Τα Αγιωργίτικα απ’ τη Νεμέα και οι Καινούργιες Νόρμες

Τα Αγιωργίτικα απ’ τη Νεμέα και οι Καινούργιες Νόρμες

 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, 4 και 5 Σεπτεμβρίου, επέστρεψαν οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας και παρά τους περιορισμούς μας γέμισαν αισιοδοξία και χαρά. Μια γιορτή εστιασμένη στο κρασί και στη γαστρονομία της μεγαλύτερης οινικής περιοχής στην Ελλάδα, όπου κυριαρχεί η ποικιλία Αγιωργίτικο.

Το κλου των Μεγάλων Ημερών για τους επισκέπτες, είναι η ευκαιρία που τους δίνεται να έρθουν στα περισσότερα από τα οινοποιεία της περιοχής που είναι ανοιχτά για το κοινό και που όλο και κάτι έξτρα οργανώνουν, πέρα από τις συνηθισμένες περιηγήσεις και γευσιγνωσίες.

Αν πάλι κάποιος δεν έχει την όρεξη να τρέχει από δω κι από κει, μπορεί να επισκεφτεί το εκθετήριο του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, όπου έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει ταυτόχρονα, τις περισσότερες Νεμέες που μπορεί να βρει κάποιος μαζί συγκεντρωμένες (Νεμέα ονομάζονται τα κρασιά από την ποικιλία Αγιωργίτικο και προέρχονται από την οριοθετημένη περιοχή Νεμέα και που είναι Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).

Στα πλαίσια αυτών των Μεγάλων Ημερών ανακοινώθηκε και η υποβολή του φακέλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα περιλαμβάνει μερικές τροποποιήσεις σχετικά με την Προστατευόμενη αυτή Περιοχή.

Η Νεμέα ΠΟΠ θα πρέπει να ωριμάζει το πολύ 6 μήνες, ενώ η μέγιστη απόδοση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1,200 κιλά το στρέμμα.

Για τη Νεμέα Classic ΠΟΠ η μέγιστη ωρίμανση θα πρέπει να είναι 12 μήνες και με αποδόσεις παρόμοιες της απλής Νεμέας

Η νέα προσθήκη και ίσως η πιο ενδιαφέρουσα από όλες, φαίνεται πως θα είναι η Νεμέα Lions ΠΟΠ. Αυτή θα πρέπει να προέρχεται από συγκεκριμένα και προφανώς επιλεγμένα αμπέλια, που η ηλικία των φυτών τους να είναι πάνω από 10 χρόνων και η μέγιστη απόδοση να μην ξεπερνά τα 800 κιλά το στρέμμα. Η Νεμέα Lions θα έχει το δικό της σήμα ποιότητας πάνω στο καψύλιο και ουσιαστικός στόχος αυτής της προσπάθειας φαίνεται να είναι η δημιουργία μιας premium κατηγορίας.

Οι μεγάλες μέρες της Νεμέας έδωσαν λοιπόν την ευκαιρία για πολλές και ενδιαφέρουσες γευστικές δοκιμές, πολλών και διαφορετικών ποικιλιών, τύπων χρωμάτων και στυλ κρασιών αυτής της περιοχής. Αυτό όμως που κέρδισε τις εντυπώσεις όλων μας, ήταν το Αγιωργίτικο.

 

Αυτά είναι 10 Αγιωργίτικα από τη Νεμέα που αξίζει να απολαύσει ο καθένας, αυτό το Φθινόπωρο.

Οινοποιείο Αϊβαλής

Le Sang De La Pierre

Το αίμα της πέτρας είναι “βγαλμένο” από το νέο αίμα του οινοποιείου, τον Σωτήρη Αϊβαλή. Τα σταφύλια προέρχονται από το αμπελοτόπι Τραγάνες, από φυτά σκληραγωγημένα σε ένα έδαφος γεμάτο κροκάλες, χωρίς πότισμα, χωρίς λίπανση τα τελευταία 15 χρόνια.

Ένα Αγιωργίτικο που δείχνει το μεγαλείο τόσο της ποικιλίας όσο και της Νεμέας !

Πολύπλοκα αρώματα ζουμερών ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως το κεράσι το δαμάσκηνο και το βατόμουρο, με νότες βανίλιας, ποπ-κορν και γλυκών μπαχαρικών που θυμίζουν γαρύφαλλο και κανέλα, σε φόντο καραμέλας βουτύρου.

Στο στόμα είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένο και το αλκοόλ, που ξεπερνά το 15%, δίνει μια αίσθηση ισορροπημένης γλύκας, ενώ οι τανίνες του είναι βελούδινες αν και πολλές. Είναι έντονα φρουτώδες και ταυτόχρονα σοκολατένιο στο τελείωμα που διαρκεί … και διαρκεί … και διαρκεί …

 

Κτήμα Γαίας

Νεμέα

Ο καρπός του, προέρχεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα που βρίσκεται στο Κούτσι της Νεμέας.
Η μακριά μεταζυμωτική εκχύλιση είναι το ένα μόνο σημαντικό σημείο της οινοποίησης, για να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμπύκνωση.
Το άλλο, είναι η ωρίμαση για 12 μήνες σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια, ενώ το τρίτο και σημαντικότερο, είναι ότι εμφιαλώνεται χωρίς να μεσολαβήσει καμία άλλη κατεργασία.

Το κρασί εξελίσσεται με πολύ εκφραστικό τρόπο. Τα χαρακτηριστικά έντονα κόκκινα φρούτα του Αγιωργίτκου εναλλάσσονται στη μύτη με αρώματα λουλουδιών, όπως τα γαρύφαλλά και με νότες κέδρου, σμέουρων, tabacco, δάφνης και λευκής σοκολάτας.

Έντονη οξύτητα, πλούσιο σώμα, μέτριες αλλά στιβαρές τανίνες και πολύ ωραία ενσωματωμένο αλκοόλ που ξεπερνά το 14%abv.

Ένα κρασί σφριγηλό, πληθωρικό και νόστιμο, με τα βατόμουρα και τα κεράσια να μένουν για πολύ ώρα ζωντανά και φρέσκα στον ουρανίσκο.

 

Κτήμα Γκόφα

Vasilio Νεμέα Grande Reserve 2016

To Vasilio είναι ένα μοναδικό στο είδος του αμπελοτεμάχιο (single vineyard). Βρίσκεται σε ένα από τα πιο δυσπρόσιτα και σχεδόν απαγορευτικά σημεία της περιοχής Κούτσι, αφού η κλίση του είναι σχεδόν κάθετη (60%) και σε υψόμετρο 480 με 500 μέτρα. Εκεί, και πάνω σε ασβεστολιθικό έδαφος, το Αγιωργίτικο φυτεύτηκε από τον παππού του Κωνσταντίνου Γκόφα το 1972 και όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, διαμορφώθηκε σε σχήμα κυπέλου, το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα.

Ένα από τα πιο συμπυκνωμένα Αγιωργίτικα που θα μπορούσε να δοκιμάσει κάποιος. Τα αρώματα του φρεσκο-τριμμένου μαύρου πιπεριού, των μύρτιλων, των βατόμουρων και των αποξηραμένων δαμάσκηνων, βρίσκονται σε αρμονία με τις βοτανικές νότες ευκαλύπτου, την επίδραση της δρυός, παρά την τριαντάμηνη παραμονή του στο βαρέλι.

Μέτρια οξύτητα και υψηλές ώριμες τανίνες ισορροπούν με το πληθωρικό του φρούτο και το σχετικά υψηλό του αλκοόλ (16%+) δίνοντας στο στόμα μια αίσθηση φρουτένιας γλύκας και γεύσης που θυμίζει γεμιστή σοκολάτα με βύσσινα.

 

Αμπελωνες Ζαχαριά

Lexis Ν. Νεμέα

Ένα από τα πιο φιλόδοξα και ανερχόμενα σε ποιότητα οινοποιεία της Νεμέας, δεν θα μπορούσε παρά να δώσει τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη σημαία του κτήματος, τη Νεμέα του.

Τα παλαιά αμπέλια, όταν είναι υγιή, συνήθως δίνουν τον καλύτερο καρπό που μπορεί να πάρει κάποιος για κρασί. Έτσι ακριβώς είναι και το ενιαίο αμπέλι (single Vineyard) που βρίσκεται στους πρόποδες της ακρόπολης της αρχαίας Φλιούντας, από Αγιωργίτικο που φυτεύτηκε σαράντα χρόνια πριν και που προορίζεται αποκλειστικά για την premium σειρά Lexis του οινοποιείου.

Αρκετά σύνθετο στη μύτη με τα αρώματα της βιολέτας, των βατόμουρων και των κερασιών να πλαισιώνονται από την επίδραση του βαρελιού, με νότες κέδρου και βανίλιας.

Οι 14,5 αλκοολικοί βαθμοί, του προσδίδουν όγκο και θέρμη, ενώ οι στιβαρές τανίνες και η πλούσια παρουσία του φρούτου στο στόμα, παρέχουν τη δομή για αρκετά χρόνια παλαίωσης.

 

Ιερόπουλος

Daemon

Ο Χρόνης Ιερόπουλος είναι ένας άνθρωπος μεθοδικός! Πρώτα οραματίσθηκε το κρασί που ήθελε να κάνει και μετά ξεκίνησε. Με το σωστό τρόπο επενδύοντας στον αμπελώνα, στο οινοποιείο και στο ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς την παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που σε λίγα μόλις χρόνια έφτασε το δικό του Αγιωργίτικο σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Εκφραστικά και σύνθετα αρώματα από κόκκινα άνθη και φρεσκοκομμένα μαύρα φρούτα, όπως το βύσσινο, το βατόμουρο, μέχρι διακριτικά γλυκά μπαχαρικά και νότες βανίλιας. Η αισθητή οξύτητα, το φρέσκο κόκκινο φρούτο στο στόμα και οι λεπτεπίλεπτες τανίνες παραπέμπουν περισσότερο προς το στυλ της Βουργουνδίας.

Η μακριά διάρκεια απλά επιβεβαιώνει σε ένα ακόμη κρασί, ότι το δυναμικό του Αγιωργίτικου, είναι απεριόριστο.

 

Κτήμα Μπαϊρακτάρης

Νεμέα

Τρία είναι τα στοιχεία που κάνουν τη Νεμέα του Χρήστου Μπαϊρακτάρη τόσο ξεχωριστή:

. Στο μεγάλο υψόμετρο του αμπελώνα που βρίσκεται στην περιοχή Ντούρμιτσα στο Κούτσι, 700 μέτρα ψηλότερα απ’ το επίπεδο της θάλασσας με βόρειο προσανατολισμό.

. Στην ηλικία των φυτών που ο μέσος όρος τους ξεπερνά τα 50 χρόνια και

. Στις πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που δεν ξεπερνούν τα 700 κιλά το στρέμμα.

Η επίδραση του βαρελιού, παρά τους δεκαέξι μήνες επαφής με το κρασί είναι άριστα ισορροπημένη και ο λόγος είναι προφανώς η αξιοσημείωτη φρουτώδης συμπύκνωση του ίδιου του κρασιού.

Διακρίνεται για την αισθητή του οξύτητα, τις υψηλές τανίνες, το καλοχωνεμένο αλκοόλ αλλά και για τη μακριά πολυεπίπεδη διάρκεια του, στοιχεία που θα το βοηθήσουν να εξελιχθεί όμορφα, για τουλάχιστον μια δεκαετία από τώρα.

 

Κτήμα Παλυβού

Natur Ammos

Ναι, το Ammos είναι η κορυφαία έκφραση του οινοποιείου, η premium Νεμέα του Γιώργου Παλυβού, από το κατηφορικό, χαρισματικό αμπελοτόπι με το αμμώδες έδαφος, που είναι φυτεμένο ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις οινοποίησης.

Όμως το “ Natur Ammos” του Κτήματος, είναι και το κρασί που αντικατοπτρίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πλέον αγνή έκφραση της ποικιλίας. Το φρούτο προέρχεται από το ίδιο αμπελοτεμάχιο, αλλά η διαδικασία οινοποίησης είναι εντελώς διαφορετική.

Ζύμωσε αυθόρμητα (χωρίς προσθήκη ζυμών) σε ανοιχτά βαρέλια και ωρίμασε εκεί για ένα χρόνο περίπου, αλλά ούτε που το άγγιξε.

Ο φρουτώδης χαρακτήρας είναι τόσο έντονος, αφού υποχωρήσουν οι πρώτες ανθικές εντυπώσεις της βιολέτας και των τριαντάφυλλων, που πραγματικά σε συνεπαίρνει με την καθαρότητα, την ένταση και την ποικιλομορφία του. Την επαφή με το βαρέλι την καταλαβαίνεις σε τρίτο χρόνο και πολύ διακριτικά.

Στο στόμα είναι πιο κομψό και αυστηρό, με ισορροπημένα τα δομικά του στοιχεία και μια επίγευση, γεμάτη από μικρά μαύρα ώριμα φρούτα, φρέσκους ωμούς ξηρούς καρπούς και μαύρο πιπέρι.

 

Sellas Winery

Νεμέα Αγιωργίτικο

Είναι ένα από τα πιο νεοσύστατα οινοποιεία της Νεμέας στις Αρχαίες Κλεωνές, γι αυτό και δεν υπάρχουν αρκετές αναφορές για αυτή την πολύ ιδιαίτερη Νεμέα.

Διακριτικά αρώματα βιολέτας και ώριμου κόκκινου φρούτου, με νότες βανίλιας, καπνού, βοτάνων όπως ο ευκάλυπτος και νότες δέρματος, που του δίνουν πολυπλοκότητα αλλά και μια πιο μπρουτάλ διάσταση.

Η οξύτητα είναι εμφανής δίνοντας φρεσκάδα στο φρούτο που κυριαρχεί στον ουρανίσκο, ενώ οι τανίνες είναι μαλακές και διακριτικές.

Ένα κρασί που δεν χρειάζεται να το περιμένεις να παλαιώσει, ευχάριστο, νόστιμο και ζωηρό, που μπορεί να το απολαύσει κάποιος ακόμη και χωρίς συνοδεία φαγητού.

 

Σκούρας

Grande Cuvée Νεμέα

Σαγήνη, είναι η λέξη που έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που δοκιμάζεις αυτό το κρασί.

Μια Νεμέα ψυχρού κλήματος, αν σκεφτεί κανείς τα χίλια και κάτι μέτρα υψόμετρο όπου είναι φυτεμένο αυτό το αμπέλι, με το βαρύ αργιλώδες έδαφος που ωριμάζει μεν οριακά, αλλά όταν αυτό συμβαίνει το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό.

Πολύπλοκα και ξεκάθαρα αρώματα γαρύφαλλων, φράουλας, βύσσινων και βατόμουρων έρχονται να ισορροπήσουν όμορφα με την επίδραση της δρυός και μιας σαγηνευτικής βοτανικότητας.

Η υψηλή οξύτητα είναι ένα ακόμα στοιχείο διαφοροποίησης αυτού του Αγιωργίτικου από τα περισσότερα, που δίνει στο κρασί ζωηρότητα και φρεσκάδα. Οι υψηλές μεταξένιες τανίνες, το έντονο φρέσκο φρούτο και η μακριά του διάρκεια δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα κρασί που θα γίνεται ακόμα καλύτερο για πολλά- πολλά χρόνια.

 

Τσέλεπος

Κτήμα Δρυόπη Reserve

Δεν παίρνει εύκολα ένα κρασί 97 πόντους στο διαγωνισμό του περιοδικού Decanter, κάτι που κατάφερε φέτος η Δρυόπη Reserve 2017, γεγονός που την τοποθετεί στη πολυπόθητη λίγκα των πιο εξαιρετικών κρασιών του πλανήτη σήμερα. Ένα κρασί κοσμοπολίτικο, διεθνών προδιαγραφών !

Από τη διαχείριση του αμπελώνα και τα στάδια της οινοποίησης μέχρι την επιλογή των βαρελιών και των επιπέδων χρήσης τους, τα πάντα γίνονται με σχολαστική προσοχή, στη παραμικρή λεπτομέρεια, κάτι που ταυτίζεται απόλυτα με το ταμπεραμέντο του Γιάννη Τσέλεπου … το αποτέλεσμα του οποίου δικαιολογεί όλη αυτή την σχολαστικότητα.

Πικάντικα και συμπυκνωμένα αρώματα κόκκινων φρούτων όπως τα φρεσκοκομμένα κεράσια και τα δαμάσκηνα με νότες καπνού και κέδρου. Ένα κρασί με αριστοτεχνική ισορροπία μεταξύ των δομικών του στοιχείων και με εξαιρετικά μακριά διάρκεια που υπόσχεται να προσφέρει μεγάλες στιγμές ευχαρίστησης για πολλά επόμενα χρόνια.

Στέφανος Κόγιας DipWSET

Share this post