Συνθετικός φελλός κρασιού: Από τι είναι φτιαγμένος;

Συνθετικός φελλός κρασιού: Από τι είναι φτιαγμένος;

Οι δύο κύριοι τύποι συνθετικών φελών είναι αυτοί που είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό που βασίζεται σε πετροχημικά και αυτοί που είναι κατασκευασμένοι σε πλαστικό που βασίζεται σε φυτικά πλαστικά.

Τα πλαστικά με βάση το πετροχημικό είναι κατασκευασμένα από πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας, ένα εύκαμπτο τύπο πλαστικού. Τα πλαστικά σφαιρίδια τήκονται και στη συνέχεια μετατρέπονται σε μια αφρώδη σύσταση, ώστε να μιμούνται τη σπογγώδη υφή του φυσικού φελλού. Συνήθως καλύπτονται με μια ομαλή εξωτερική επιφάνεια.

Οι πλαστικοί φελλοί με φυτική βάση φτιάχνονται με τον ίδιο τρόπο, εκτός από το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένοι από βιοπολυαιθυλένιο, έναν τύπο ανανεώσιμου πολυαιθυλενίου που παρασκευάζεται από αιθανόλη που προέρχεται από τη διαδικασία αφυδάτωσης πρώτων υλών όπως το ζαχαροκάλαμο και τα ζαχαρότευτλα.

Τα φυτικά συνθετικά αυξάνονται σε δημοτικότητα, καθώς έχουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και είναι ανανεώσιμα. Τα βιοπλαστικά, όπως αυτά, χρησιμοποιούνται επίσης συνήθως για να κάνουν μπουκάλια νερού και σόδας.

Για ποιο λόγο κάποια οινοποιεία επιλέγουν συνθετικά σε σχέση με τους παραδοσιακούς φυσικούς φελλούς ή τα βιδωτά πώματα;

Οι συνθετικοί φελλοί είναι φτηνοί: κοστίζουν περίπου ένα έως 15 λεπτά ο καθένας, τα βιδωτά πώματα κοστίζουν πάνω από 25 λεπτά, ενώ οι φυσικοί φελλοί καλής ποιότητας μπορούν να κοστίζουν από 75 λεπτά έως δυο δολάρια. Μερικοί επιλέγουν συνθετικούς φελλούς για να εξαλείψουν τον κίνδυνο «TCA», ή την πιθανότητα παρατυπιών που προκύπτουν από τη χρήση ενός φυσικού προϊόντος όπως ο φελλός.

Οι συνθετικοί φελλοί μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να βγουν από το μπουκάλι – μπορεί να είναι τόσο δύσκαμπτοι που μερικές φορές μπορεί να σπάσει το γυαλί από την πίεση του ανοιχτηριού ή το ίδιο το ανοιχτήρι. Επίσης, το κρασί που παλαιώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (χρόνια) υπό συνθετικό φελλό μπορεί οξειδωθεί ή να πάρει μερικές οσμές ή γεύσεις που μπορεί να συνδέονται με το πλαστικό.

Διαβάστε κι αυτό: http: Φελλός και φελλόδεντρα (βίντεο)

Share this post