Τα Cheval Blanc και Ausone εγκαταλείπουν το σύστημα ταξινόμησης του St. Emilion

Τα Cheval Blanc και Ausone εγκαταλείπουν το σύστημα ταξινόμησης του St. Emilion

Δύο κορυφαία châteaux του Bordeaux, τα Cheval Blanc και Ausone, αποχώρησαν από το σύστημα ταξινόμησης του St. Emilion.

Όπως ανέφεραν οι The Times, τα κορυφαία châteaux, πήραν την απόφαση να παραιτηθούν από το σύστημα ταξινόμησης, υποστηρίζοντας ότι βασίστηκε περισσότερο στην παρουσία των κτημάτων στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης παρά στην ποιότητα των κρασιών.

«Η αξιολόγηση απομακρύνθηκε πολύ μακριά από αυτό που φαινόταν θεμελιώδες για εμάς – το terroir, το κρασί, την ιστορία», δήλωσε ο Πιέρ Λούρτον, διευθυντής του Cheval Blanc στους The Times.

Όταν το σύστημα ταξινόμησης δημιουργήθηκε το 1955, έναν αιώνα μετά την πρώτη κατάταξη της Αριστερής Όχθης το 1855, τα Ausone και Cheval Blanc ήταν τα μόνα δύο κτήματα που κέρδισαν την κορυφαία θέση grand cru classé «A» status.

Ο ιδιοκτήτης του Ausone Alain Vauthier
Η αποχώρηση των δύο κορυφαίων châteaux από το σύστημα ταξινόμησης, απειλεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της ταξινόμησης και ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ταξινόμηση του 2022.

Τα châteaux έχουν επαινεθεί για την υπεράσπιση των προγονικών αξιών σε έναν κόσμο που κυριαρχείται τώρα από επιφανειακές δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι κριτικοί, ωστόσο, έχουν προτείνει ότι η κίνηση ενισχύθηκε από την προοπτική ότι ορισμένα νέα κτήματα θα μπορούσαν να προωθηθούν σε status «Α» το επόμενο έτος.

Η ταξινόμηση, η οποία αναθεωρείται κάθε δεκαετία, περιλαμβάνει τρεις βαθμίδες κατάταξης: grand cru classé, premier grand cru classé “B” και premier grand cru classé “A”.

Όταν το σύστημα αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 2012, τα Pavie και Angélus αναβαθμίστηκαν σε κατάσταση «Α» μαζί με τα Ausone και Cheval Blanc. Ακόμη 14 κτήματα αξιολογήθηκαν ως premier grand cru classé «B» και 64 ως grand cru classé.

Εκτός από την αξιολόγηση των τελευταίων 10-15 χρονών κάθε κτήματος, μεταξύ των κριτηρίων για την αναθεώρηση του 2012 ήταν η αξιολόγηση της «φήμης και των μέσων που εφαρμόστηκαν από τα châteaux για την ανάπτυξή τους», μέσω κάλυψης τύπου και δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα Ausone και Cheval Blanc, που ανήκουν στον επικεφαλής της LVMH, Bernard Arnault, φέρεται να έχουν δυσαρεστηθεί με αυτήν την προσέγγιση, πιστεύοντας ότι η ταξινόμηση εξαρτάται τώρα πολύ από τις δυνατότητες μάρκετινγκ ενός κτήματος και την επιρροή των κοινωνικών μέσων.

«Το terroir και η αξιολόγηση της δοκιμής ήταν πολύ μικρό κομμάτι σε σύγκριση με το μάρκετινγκ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε η Pauline Vauthier, τεχνική διευθύντρια στο Ausone.

Share this post