Συχνές ερωτήσεις που γίνονται για το κρασί

Συχνές ερωτήσεις που γίνονται για το κρασί

    table_wine

10. Ποιό είναι το καλύτερο κρασί;

Αλήθεια ποιά είναι η απάντηση στην ερώτηση ποιό είναι το καλύτερο φαγητό; ή ποιό είναι το καλύτερο ουίσκι; Εδώ η απάντηση είναι απλή και σαφής: το καλύτερο κρασί είναι αυτό που που σας αρέσει… Μπορεί να υπάρχει το “ακριβότερο” κρασί που έχει να κάνει με αριθμούς οι οποίοι είναι απόλυτοι, στο κρασί όμως εμπλέκονται οι προτιμήσεις του καθενός σχετικά με το καλύτερο. Πίνετε τα κρασιά που αγαπάτε και αγαπήστε τα κρασιά που πίνετε.

 

9. Ποιο ποτήρι είναι καλύτερο;

Δεν υπάρχει κανόνας. Άλλοι προτιμούν τα μεγάλα ποτήρια, που χωράνε περισσότερη ποσότητα και στροβιλίζονται καλύτερα. Άλλοι προτιμούν λεπτά γυαλιά, με μακρύ ποδαράκι και ελαφριά καμπύλη προς τα μέσα. Και άλλοι προτιμούν φτηνά ποτήρια, έτσι ώστε να μην ανησυχούν αν θα τα σπάσουν.

 

8. Από πού προέρχεται το πιο value for money κρασί;

Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν πέρα από τα ελληνικά, στο διεθνή στίβο τα κρασιά που έχουν καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής είναι αυτά της Χιλής. Κυρίως τα  Cabernet Sauvignon και τα Sauvignon Blanc. Αλλά η Αργεντινή (ειδικά το Malbec), η Νέα Ζηλανδία (ιδιαίτερα το Sauvignon Blanc & Pinot Noir) και τη Νότια Αφρική (επίσης Sauvignon Blanc & Pinotage) είναι πολύ καλές επιλογές.

decanting

  1. Θα πρέπει το κρασί να μεταγγίζεται;

Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει λόγος – τουλάχιστον όχι στην αρχή. Απολαμβάνουμε δοκιμάζοντας ένα κρασί από την πρώτη γουλιά μέχρι τη τελευταία και το στροβιλίζουμε για να «ανοίξει» και να πάρει τον αέρα που χρειάζεται. Μόνο αν δοκιμάσουμε ένα κρασί και δούμε ότι είναι πολύ κλειστό, χρειάζεται να το μεταγγίσουμε. Φυσικά, αν ένα κρασί πρέπει να μεταγγιστεί για να διαχωριστεί από τα ιζήματα, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

 

  1. Πώς να συντηρώ τα κρασιά στο σπίτι;

Αν θέλετε να συντηρήσετε κάποια κρασιά στο σπίτι για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να βρείτε μια θέση στο σκοτάδι με μια αρκετά σταθερή θερμοκρασία. Το κάτω μέρος ενός ντουλαπιού είναι μια καλή επιλογή. Αν έχετε καλό κρασί και θέλετε να το αποθηκεύσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χρειάζεται να αγοράσετε έναν συντηρητή κρασιού. Δείτε περισσότερα εδώ:

4 Συμβουλές για να αποθηκεύσουμε τα κρασιά μας στο σπίτι

 

  1. Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για να αποθηκεύσουμε λευκά ή κόκκινα κρασιά;

Τα περισσότερα κόκκινα σερβίρονται πολύ ζεστά και τα  λευκά πάρα πολύ κρύα, ειδικά στα εστιατόρια. Δείτε τι ισχύει εδώ:

Πίνετε το κόκκινο κρασί σε θερμοκρασία δωματίου και το λευκό από το ψυγείο; Μάλλον κάνετε λάθος!

Και εδώ:

Σε ποιά θερμοκρασία σερβίρονται τα κρασιά;

 giving_wine_up_pm-thumb-270x2701

  1. Δοκίμασα το τάδε κρασί και μου άρεσε. Τι πιστεύεις γι΄ αυτό;

Είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν στους γνώστες του κρασιού. Απάντηση δεν υπάρχει μια και μόνο. Το θέμα είναι να αρέσει το κρασί σε αυτόν που το πίνει. Μην αφήνετε κανέναν να σας πει τι είναι καλό ή όχι για τον ουρανίσκο σας. Η ερώτηση που πρέπει να κάνετε είναι άλλη: «Δοκίμασα το τάδε κρασί και μου άρεσε. Τι άλλα αντίστοιχα κρασιά μου προτείνεις να δοκιμάσω;» Κάπως έτσι ξεκινούν οι καλύτερες οινικές ανακαλύψεις!

  1. Γιατί το κρασί μου προκαλεί πονοκεφάλους? Φταίνε τα θειώδη, σωστά;

Λάθος! Τα θειώδη μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε ένα πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων και γι΄ αυτό υπάρχει προειδοποίηση στη φιάλη κρασιού ότι «Το κρασί περιέχει θειώδη».  Πονοκεφάλους όμως δεν προκαλούν μόνο τα θειώδη αλλά μια πληθώρα αντιδράσεων του οργανισμού. Δείτε εδώ αναλυτικά:

Τα θειώδη στο κρασί προκαλούν πονοκεφάλους;

Και εδώ:

Θειώδη στο κρασί: φίλος ή εχθρός;

  1. Πότε αυτό το κρασί θα είναι στα καλύτερά του;

Τα περισσότερα κρασιά προσφέρονται για έγκαιρη κατανάλωση, λίγους μήνες μετά την οινοποίηση. Τα καλά ακριβά κρασιά που παλαιώνουν για πολλά χρόνια μπορούμε να καταλάβουμε από διάφορα τρικ πότε θα φτάσουν στα καλύτερα τους. Αλλά κάθε μπουκάλι είναι διαφορετικό και η «ενηλικίωση» του εξαρτάται από πολλές μεταβλητές, όπως την σοδειά, τις συνθήκες αποθήκευσης και το προσωπικό γούστο. Ανοίξτε ένα ειδικό μπουκάλι όταν η στιγμή φαίνεται σωστή σε εσάς. Αυτή είναι η καλύτερη λύση για να απολαύσετε  το κρασί σας στα καλύτερά του!

 

  1. Πώς καταλαβαίνουμε ότι το κρασί έχει χαλάσει;

Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνουν οι λάτρεις του κρασιού και όσοι ανοίγουν πολλά μπουκάλια και τα αποθηκεύουν στο σπίτι. Δείτε εδώ την απάντηση!

 

7 σημάδια που μπορείτε να καταλάβετε ότι ένα κρασί έχει πρόβλημα

 

 

Share this post