέτριας (+) αρωματικής έντασης. Διακρίνουμε νότες από μικρά κόκκινα φρούτα του δάσους, όπως φραγκοστάφυλο, σμέουρα, κράνα, καθώς και δαμάσκηνα, σε συνδυασμό με φυτικές νότες από πράσινη πιπεριά, ταμπάκο, μάραθο, τα οποία διανθίζονται με μπαχαρένιες νότες από άρκευθο και κάρδαμο. Διακριτικές νότες βανίλιας, bitter σοκολάτας και μπέικον, μας υπενθυμίζουν την αρμονική συνεισφορά της δρυός στο σύνολο, χωρίς αυτή να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο έναντι του φρούτου.

Στο στόμα το κρασί είναι ξηρό, με οξύτητα υψηλή, που προσθέτει φρεσκάδα στο φρούτο, εξισορροπώντας το υψηλό αλκοόλ (14%), σώμα μέτριο, τανίνες μέτριες (+), σχετικά στρόγγυλες, που η υψηλή οξύτητα, ωστόσο, τις εμφανίζει κάπως αιχμηρές στην αίσθηση. Μέτρια (+) αρωματική ένταση, όπου κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα, οι φυτικές νότες της πιπεριάς καθώς και ένα ποτ πουρί μπαχαρένιων και δρύινων αρωμάτων, όπως βανίλια, κέδρος,  γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο.

Η επίγευση είναι μέτριας διάρκειας.

Αξιόλογη και ευγενική προσπάθεια ανάδειξης της ποικιλίας Cabernet Franc, στον ορεινό αμπελώνα της Κορινθίας, που δεν μας αφήνει αδιάφορους. Καλοδουλεμένο και προσεγμένο αποτέλεσμα, που δημιουργεί αισιοδοξία για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Ο φυτικός χαρακτήρας του κρασιού, η υψηλή του οξύτητα, καθώς και οι μέτριες τανίνες και το σώμα του, θα έβρισκαν αρμονία δίπλα σε πιάτα με βάση τον κιμά (λόγω της μέτριας υφής του κρέατος) που διανθίζονται από μπαχαρικά, όπως π.χ. το Μοσχοκάρυδο ή σάλτσα ντομάτας. “Πατροπαράδοτο” παστίτσιο, κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ, σπαγγέτι με ραγού, αλλά και κάποιες πιο ευφάνταστες προτάσεις, όπως το πρωτοχρονιάτικο ιταλικό  “Cotechino Modena”, ένα πιάτο με σιγοβρασμένες φακές μαζί με χοιρινά λουκάνικα.

Τιμή: 20,50 ευρώ

Βαθμολογία: 16/20 (Jancis Robinson Points Scale)

Δοκίμασε ο Δημήτριος-Χρήστος Σιώτας

Share this post