Τα 20 καλύτερα Ελληνικά κρασιά του 2016 στο Oinos

Τα 20 καλύτερα Ελληνικά κρασιά του 2016 στο Oinos

Αυτά είναι τα 20 κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα που πήραν τις υψηλότερες βαθμολογίες από την ομάδα του Oinos την χρονιά που πέρασε.
Κρασιά απ΄όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι την Θράκη και από τα Επτάνησα μέχρι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δοκιμάστηκαν και επιλέχθηκαν με βάση την ποιότητα, την αξία, την τυπικότητα αλλά και την μοναδικότητα τους.

20. Μαυροτράγανο Σιγάλας 2013

Περιοχή:Σαντορίνη
Ποικιλία:Μαυροτράγανο

Το Μαυροτράγανο είναι μία πανάρχαια γηγενής ποικιλία του Σαντορινιού αμπελώνα. Μία ποικιλία που διασώθηκε χάρη στις προσπάθειες ορισμένων ανθρώπων, και σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δίνει ένα από τα πιο ιδιαίτερα και αξιόλογα Ελληνικά ερυθρά κρασιά.
Στην ταινία “Η βάρδια του πελεκάνου” σε σκηνοθεσία Λείας Μπίντζερ και συμπαραγωγή του Νίκο Μάνεση,  αποτυπώνονται οι προσπάθειες μιας μικρής κοινότητας στο νησί της Σαντορίνης να διατηρήσουν την παράδοση της αμπελουργίας και να διασώσουν τις πανάρχαιες αυτές ποικιλίες.
Παραδοσιακά, το Μαυροτράγανο, στο νησί της Σαντορίνης χρησιμοποιείτο κυρίως για την αρωματική και γευστική βελτίωση του ερυθρού παραδοσιακού γλυκού οίνου. Πρόκειται για ποικιλία πολυδυναμική η οποία μπορεί να δώσει ερυθρό οίνο ξηρό ή γλυκό ποιοτικό και με ιδιαίτερη προσωπικότητα.

Το έδαφος όπου φιλοξενούνται οι ρίζες του Μαυροτράγανου Σιγάλα, αποτελείται από θραύσματα μαύρης λάβας, ηφαιστειακό τόφφο και κίσσηρη (ελαφρόπετρα). Από πλευράς μηχανικής σύστασης χαρακτηρίζεται ‘‘αμμώδες”. Είναι πτωχό σε οργανική ουσία και άζωτο, με ελάχιστο άργιλο και μικρή σχεδόν μηδαμινή περιεκτικότητα σε CaCo3.
Αυτό που είναι επίσης εντυπωσιακό (βέβαια όχι και τόσο περίεργο για τη Σαντορίνη) είναι η μικρή στρεμματική απόδοση που κυμαίνεται από 18-25hl!
Ο τρύγος ξεκινάει αρχές Σεπτεμβρίου και ακολουθεί κλασσική ερυθρή οινοποίηση με εκχυλίσεις μεγάλης διάρκειας και παλαίωση σε νέα δρύινα βαρέλια για 18 μήνες.
Άν εξαιρέσουμε τις αρκετά μεγάλες διαφορές που έχουμε συναντήσει στις διαφορετικές σοδειές του Μαυροτράγανου Σιγάλας (με μια από τις κορυφαίες εκφράσεις αυτή του 2008), το κρασί αυτό είναι ένα περίφημο δείγμα του terroir της Κυκλαδίτικης γης. Βαθύ ρουμπινί χρώμα, στην μύτη αναδύονται πυκνά αρώματα ώριμων μαύρων και κόκκινων φρούτων, cassis, ασφάλτου, μπαχαρικών και διάχυτο ορυκτό. Στον ουρανίσκο εκπληκτική συμπύκνωση, με σαρκώδη φρούτα, cassis και γλυκόριζα, επιβλητικές τανίνες και λίγο εντονότερη (από την αίσθηση ισορροπίας) την παρουσία βαρελιού. Η επίγευση μακρά και μπαχαρένια με τις τανίνες να γίνονται λίγο περισσότερο αισθητές, όπως τουλάχιστον θα περιμέναμε σ΄αυτό το στάδιο. Ενέργεια και φρεσκάδα που δεν υποτάσεται σ΄αυτό το ρωμαλέο κρασί που πραγματικά χρειάζεται αρκετό χρόνο. Αλκοόλ 14,5%

Τιμή: 35€
Βαθμολογία: 90/100

19. Sole Βιδιανό 2015 Κτήμα Βιβλία Χώρα

Περιοχή: Κοκκινοχώρι Καβάλας
Πικιλία: Βιδιανό (92%), Ασύρτικο (8%)

Φαίνεται ότι τα πολύ καλά αποτελέσματα που έδωσαν οι φυτεύσεις Ασύρτικου στην περιοχή της Δράμας- Καβάλας, ενθάρρυναν τους παραγωγούς να πειραματιστούν και με την καλλιέργεια περισσότερων ελληνικών ποικιλιών που πολλές απ΄αυτές αποτελούν πραγματικούς “κρυμμένους θησαυρούς”.

Το Βιδιανό, ένα ανερχόμενο αστέρι του ελληνικού αμπελώνα με καταγωγή από την Κρήτη, κέντρισε το ενδιαφέρον του Βασίλη Τσακτσαρλή ο οποίος διέκρινε τις εξαιρετικές δυνατότητες της ποικιλίας και φύτεψε πρέμνα (σε μια έκταση 10 στρεμμάτων) στον πειραματικό αμπελώνα του icon κτήματος της Καβάλας. Τα αποτελέσματα ήταν περισσότερο θετικά από τα αναμενόμενα και έτσι ο διορατικός οινοποιός προχώρησε στην παραγωγή ελάχιστων φιαλών (2.770) ενός μονοποικιλιακού Βιδιανού -με την προσθήκη μικρής ποσότητας Ασύρτικου. Ειίναι πλέον κοινό μυστικό ότι μετά την επιτυχημένη οινοποίηση του sole Βιδιανό από το Κτήμα Βιβλία Χώρα, κτήματα της Δράμας είναι πολύ κοντά στην παραγωγή οίνων από την δυναμική αυτή ποικιλία.

Το Sole Βιδιανό-Ασύρτικο 2015 που δοκιμάσαμε, έχει λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα, ενώ στην μύτη κυρίαρχα αρώματα λευκόσαρκου ροδάκινου, βερίκοκου & αχλαδιού δημιουργούν ένα συναρπαστικό μείγμα με τα λιγότερο εκδηλωτικά αρώματα βοτάνων και τις υπέροχες νότες λουλουδιών, ενώ ένα τροπικό άγγιγμα έρχεται με τον “αερισμό”. Στον ουρανίσκο εξαιρετική ενέργεια και πλούτος, καθορίζεται από χυμώδη πυρηνόκαρπα φρούτα, φλούδα εσπεριδοειδών, νότες βοτάνων και λουλουδιών ενώ εδώ διαφαίνεται αχνά η ορυκτή διάσταση της ποικιλίας η οποία ενισχύεται από την συνύπαρξη του Ασύρτικου. Η δροσιστική οξύτητα προσδίδει φρεσκάδα και οδηγεί με ασφάλεια στην απολαυστική επίγευση. Αλκοόλ 13,5%.

Τιμή: 15€
Βαθμολογία: 90/100

18. ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ SAUVIGNON BLANC FUMÉ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ  2015

Περιοχή: Καλύβα Αμυνταίου, Π.Γ.Ε. Φλώρινα
Ποικιλία: Sauvignon Blanc

Από την τριλογία κρασιών με τον τίτλο “ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ”, που κυκλοφόρησε  το icon κτήμα της Φλώρινας μέσα στο καλοκαίρι.
O όρος ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ εκφράζει τις εύλογα οριοθετημένες χωροταξικές αλληλεπιδράσεις μέσα στον χρόνο, μεταξύ των έμβιων οργανισμών και του περιβάλλοντός τους.
Το Κτήμα Άλφα Sauvignon Blanc fume 2015, ζύμωσε και ωρίμασε για 7 μήνες σε βαρέλια φτιαγμένα από δέντρα του δάσους Tronçais. Από τις βελανιδιές του δάσους φτιάχνονται βαρέλια για το cognac και για μεγάλα γαλλικά κρασιά αλλά και κορυφαίους παραγωγούς σ΄όλο τον κόσμο όπως Pingus,  Torbreck κ.α. Στο ποτήρι εμφανίζεται με λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα ενώ την μύτη γοητεύουν εκφραστικά αρώματα ροδάκινου, τροπικών φρούτων και λευκών λουλουδιών που ακολουθούνται από εκλεπτυσμένες νότες βοτάνων & βανίλιας. Στον ουρανίσκο καλοδομημένο και γενναιόδωρο με ένα πυρήνα ώριμων -σχεδόν γλυκών- φρούτων, λουλουδιών, βοτάνων και φίνου βαρελιού, τελειώνει με αρκετή καθυστέρηση. Φασκόμηλο, λουίζα, μύρτιλο αλλά και μεγάλη γκάμα εσπεριδοειδών, ανανάς και φρούτα του πάθους μπορούν επίσης ν΄ανιχνευτούν σ΄αυτό το βελούδινο Sauvignon Blanc που ικετεύει για κατσικίσια τυριά, ελαφρά μαγειρεμένα-ψημένα οστρακοειδή όπως στρείδια, γαρίδες με το κέλυφος, καβούρια και ψητά ψάρια με ελαιόλαδο.  Αλκοόλ 13%

Τιμή: 15€
Βαθμολογία: 90/100

17. Μαλαγουζιά Κτήμα Πόρτο Καρράς 2015

Περιοχή: Χαλκιδική, Π.Γ.Ε. Σιθωνία
Ποικιλία: Μαλαγουζιά

Η επιτυχημένη Μαλαγουζιά Κτήμα Πόρτο Καρράς 2014, τελικά δεν ήταν μια απλά ευχάριστη έκπληξη για τους λάτρεις της ποικιλίας. Τo come back αυτό, μετά από πολλά χρόνια μέτριων και αδιάφορων εκδόσεων, έχει και συνέχεια. Η Μαλαγουζιά της σοδειάς 2015 του Πόρτο Καρράς, η οποία παρουσιάστηκε -όπως και οι υπόλοιπες ετικέτες του κτήματος- με καινούρια ετικέτα, είναι ένα απολαυστικό, λευκό ξηρό κρασί με υπέροχα αρώματα και ένταση.
Διαυγές λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα, εμφανίζει μια σειρά από φρέσκα εσπεριδοειδή, ροδάκινα, γιασεμί και φευγαλέες βοτανικές νότες. Στον ουρανίσκο χυμώδη εξωτικά και πυρηνόκαρπα φρούτα, νότες πεπονιού και μέντας εμπλουτίζονται με την αίσθηση ορυκτού άλατος που γίνεται ακόμα περισσότερο αντιληπτό στην ικανοποιητικής διάρκειας επίγευση του.
Τιμή:13€
Βαθμολογία: 90/100

16. Το Κελάρι του Ταπ΄νου 2008 Diofili

Περιοχή: Σιάτιστα, Π.Γ.Ε. Σιάτιστα
Ποικιλία: Ξινόμαυρο , Μοσχόμαυρο, Νεγρικιώτικο, Σκλήθρο

Ένα υπέροχο γλυκό κρασί από σταφύλια της Μακεδονικής γης που παρέμειναν για 60 ολόκληρες μέρες υπό σκιά. με σκοπό την αφυδάτωση και συμπήκνωση των σακχάρων τους.
Το Κτήμα “Δύο Φίλοι” είναι ο καρπός της πολυετούς φιλίας του οινοποιού Γιάννη Μπουτάρη με το ζεύγος Γεωργία Γκουτζιαμάνη – Ιωάννη Πολύζου. Βρίσκεται στη Σιάτιστα του νομού Κοζάνης.
Αυτό το γλυκύτατο επιδόρπιο, έχει βαθύ χάλκινο χρώμα ενώ η γοητευτική του μύτη προσφέρει αξέχαστα αρώματα γλασσαρισμένων εσπεριδοειδών, αποξηραμένων εξωτικών φρούτων, κάρδαμου, τζίντζερ, σφένδαμου, αλλά και έναν χαρακτήρα rancio.
Στον ουρανίσκο κομψή γλυκύτητα, απαλό, με πλούσια υφή και μια καθοριστική οξύτητα που επιτρέπει στις κρεμώδεις γεύσεις καφέ, μελάσσας, γλυκών του κουταλιού και βανίλιας, να ξεφλιστράνε εύκολα μέχρι το εκφραστικό τελείωμα του. Παχύρρευστο αλλά ισορροπημένο με μια βελούδινη απαλότητα μπορείτε να το απολαύσετε στο τέλος του γεύματος σας με καρυδόπιτα, panforte με σοκολάτα, αλλά και ένα παραδοσιακό γλυκό από την περιοχή των Γρεβενών: Κρέμα σουμάδας με γλυκό του κουταλιού αγριόσυκο. Αλκοόλ 15%.

Τιμή: 23€ (500ml)
Βαθμολογία: 91/100

15. Rossiu di Munte Βλάχικο 2013 Κατώγι Αβέρωφ

Περιοχή: Μονή Βουτσάς Ανατ. Ζαγορίου, Π.Γ.Ε. Ιωάννινα
Ποικιλία: Βλάχικο

Από την σειρά “κρασιά του βουνού”, όπου ανήκουν το Βλάχικο, το Pinot Noir και το Γινιέτς τα οποία παράγονται από σταφύλια που καλλιεργούνται στα ορεινά αμπελοτόπια του Μετσόβου, σε υψόμετρο μέχρι 1000 μέτρα.
Οι ετικέτες Rossiu di Munte κυκλοφορούν σε πολύ περιορισμένο αριθμό φιαλών. Το Βλάχικο καλλιεργείται σε αμπελοτόπια που βρίσκονται σε υψόμετρο 725 μέτρων και οι φυτεύσεις του έγιναν το 2001.
Το Βλάχικο ενηλικιώνεται. Σίγουρα πολλά έχουν αλλάξει από την πρώτη εμφιάλωση της ποικλίας την οποία δοκιμάσαμε στο Μέτσοβο πριν από αρκετά χρόνια. Το Rossiu di Munte Βλάχικο 2013, είναι ένα ελκυστικό φρουτώδες ερυθρό κρασί πλημμυρισμένο από γεύσεις φρέσκων κόκκινων φρούτων, αξιοσημείωτη τανική δομή και υπέροχη οξύτητα. Υπάρχει πολύ ίντριγκα στον ουρανίσκο, όπου τα κόκκινα φρούτα μαζί με νότες μοβ λουλουδιών, λεβάντας, και φρεσκοτριμμένου πιπεριού, συνδυάζονται αβίαστα για μια  ικανοποιητική εμπειρία.  Φρεσκάδα, ένταση, περίπλοκη μπαχαρένια διάθεση και καταπληκτική αίσθηση κομψότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του περιορισμένης έκδοσης κρασιού (1381 φιάλες) που έκανε άριστο ταίριασμα με πιπεράτο φιλέτο τόνου! Αλκοόλ 12%.

Τιμή: 22€
Βαθμολογία: 91/100

14. ΠΑΛΠΟ 2014 Κυρ-Γιάννη

Περιοχή: Αμύνταιο, Π.Γ.Ε. Φλώρινα
Ποικιλία: Chardonnay

Από το αμπελοτόπι Πάλπο, ένα single vineyard chardonnay, χαμηλής στρεμματικής απόδοσης που ζύμωσε και ωρίμασε για οκτώ μήνες σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια.
Το υψόμετρο (600 μ.), τα φτωχά αμμώδη εδάφη αλλά και η ευεργετική επίδραση των τεσσάρων λιμνών που βρίσκονται στην περιοχή, σε συνδυασμό με την περίτεχνη οινοποίηση του Αντώνη Κιοσέογλου, έδωσαν ένα γενναιόδωρο κρασί με έντονη προσωπικότητα από τα ωραιότερα δείγματα ελληνικών chardonnay της σοδειάς 2014 που δοκιμάσαμε.
Στην μύτη υπέροχο μπουκέτο λευκών λουλουδιών, όπως αγιόκλημα, ροδάκινο, βερίκοκο, μια πλούσια γκάμα εσπεριδοειδών και η κυρίαρχη αίσθηση της δρυός. Στον ουρανίσκο ένα πλούσιο κρασί με γεύσεις ώριμων φρούτων, άσπρων λουλουδιών, τοσταρισμένου ξύλου  και επαρκή οξύτητα συνθέτουν ένα first-rate chardonnay που δείχνει εκούσια διάθεση για παλαίωση.

Τιμή: 22€
Βαθμολογία: 91/100

13. Orgion 2013 Σκλάβος

Περιοχή: Κεχριώνας Κεφαλονιά, Π.Γ.Ε. Πλαγιές Αίνου
Ποικιλία: Μαυροδάφνη

Μια ποικιλία σταφυλιού που μέχρι πριν από λίγα χρόνια η χρήση της περιοριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή των διακεκριμένων ενισχυμένων επιδόρπιων οίνων.
Το Οργίων, προέρχεται από σταφύλια της ποικιλίας Μαυροδάφνη που καλλιεργούνται με παραδοσιακό τρόπο σ΄αυτή τη ζώνη ονομασίας προέλευσης. Η αλκοολική και μηλογαλακτική ζύμωση έγινε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για ένα τουλάχιστον χρόνο και το κρασί εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο.
Βαθύ ρουμπινί χρώμα και σοφιστικέ μύτη που προδίδει συνετή χρήση βαρελιού, προφανώς 2ης & 3ης χρήσης. Δέρμα, δαμάσκηνο, κεράσια, μικροσκοπικά φρούτα του δάσους με έναν πικάντικο, κομψό χαρακτήρα συμπληρώνονται από ίχνη βοτανικότητας και αποξηραμένων λουλουδιών. Στον ουρανίσκο συμπυκνωμένο ώριμο φρούτο που δεν κρύβει την μακρά εκχύλιση και την ηλικία των πρέμνων, γλυκά μπαχάρια, δέρμα και γλυκόριζα υποστηρίζονται από πανέμορφα δομημένες τανίνες. Η ισορροπία μεταξύ φρούτου και βελανιδιάς είναι υπέροχη εδώ καθώς και η αξιομνημόνευτη μακρά σε διάρκεια επίγευση. Η ξηρή αυτή οινοποίηση της Μαυροδάφνης είναι μια πικάντικη, σύνθετη έκφραση της ποικιλίας, πολύ διαφορετική και εξόχως ενδιαφέρουσα. Αλκοόλ 13%.

Τιμή: 18€
Βαθμολογία: 91/100

12. Roditis 2012 Τάτσης: στον συναρπαστικό κόσμο των «πορτοκαλί» κρασιών

Περιοχή:Γουμένισσα, Π.Γ.Ε. Μακεδονία
Ποικιλία: Ροδίτης

Για να δοκιμάσετε ένα “πορτοκαλί” κρασί πρέπει να βάλετε στην άκρη ό, τι ξέρετε για το κρασί γενικότερα. “Τότε μόνο είστε έτοιμοι να πάρετε μια γεύση από το πώς πρέπει να ήταν οι οίνοι πριν από αιώνες. ” λέει η blogger κρασιού Αλίκη Feiring.
Τα πορτοκαλί κρασιά δεν είναι από τα κρασιά που έρχονται σε σας. Θα πρέπει εσείς να τα ανακαλύψετε.
Γίνονται στη Δημοκρατία της Γεωργίας για χιλιάδες χρόνια, αλλά πριν από μερικά χρόνια η Ιταλία και η Σλοβενία ξεκίνησαν επίσης να παράγουν. Στην Ελλάδα το Κτήμα Τάτσης  στη Γουμένισσα, το οποίο διαχειρίζονται τα αδέρφια Περικλής και ο Στέργιος Τάτσης, έχει καταφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του στυλ αυτού.
Από το 1998 η καλλιέργεια των αμπελιών στο Κτήμα Τάτσης είναι πιστοποιημένη βιολογικά, και από το 2002 καλλιεργούνται με την μέθοδο της βιοδυναμικής καλλιέργειας, με στρεμματική απόδοση από 300 έως 700 κιλά ανά στρέμμα.
Ο Ροδίτης 2012, ζυμώθηκε μαζί με τα στέμφυλα, με τις αυτόχθονες ζύμες του σταφυλιού για 32 ημέρες σε ανοιχτή δεξαμενή. Στη συνέχεια παρέμεινε σε δρύινα βαρέλια για 12 μήνες και εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο. Επίσης σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι από την οινοποίηση μέχρι την εμφιάλωση δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου θειώδες.
Το orange αυτό κρασί είναι από τα πιο ενδιαφέροντα που δοκιμάσαμε τα τελευταία χρόνια. Γεμάτο, “τολμηρό” με κυρίαρχα αρώματα φρούτων και λουλουδιών και συναρπαστικό χαρακτήρα. Κυδώνι, περγαμόντο, αποξηραμένα πυρηνόκαρπα φρούτα, γλασσαρισμένα εσπεριδοειδή, λινέλαιο, προζύμη ψωμιού, νότες βαρελιού και κάποια ζωικά αλλά και μια μεγάλη γκάμα λουλουδιών συγκαταλέγονται στο σύνθετο και ασυνήθιστο μπουκέτο του. Στο στόμα πλούσιο, ξηρό προκαλεί ιντριγκαδόρικη διάθεση εξερεύνησης με την απρόσμενη αίσθηση τανινών, την αξιοπερίεργη σύνθεση γεύσεων και την αλλόκοτη δομή του. Μια ανεπαίσθητη πικράδα όχι μόνο δεν είναι ικανή να αλλιώσει την χαρακτήρα του αλλά προσθέτει στην έκδηλη πολυπλοκότητα του. Αλκοόλ 13%. Καλύτερο τώρα μέχρι το 2020.
Λόγω της περιεκτικότητας του σε φαινολικά, της αρωματικής του σύνθεσης και δομής το κρασί αυτό μπορεί να συνδυαστεί με μια μεγάλη ποικιλία πιάτων. Εκτός από αλμυρά, καπνιστά, ώριμα τυριά και αλλαντικά μπορεί να πετύχει άριστο συνδυασμό με πιάτα της μαροκινής κουζίνας, πιάτα με ζύμωση kimchi και παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα, όπως πχ. φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση(Natto).

Τιμή: 17-19€
Βαθμολογία: 91/100

11. Κτήμα Αργυρού Βαρέλι 2012

Περιοχή: Π.Ο.Π. Σαντορίνη
Ποικιλία Ασύρτικο

Ακόμα και αν δεν είστε ενθουσιώδης λάτρης των βαρελάτων κρασιών θα πρέπει να δοκιμάσετε αυτή τη Σαντορίνη. Η προσεκτική επιλογή σταφυλιών από αμπέλια 150 ετών καθώς και η ζύμωση και ωρίμανση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 500 lt. για 6 μήνες, έδωσαν ένα πολύπλοκο, συγκρατημένο αρωματικά αλλά πάνω απ όλα ειλικρινές κρασί με αδιαμφισβήτητη διάθεση για μακροζωία.

Λαμπερό λεμονί χρώμα με πολύ αχνές πρασινωπές ανταύγειες, στο ποτήρι προσφέρει μέτριας έντασης αρώματα εσπεριδοειδών, βερίκοκου, κυδωνιού και μελιού που συνδυάζονται με λεπτές ανθικές  & βοτανικές νότες, φινετσάτη αίσθηση βανίλιας και μια πραγματική αίσθηση ορυκτότητας. Στο στόμα, στον ζωηρό πυρήνα κίτρινων φρούτων,  ανθέων και παχύρρευστου ορυκτού,  ο ευφυής χειρισμός της δρυός προσθέτει πλούτο και γοητεία χωρίς να καλύπτει το φρούτο και χωρίς να διαταράσσει την ισορροπία και τον χαρακτήρα του. Μια ασυνήθιστη (σχεδόν τανική) ξηρότητα περιπλέκεται επίσης με την γοητευτική αίσθηση του βαρελιού στην μακράς διάρκειας επίγευση. Ένα ¨ατσάλινο” κρασί με τραγανή οξύτητα, όγκο και θαυμαστή ισορροπία και προσωπικότητα που απεικονίζει με ακρίβεια το terroir που το φιλοξενεί.  Ένα «ελιξίριο» με άρωμα Αιγαίου, όπως αναφέρει η Suzan Kostrzewa του winemag στο άρθρο της: Μια ωδή για το ασύρτικο!

Τιμή: 17€
Βαθμολογία: 91/100

10. Vino di Sasso 2014 Οινοποείο Σκλάβου

Περιοχή Κεχριώνας Κεφαλονιάς, Π.Ο.Π. Κεφαλληνίας
Ποικιλία: Ρομπόλα

Από τον πρωτοπόρο της βιοδυναμικής καλλιέργειας στην Ελλάδα, Ευρυβιάδη Σκλάβο, η Ρομπόλα αυτή αντανακλά τα άγονα ασβεστολιθικά εδάφη όπου καλλιεργείται αλλά και την αντι-στρες αντίληψη του παραγωγού.
Η διακριτική ορυκτώδης παρουσία στα φίνα αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, εσπεριδοειδών, κυδωνιού και λουλουδιών προσθέτει σθένος και πολυπλοκότητα στην μύτη. Στον ουρανίσκο το αξιοθαύμαστα αγνό αυτό κρασί, συγκινεί με την εξαιρετική αρμονία και την αρωματική του λεπτότητα. Η σοφιστικέ αυτή Ρομπόλα έχει εξαιρετική δομή, υπέροχη υφή και ασυνήθιστη “ενέργεια” που εντυπωσιάζει. Αλκοόλ 12,5%. Καλύτερο μέχρι το 2019.

Τιμή: 16€
Βαθμολογία: 91/100

9. Έκτη Έκδοση 2013 Ρους Οινοποιία Ταμιωλάκη

Περιοχή: Χουδέτσι, Ηρακλείου
Ποικλία: Syrah

Ανάμεσα στο Βιδιανό, το Δαφνί, το Πλυτό, το Θραψαθήρι και το Μοσχάτο Σπίνας, πολύτιμες ποικιλίες της κρητικής γης που έτειναν προς εξαφάνιση, το χαρισματικό και πολλά υποσχόμενο δίδυμο/αντρόγυνο Δημήτρη Μανσόλα-Μαρίας Ταμιωλάκη, καλλιεργεί μερικές από τις πιο κοσμοπολίτικες ποικιλίες.
Η 6ηΈκδοση 2013, είναι ένα υπέροχο, μονοποικιλιακό Syrah που δείχνει την ομορφιά της ποικιλίας και την υπολογήσιμη επίδραση του Κρητικού  terroir όπου καλλιεργείται με πρότυπα βιολογικής καλλιέργειας (μέσο υψόμετρο (περίπου 500 μέτρα), επικλινές, βορεινός προσανατολισμός και ασβεστο-αργιλώδες έδαφος).
Βαθύ ρουμπινί χρώμα, προδίδει τη νεότητα του, αρχίζοντας από την μύτη, αφήνοντας  να φανούν δισταχτικά αρώματα κέδρου, δέρματος, πιπεριού, βοτάνων, και ώριμα μαύρα φρούτα που παρέχουν μια άγρια γοητεία δίπλα στα εύθραστα αρώματα βιολέτας. Πυκνές τανίνες, συμπυκνωμένα φρούτα, και μια ευχάριστη οξύτητα, θέτουν τις βάσεις για ένα Syrah με ολοφάνερη διάθεση για παλαίωση. Γεμάτο στο στόμα με παρατεταμένη επίγευση που χαρακτηρίζεται από νόστιμα μαύρα φρούτα και butterscotch. Το ψηλό αλκοόλ (14,5%) άριστα ενσωματωμένο, δεν προβληματίζει διόλου. Αυτό το ενδιαφέρον high street-funky Syrah ταιριάζει ιδανικά με μοσχαρίσιο sirloin σε κρούστα σπασμένων πιπεριών.

Τιμή: 15€
Βαθμολογία: 91/100

8. Domaine Costa Lazaridi Semillon 2015

Περιοχή: Αδριανή Δράμας
Ποικιλία: Semillon

Από τις αγαπημένες μου ποικιλίες σταφυλιού, το Semillon, είναι από εκείνα τα σταφύλια όπως και το Riesling, που πολλές φορές δεν μπορούν να εκτιμηθούν στην πραγματική τους διάσταση από έναν μέσο καταναλωτή κρασιού.

Η λεπτόφλουδη ποικιλία που είναι (συν)υπεύθυνη για τα μεγάλα λευκά ξηρά κρασιά του Bordeaux, αλλά και τα μοναδικά Sauternes και Barsac, μπορεί να παράγει ενδιαφέροντα, κομψά κρασιά με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Το Single Vineyard Semillon του Domaine Costa Lazaridi, είναι μια εξαιρετικά πλούσια και ξηρή, έκφραση της υποτιμημένης ποικιλίας. Η  φαινομενικά νεανική του μύτη προσφέρει σύνθετα αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, λάιμ, γκρέιπφρουτ, φρεσκοκομμένου γρασιδιού, λουλουδιών, αποξηραμένων άγριων βοτάνων και φινετσάτη αίσθηση δρυός όπου ζύμωσε και ωρίμασε για 6 περίπου μήνες. Χυμώδες και επεκτατικό στον ουρανίσκο. Στον οπωρώνα γεύσεων μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε νότες τροπικών φρούτων όπως ανανά, ψίχα εσπεριδοειδών και κέδρου που εκδηλώνονται με εξαιρετική υφή και ισορροπία. Μια πράσινη κορυφή δεν διαταράσει την αρμονία. Η αναζωογονητική οξύτητα είναι αντάξια της παλέτας, συνεισφέροντας στην στρογγυλάδα και την φρεσκάδα του κρασιού αυτού. Η ηλικία του αμπελιού και η προσεκτική οινοποίηση προικίσανε αυτό το ποιοτικό single vineyard κρασί με αυτοπεποίθηση για την επόμενη τετραετία. Ιδανικό και έτοιμο να αντιμετωπίσει: χτένια, ψητό αστακό, φρέσκα καβούρια, sashimi, πιάτα με μάραθο, κατσικίσιο τυρί, κοτόπουλο και χοιρινό με κρεμώδη σάλτσα κ.α. Αλκοόλ 13%.

Tιμή: 14.50€
Βαθμολογία: 91/100

7. Sauvignon Blanc -Fumé- 2015 Κτήμα Γεροβασιλείου

Περιοχή: Π.Γ.Ε. Επανομή
Ποικιλία: Sauvignon Blanc

H υποδειγματική έκφραση της κοσμοπολίτικης ποικιλίας στο Sauvignon Blanc -Fumé- 2015, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το καλύτερο Sauvignon Blanc που δοκιμάσαμε από το Κτήμα Γεροβασιλείου την τελευταία δεκαετία!
Το κρασί ζυμώνει και παραμένει με τις οινολάσπες του για μερικούς μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια αποκτώντας φίνα αρώματα και εξτρα πολυπλοκότητα αλλά και μια -όχι και τόσο κρυφή- διάθεση για παλαίωση.
Στο ποτήρι το λεμονοπράσινο λαμπερό του χρώμα, ακολουθούν αρώματα εξωτικών φρούτων, φραγκοστάφυλου, elderflower, νεκταρινιών & γκρέιπφρουτ που αναμιγνύονται θαυμάσια με λεπτές νότες καπνού και βανίλιας. Τραγανό και φρέσκο στον ουρανίσκο, όπου ο άφθονος χαρακτήρας της ποικιλίας εδώ, ενισχύευαι από την γοητευτική παρουσία του βαρελιού.με δελεαστικά αρώματα ανανά, μάνγκο, λίτσι, γλυκού πεπονιού και γλυκολέμονου. Κάποια grassy στοιχεία άριστα τοποθετημένα συνεισφέρουν στη σαφήνεια του υπέροχα ισορροπημένα αυτού κρασιού.  Η επίγευση είναι μακριά και απόλυτα αρμονική. Αλκοόλ 13,5%. Ένα εντυπωσιακό Sauvignon Blanc από τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, τον οινοποιό με το «άγγιγμα του Μίδα» και μια εξαιρετικά πετυχημένη διαδρομή στην σύγχρονη ιστορία της ελληνικής οινοποιίας.

Τιμή:14€
Βαθμολογία: 91/100

6. ΤΡΙΓΟΝΟ Μαυροτράγανο 2011 Dougos Winery

Περιοχή: Κονταριώτισσα Πιερίας,
Ποικιλία: Μαυροτράγανο

Μια πολυσυζητημένη ελληνική ερυθρή ποικιλία, με ρώγες μαύρες και τραγανές,  που μέχρι πριν λίγα χρόνια κινδύνευε με εξαφάνιση, είναι υπεύθυνη για την δημιουργία ιδιαίτερων, ασυνήθιστων κρασιών τόσο στον τόπο καταγωγής της (Κυκλάδες-Σαντορίνη) όσο και σε ελάχιστα ακόμα μέρη της ελληνικής ηπειρωτικής γης όπου φυτεύτηκε.
Ακόμα θυμόμαστε με δέος την δοκιμή του Μαυροτράγανο Σιγάλας 2008, πριν από αρκετά χρόνια, ένα από τα ωραιότερα ελληνικά κόκκινα κρασιά που δοκιμάσαμε ποτέ, κάτι όμως που δεν είχε ανάλογη συνέχεια στις επόμενες σοδειές. Οι συχνές δοκιμές της ποικιλίας τόσο σε μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις όσο και σε διάφορα χαρμάνια δείχνει ότι η σπάνια αυτή ελληνική ποικιλία που δίνει -τις περισσότερες φορές- γεμάτα κρασιά με υπέροχα αρώματα συμπυκνωμένων φρούτων και προκλητικές ανθικές και ορυκτές νότες, απαιτεί περαιτέρω σχολαστική έρευνα για να έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάζουμε σε λίγα χρόνια ‘μεγάλα” ελληνικά ερυθρά κρασιά.
Το αμπελοτεμάχιο 7 στρεμμάτων Μαυροτράγανο, βρίσκεται στην Κονταριώτισσα Πιερίας, κάτω από την μονή του Οσίου Εφραίμ, κοντά στο Λιτόχωρο Πιερίας,  σε υψόμετρο 350 μέτρων. Η σοδειά του 2011 έδωσε λιγότερο από 2 τόνους πολύ καλής ποιότητας σταφύλια, τα οποία ζυμώσανε σε ανοιχτές δεξαμενές κάνοντας και μεταζυμωτική εκχύλιση. Ακολούθησε μηλογαλακτική ζύμωση και ωρίμανση σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια 225lt. Η χρονιά του 2011 έδωσε 870 φιάλες.
Το ΤΡΙΓΟΝΟ Μαυροτράγανο 2011, τροφοδοτεί την μύτη με άφθονα  κόκκινα και μαύρα φρούτα, φρέσκα βατόμουρα, βιολέτες, γλυκόριζα, kirsch και βελανιδιά. Στον ουρανίσκο παρ όλο τον όγκο του, όλα λειτουργούν αρμονικά. Πλούσιο και εξαιρετικά συγκεντρωμένο, εκπλήσσει με την απίστευτη ισορροπία για ένα τέτοιο  στυλ κρασιού, καθώς εξισορροπεί απόλυτα πληθωρικές γεύσεις φρούτων με τις φινετσάτες, βελούδινες τανίνες την άψογη ζωηρή οξύτητα και το ψηλό αλκοόλ (14%). Διαθέτει επίσης επίμονη φρουτώδη επίγευση που εμπλουτίζεται με νότες βανίλιας. Ένα top-tier, νεοκοσμίτικου στιλ Μαυροτράγανο, ακόμα νεαρό, που μας ανοίγει την όρεξη για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε επόμενους τρύγους. Καλύτερο μέχρι το 2021.

Τιμή: 48€
Βαθμολογία: 92/100

5. Samos Nectar 2007 ΕΟΣ Σάμου

Περιοχή: Άμπελος Σάμου, Π.Ο.Π. Σάμος
Ποικιλία: Μοσχάτο μικρόρωγο

Ένα γλυκό ποίημα. Μια προσιτή γλυκιά πολυτέλεια με συναρπαστική δομή και αρωματικά χαρακτηριστικά.

Το Samos Nectar της ΕΟΣ Σάμου, ίσως το πιό ιστορικό κρασί της Ένωσης, παράγεται από το Μικρόρωγο Μοσχάτο Λευκό Σάμου, το οποίο είναι φυτεμένο σε παραδοσιακές πεζούλες, στους πιο ορεινούς αμπελώνες του νησιού του ανατολικού Αιγαίου.  Τα υπερώριμα – λιαστά σταφύλια, ζυμώνουν και το κρασί ωριμάζει για 3 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Τα επίπεδα των σακχάρων λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μπορούν να φτάσουν και τα 360γρ/λίτρο, γι αυτό το λόγο επιλέγονται ζύμες ανθεκτικές στην αλκοόλη. Στο τέλος της ζύμωσης έχουμε περίπου 14% αλκοολικό βαθμό και ~130γρ υπολειμματικά σάκχαρα.

Βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα με πορτοκαλί αποχρώσεις, στην εντυπωσιακά μεθυστική μύτη του αποκαλύπτονται μαρμελαδένια αρώματα  πυρηνόκαρπων φρούτων, μελιού, τσαγιού, ξύσμα εσπεριδοειδών, λουλουδιών αλλά και άφθονα γλυκά μπαχαρικά. Στον ουρανίσκο ευγενικά γλυκό και χυμώδες, με μεταξένια αίσθηση σταφίδας, γλυκών φρούτων, μελιού και μπαχαρικών σε απόλυτη αρμονία με την οξύτητα και το αλκοόλ (14%), τελειώνει με μια ηδωνιστική, παρατεταμένη επίγευση. Άριστος συνοδός με ώριμα και αλμυρά τυριά, τάρτες, κρεμώδη γλυκά, και τυριά με μαρμελάδες φρούτων.

Τιμή: 11€ (500ml)
Βαθμολογία: 92/100

4. Κτήμα Μέγα Σπήλαιο 2010

Περιοχή: Καλάβρυτα, Π.Γ.Ε. Αχαικός
Ποικιλία: Μαυροδάφνη 60%, Μαύρο Καλαβρυτινό 40%

Η Μαυροδάφνη θεωρείται από πολλούς ως η πιο ποιοτική, αλλά και η πιο αδικημένη ερυθρή ποικιλία της Ελλάδας, αφού βρισκόμενη πάντα στη σκιά της γλυκιάς Μαυροδάφνης, δεν μπόρεσε να εξαπλωθεί όπως θα έπρεπε και στα ξηρά κρασιά.

Κι όμως, εξαιρετικές ξηρές εμφιαλώσεις της ποικιλίας από την Πελοπόννησο και την Κεφαλονιά, δείχνουν την χάρη της πολυδυναμικής ποικιλίας.

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο 2010, είναι ένα συναρπαστικό ελληνικό ερυθρό κρασί με θαυμάσια συγκέντρωση, σαγηνευτική υφή και πολύπλοκα αρώματα που μπορείτε να απολαύσετε τώρα αλλά και μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η ωρίμανσή του για 16 μήνες σε δρύινα βαρέλια (80% γαλλικά και 20% αμερικάνικα 1ης και 2ης χρήσης) και η παραμονή του για άλλα 2 χρόνια στην φιάλη, πριν να διατεθούν στην αγορά, εμπλουτίσανε αυτό το φοβερά προικισμένο κρασί με υπέροχα αρώματα μαύρου κερασιού, φραγκοστάφυλου, δαμάσκηνου, cassis, κράνου, καφέ αλλά και πλούσια αρώματα γλυκών μπαχαρικών και δάφνης. Στο στόμα εξαιρετικά αγνό, σούπερ-συμπυκνωμένο φρούτο, προσεκτικά εκχυλισμένο με αξιομνημόνευτη οξύτητα και γλυκές τανίνες. Παρ΄όλη την αισθητή παρουσία του βαρελιού το φρούτο δεν κάνει προσπάθεια να φανεί αλλά παραμένει κυρίαρχο εξ αρχής σ΄αυτό το σαρκώδες χαρμάνι που παρ΄ολο τον πλούτο του είναι ιδιαίτερα φινετσάτο και απολαυστικό. Αξίζει να δοκιμάσετε μια από τις περίπου 6.500 φιάλες που έδωσε η χρονιά του 2010. Αλκοόλ 13,5%.

Τιμή: 17, 80€
Βαθμολογία: 93/100

3. Κτήμα Καρυδά 2005

Περιοχή: Άνω Γάστρα Νάουσας, Ο.Π.Α.Π. Νάουσα
Ποικλία: Ξινόμαυρο

Μόλις 10.000 φιάλες του εξαιρετικού αυτού Ξινόμαυρου παράγονται κάθε χρόνο από το μπουτίκ οινοποιείο της Νάουσας και -δυστυχώς για τους εν Ελλάδι wine enthusiasts- το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού πουλιέται σε αγορές του εξωτερικού.

Η πεισματική άρνηση του παραγωγού να αυξήσει την παραγωγή φυτεύοντας καινούργιες εκτάσεις ή να αυξήσει την τιμή του προιόντος, καθιστά δυσεύρετο το προιόν, ιδιαίτερα για όποιους αναζητούν παλαιότερες σοδειές.

Στο Κτήμα Καρυδά το πάθος της οικογένειας για την παραγωγή του κρασιού και όλη την διαδικασία που ακολουθείται, έχει μια αίσθηση που ξεπερνάει την ένοια της εμπορικής επιχείρησης. Είναι περισσότερο μια κατάσταση του νού παρά ένας αριθμός φιαλών.

Το Κτήμα Καρυδά 2005, είναι ένα “σαιξπηρικό σονέτο” για το Ξινόμαυρο. Πικάντικα αρώματα λαχταριστών κόκκινων φρούτων, άγριας φράουλας, βιολέτας και μανιταριών έρχονται στην μύτη μαζί με γήινες αποχρώσεις και νότες αποξηραμένων βοτάνων και δέρματος. Ο ουρανίσκος χαρακτηρίζεται από υπέροχα εκφραστικά φρούτα, διεισδυτική οξύτητα και εμφανείς αλλά ώριμες τανίνες. Κεράσια, φραγκοστάφυλα, κόκκινα φρούτα του δάσους και βελανιδιά αλλά και μια πιο ζωική αίσθηση είναι μόνο μερικά από τα αρώματα που μπορείς να αντιληφθείς στην πολύπλοκη παλέτα του κρασιού αυτού. Τελειώνει με μια μακρά μπαχαρένια επίγευση. Νόστιμη, σαγηνευτική Νάουσα που μπορεί να συνοδέψει αρνί ψητό ή στον φούρνο, εκλεκτά κυνήγια, κρέατα σχάρας και μια μεγάλη γκάμα κρεατικών μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα. 13,5% abv

Τιμή: 17€
Βαθμολογία: 93/100

2. Vinsanto Santo 8 ετών παλαίωσης

Περιοχή: Π.Ο.Π. Σαντορίνη Οίνος Φυσικώς Γλυκός Λιαστός
Ποικιλία: Ασύρτικο 85%, Αηδάνι 15%

Αυτό που κάνει το Vinsanto πραγματικά ξεχωριστό είναι η φυσική διαδικασία οινοποίησης, που δίνει τα μοναδικά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά.
Το Vinsanto 8 ετών παλαίωσης της Santo wines, αφού πέρασε για τουλάχιστον 8 έτη σε δρύινα βαρέλια των 500 lt, έμεινε  ξεχασμένο σε μια άκρη του συντηρητή μου για αρκετά επίσης χρόνια, μέχρι που ήρθε η στιγμή για την οποία φτιάχτηκε: να καταπλήξει!

Στο ποτήρι εμφανίζεται με βαθύ μαονί χρώμα, σκορπίζοντας μεθυστικά αρώματα αποξηραμένου σύκου, μελιού, φασκόμηλου,  γλυκών μπαχαρικών, καβουρντισμένου καφέ,  καραμελωμένων φρούτων και ξηρών καρπών και ένα ακόμα ατελείωτο μπουκέτο γοητευτικών αρωμάτων. Στο στόμα πολύπλοκο, πληθωρικό, γλυκό, με τραγανή οξύτητα που οδηγεί με ασφάλεια μέχρι την ανεπανάληπτα μακρά σε διάρκεια αιθέρια επίγευση. Αποξηραμένα φρούτα, γλυκά μπαχαρικά, rancio, και μέλι, βρίσκονται εκεί σε παραδειγματική ισορροπία μεταξύ έντασης και φινέτσας. Το επιδόρπιο αυτό κρασί είναι εκπληκτικά απαλό, και σύνθετο, με τρομερή για την ηλικία του ενέργεια. Αλκοόλ 11%.

Τιμή: 48€ (500ml)
Βαθμολογία: 93/100

1. Nostos Manousakis 2010

Περιοχή: Βατόλακκος Κρήτη
Ποικιλία: Syrah, Mourvedre, Grenache Rouge, Roussanne

Οι ερυθρές ποικιλίες Syrah, Mourvedre και Grenache, οινοποιούνται χωριστά, σύμφωνα με την κλασική μέθοδο ερυθρής οινοποίησης σε ελεγχόμενη θερμοκρασία. Το Syrah οινοποιείται σε δρύινο οινοποιητή, ενώ τα Mourvedre και Grenache σε ανοξίδωτους ανοιχτούς οινοποιητές.

Η εκχύλιση διαρκεί από 12-25 ημέρες ανάλογα με την ποικιλία και μετά την ολοκλήρωση της το κρασί μεταγγίζεται σε βαρέλια από γαλλική και αμερικάνικη δρυ σε ποσοστά 75% και 25% αντίστοιχα. Μέσα στα βαρέλια υφίσταται μηλογαλακτική ζύμωση και το κρασί ωριμάζει για 10 περίπου μήνες.Τα βαρέλια χρησιμοποιούνται για τέσσερα χρόνια πριν αντικασταθούνε. Ακολούθως γίνεται το blend με την προσθήκη
και μικρής ποσότητας λευκού Roussanne.

Το Nostos Manousakis 2010, εμφανίζεται στο ποτήρι με βαθύ -σχεδόν αδιαπέραστο-ρουμπινί χρώμα,  ενώ στην μύτη αναδύονται θεαματικά αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, γλυκόριζας, Kirsch, δαμάσκηνου, απίθανες νότες κέδρου, καπνού, δέρματος και αποξηραμένων λουλουδιών. Στο στόμα το γεμάτο -και ακόμα φρέσκο- ξηρό αυτό κρασί δεν έχει καθόλου γωνίες, ενθουσιάζοντας με την πυκνότητα και ποιότητα του φρούτου και τις αναπάντεχα ώριμες τανίνες. Το ψηλό αλκοόλ (14,5%) προσθέτει μια ψευδαίσθηση γλυκύτητας στο τέλεια ισορροπημένο αυτό χαρμάνι. Η υπέροχη αίσθηση φρούτων και γλυκών τανινών εμπλουτίζεται από έξοχες νότες κέδρου και μπαχαρικών που οδηγούν σε μια επίμονη και συναρπαστική επίγευση. Ένα κρασί βιολογικής καλλιέργειας με μεγάλη ακρίβεια, κομψότητα, απίθανη συγκέντρωση και 14,5% αλκοόλ που μπορείτε να απολαύσετε τώρα αλλά και με τρομερή σιγουριά  μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τιμή: 22€
Βαθμολογία: 94/100

Share this post