Το Ροζέ, η Προβηγκία και τα Νούμερα που Ζαλίζουν

Το Ροζέ, η Προβηγκία και τα Νούμερα που Ζαλίζουν

 

Πριν από λίγες μέρες, την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, το Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence (CIVP) οργάνωσε ένα masterclass για τα κρασιά της Προβηγκίας (Vins de Provence) με θέμα Rosé Any Way, A Look at Provence Diversity.

Το CIVP είναι ένα διεπαγγελματικό συμβούλιο που υποστηρίζεται από τις περιοχές: Côtes de Provence, η μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής με πάνω από 20,000 εκτάρια (200,000 στρέμματα), Coteaux d’Aix-en-Provence με περίπου 4,200 εκτάρια (42,000 στρέμματα) και Coteaux Varois en Provence που είναι η μικρότερη με 2,700 εκτάρια (27,000 στρέμματα)

Βασική ομιλήτρια ήταν η Elizabeth Gabay MW, η οποία θεωρείται αυθεντία για τα ροζέ κρασιά παγκοσμίως και έχει γράψει το βιβλίο Rosé: Understanding the Pink Revolution.

Ας δούμε λοιπόν κάποια στατιστικά στοιχεία που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του masterclass και που πιστεύω ότι έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για τους Έλληνες οινοπαραγωγούς, όσο και για τους εμπόρους οίνου (διανομείς, εισαγωγείς και κάβες λιανικής).

Ζήτηση

Τα τελευταία 18 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της CIVP, η παγκόσμια αύξηση στην κατανάλωση ροζέ ήταν τεράστια:

  • 40% από το 2002 έως το 2018
  • από το 2013 έως το 2018, η ζήτηση για ανοιχτόχρωμα ροζέ αυξήθηκε από το 49% της παγκόσμιας αγοράς στο 69%
  • Η ζήτηση για ξηρά ροζέ (0-3,99 γραμμάρια/λίτρο ζάχαρης) αυξήθηκε από 16% σε 22%.Δηλαδή, η ζήτηση για το Provence Style αυξήθηκε, ενώ η ζήτηση για πιο σκούρα και για πιο γλυκά ροζέ συρρικνώθηκε.

Κατανάλωση

Η Γαλλία παραμένει ο μεγαλύτερος καταναλωτής ροζέ με 34% της παγκόσμιας κατανάλωσης το 2018. Αν και σε όλη τη Γαλλία απολαμβάνουν το ροζέ, τουλάχιστον το 30% της εγχώριας παραγωγής  καταναλώνεται στην Προβηγκία και αυτό αντικατοπτρίζει τον ιστορικό τρόπο ζωής της Προβηγκίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται με κάποια απόσταση στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατανάλωσης με 20%.

Παραγωγή

Η Γαλλία παράγει το 28% από την παγκόσμια παραγωγή ροζέ. Παρόλα αυτά εισάγει ροζέ και από άλλες χώρες, μάλλον από την Ισπανία που παράγει το 17% της παγκόσμιας παραγωγής, αλλά καταναλώνει μόλις το 2% από όλα τα ροζέ του κόσμου.

Οι ΗΠΑ, που ξεπέρασαν πρόσφατα την Ισπανία, παράγουν το 19% των ροζέ παγκοσμίως

Αγορά

Η παγκόσμια αγορά Ροζέ κρασιών εξακολουθεί να έχει τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το CIVP, η αγορά μπορεί δυνητικά να αυξηθεί σε 35 εκατομμύρια εκατόλιτρα τα επόμενα δέκα χρόνια.

Συγκριτικά, το 2018 η παγκόσμια παραγωγή ροζέ ήταν 26,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα (περίπου 293 εκατομμύρια κιβώτια των 12 φιαλών, δηλαδή 9λίτρων).

Συσχετισμοί

Η κατανάλωση ροζέ κρασιού σήμερα αποτελεί το 5% της συνολικής παγκόσμιας  κατανάλωσης κρασιού.

Στις ΗΠΑ η κατά κεφαλή κατανάλωση ροζέ είναι μικρότερη από 2 λίτρα το χρόνο.

Ρωσία, Αργεντινή, Ισπανία και Βέλγιο αντιπροσωπεύουν η κάθε μια ξεχωριστά το 2% της παγκόσμιας κατανάλωσης ροζέ.

Η Νότια Αφρική αντιπροσωπεύει το 3%, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο το 4%.

Η Ασία δεν αναφέρεται καν.

Allons enfands

Η Γαλλία παράγει ήδη σχεδόν το ένα τρίτο των ροζέ όλου του κόσμου, το 15% των οποίων προέρχεται από την Προβηγκία.

Είναι όμως η Προβηγκία σε θέση να εκμεταλλευτεί μια πιθανή ανάπτυξη, μιας και αυτή τη στιγμή είναι ο κύριος προμηθευτής ροζέ στις ΗΠΑ;

Ο κύριος ανταγωνιστής της Προβηγκίας, το Languedoc-Roussillon, αντιπροσωπεύει το 34% της παραγωγής ροζέ της Γαλλίας και το 11% της παγκόσμιας παραγωγής.

Αυτά είναι τα στοιχεία και ίσως να ανοίγουν ένα μικρό παράθυρο για σκέψεις, προγραμματισμούς, ίσως και όνειρα για το μέλλον των ελληνικών ροζέ, καθώς προβλέπεται μια συνεχιζόμενη παγκόσμια αύξηση στην κατανάλωση της μεγάλης πλέον κατηγορίας των Ροζέ κρασιών για την επόμενη δεκαετία.

Στέφανος Κόγιας DipWSET

Share this post