Τα 10 ακριβότερα κρασιά του κόσμου

Τα 10 ακριβότερα κρασιά του κόσμου

Αυτή είναι η λίστα με τα 10 ακριβότερα κρασιά του κόσμου σύμφωνα με το wine searcher. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτά δεν είναι τα πιο ακριβά μεμονωμένα κρασιά στον κόσμο. Ο κατάλογος αυτός βασίζεται στις μέσες τιμές για τους οίνους που είναι εισηγμένοι στον Wine-Searcher, οι οποίοι διαθέτουν τουλάχιστον τέσσερις διαθέσιμες ετικέτες και διατίθενται από περισσότερους του ενός εμπόρους, αποκλειομένων των πλειστηριασμών και των one-off φιαλών.

 

10. Leroy Domaine d’Auvenay Mazis-Chambertin Grand Cru, Cote de Nuits: $4037

 

Το Domaine d’Auvenay Mazis-Chambertin Grand Cru είναι ένα από τα πέντε πιο ακριβά κρασιά από το Mazis-Chambertin. Είναι ιδιαίτερα επιθυμητό και αυστηρά κατανεμημένο. Και σαν να έρχεται πλήρης κύκλος – πολλά από αυτά που η Bize-Leroy έμαθε ήταν στο πρώην κτήμα της, το DRC.

 

9. Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese Goldkapsel, Mosel $4161

Το κρασί αυτό από το Mosel που βρίσκεται στο νο9 είναι καινούργιο στον κατάλογό και εξαιρετικά σπάνια, με το Wine-Searcher να αναγράφει μόνο μερικές σοδειές κάθε φορά. Με μέση τιμή 4161 δολάρια, ο αμπελώνας Fritz Haag είναι παλαιός – αγαπημένος του Napoleon με τα πρώτα αρχεία του να χρονολογούνται από το 1605. Τα κορυφαία σημεία αυτού του αμπελώνα δίνονται μόνο στον Riesling και στις καλύτερες χρονιές, στο πιο πολύτιμο στυλ όλων, το νέκταρ Trockenbeerenauslese. Το Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese Goldkapsel είναι ιδιαίτερα άπιαστο, που σημαίνει ότι το όνομά του είναι σχεδόν τόσο μεγάλο όσο η τιμή του.

 

8. Domaine Leroy Chambertin Grand Cru, Cote de Nuits     $ 4170

Το πιο ακριβό Pinot Noir από το Gevrey-Chambertin στα $ 4170, είναι το δεύτερο από τα κρασιά της Madame Lalou Bize-Leroy που βρίσκεται στην λίστα.  Αγαπημένο των κριτικών, όπως και με όλα τα κρασιά της, είναι βιοδυναμικό και μπορεί να είναι εκπληκτικά σπάνιο – η σοδειά του 2015 φέρεται να αποτελείται από μόλις δύο βαρέλια.

 

7. Joh. Jos Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese, Mosel $ 4950

 

Και τώρα πίσω στη Γερμανία με ένα άλλο Trockenbeerenauslese Riesling στα $ 4950 το μπουκάλι. Από το Wehlen, μια άλλη υποπεριοχή του Mosel, αξιολογούμενο ως ένα από τα πέντε κορυφαία γερμανικά κρασιά – η Jancis Robinson έδωσε στη σοδειά του 1959 το υψηλότερο σκορ (20/20), ένα βραβείο που διαχειρίζεται με φειδώ. Πολύ συλλεκτικό. Ο Jos Prüm είναι ένας από τους πιο γνωστούς παραγωγούς Riesling της Γερμανίας. Με έναν δικτυακό τόπο που είναι σχεδόν καθόλου ξεκάθαρος αν δεν γνωρίζετε, σίγουρα δεν μπορείτε να αγοράσετε.

 

6. Domaine de la Romanée-Conti Montrachet Grand Cru, Cote de Beaune $ 5625

 

Mε μέση τιμή $ 5625, το DRC Montrachet Grand Cru είναι ένα από τα κορυφαία γαλλικά Chardonnays με ικανότητα να παλαιώνει για δεκαετίες . Τα Montrachet Chardonnays λατρεύονται ως η πιο κομψή και τελειότερη έκφραση της ποικιλίας. Και με το DRC πίσω του, αυτό το κρασί είναι περισσότερο από ικανό να προσελκύσει big spenders που θέλουν να συμμετέχουν με κάποια σοβαρά δολάρια.

 

5. Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru, Cote de Nuits $6746

 

Τώρα είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε στο Chambolle-Musigny με το Le Musigny του Domaine Georges & Christophe Roumier στα 6746  δολάρια περίπου το μπουκάλι. Παθιασμένοι με τη χρήση οργανικών μεθόδων, έχουν πιστοποιηθεί βιολογικά από το 1999. Ο οινοπαραγωγός Christophe Roumier δεν χρησιμοποιεί κανένα φυτοφάρμακο ή σπρέι, αλλά φροντίζει για τη γη με το όργωμα των αμπέλων. Φροντίζοντας για το terroir που είναι η ανησυχία του, δήλωσε: “Δημιουργώ κρασιά από terroir που εκφράζεται μέσω του Pinot Noir”. Ένα από τα αγαπημένα των κριτικών, έχει βαθμολογηθεί ως ένα από τα πέντε κορυφαία κρασιά του Le Musigny με τιμές ανάλογες.

 

4. Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru, Cote de Beaune $ 7747

 

 

Απο το Domaine Leflaive στο Puligny-Montrachet. Ο αμπελώνας Montrachet είναι ίσως ο πιο διάσημος αμπελώνας λευκών κρασιών του κόσμου και το Domaine Leflaive ένας από τους πιο εκλεπτυσμένους παραγωγούς του. Ο εγγονός του ιδρυτή Joseph Leflaive, Brice de La Morandière, διαχειρίζεται το κτήμα χρησιμοποιώντας τις βιοδυναμικές αρχές που η θεία του Anne-Claude καθιέρωσε στην περιοχή. Αφιερωμένο σχεδόν αποκλειστικά στο Chardonnay, ορισμένες σοδειές των ουράνιων αυτών λευκών κρασιών είναι γνωστό ότι έφτασαν τα $ 22,000

 

3. Domaine Leroy Musigny Grand Cru, Cote de Nuits $7880

 

 

Επιστροφή στην Côte de Nuits, το Domaine Leroy Musigny Το Grand Cru είναι το πιο ακριβό Pinot Noir από το Chambolle-Musigny με μέση τιμή $ 7880. Ανήκουν στην Madame Lalou Bize-Leroy, μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Βουργουνδίας, οι αμπελώνες αυτοί καλλιεργούνται βιοδυναμικά από το 1988, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της. Το Κτήμα Leroy είναι το όραμά της και καθώς έχει πει ότι ένα από τα μυστικά της οινοποίησης της είναι ότι απλά αγαπά τα αμπέλια της περισσότερο από τους περισσότερους ανθρώπους. Φημισμένα για την χαμηλή απόδοση τους, τα αμπέλια ποτέ δεν αναφυτεύονται όλα ταυτόχρονα, αλλά αντικαθίστανται μεμονωμένα όπως και όταν χρειάζεται. Συχνά παίρνοντας σχεδόν τέλειες βαθμολογίες, αυτά τα κρασιά δείχνουν ότι η τελειότητα έρχεται σε μια τιμή με μερικές σοδειές να φτάνουν μέχρι και τα $ 33.188.

 

2. Egon Müller Scharzhoberger Riesling Trockenbeerenauslese, Mosel $ 9883

 

Δεύτερος στον κατάλογο με μέση τιμή $ 9883, είναι το Scharzhoberger TBA. Παράγεται μόνο στις πιο εξαιρετικές χρονιές και ο τρόπος που είναι φτιαγμένα αυτά τα κρασιά δείχνει ότι έχουν τη δυνατότητα να μείνουν για ό, τι φαίνεται για πάντα. Τόσο υψηλή είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ώστε η Jancis Robinson περιγράφει το 1990 (που θα εξακολουθεί να πίνεται το 2060) ως “ακροβατικό σχοινί μεταξύ ζάχαρης και οξύτητας”.  Είναι γνωστό ότι πολλές σοδειές φτάνουν μέχρι $ 35.135.

 

1. Το Domaine de la Romanee-Conti Romanee-Conti Grand Cru, Cote de Nuits  $ 15.703

Το DRC είναι το κορυφαίο (και πάλι) στην λίστα με τα ακριβότερα κρασιά του κόσμου με μέση τιμή $ 15.703, αύξηση πάνω από $ 2000 από πέρυσι. Με την ικανότητα να πιάνει τιμές τόσο υψηλές όσο και 87.000 δολάρια, αυτό το κρασί θα μπορεί να το απολαύσει μόνο ένα απειροελάχιστο ποσοστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρείται ευρύτατα το μεγαλύτερο από τα κρασιά του Vosne-Romanée με περίπου 450 κιβώτια μόνο που παράγονται ανά χρονιά, η σπανιότητα και η εξαιρετική οινοποίηση από μόνες τους δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις συγκλονιστικές τιμές που εμπνέει το  DRC. Το DRC  είναι, σύμφωνα με το Sotheby’s, “το πιο κοντινό πράγμα που πρέπει να έχει η Βουργουνδία ως brand”.

 

 

 

Share this post