Δοκιμάζοντας το Chateau Margaux 2004

Δοκιμάζοντας το Chateau Margaux 2004

Review of:
Version:
2004
Price:
600

Reviewed by:
Rating:
18.5+
On 21 Ιανουαρίου, 2018
Last modified:21 Ιανουαρίου, 2018

Summary:

Περιοχή: A.O.C. Margaux, Bordeaux 1er Grand Cru Classé, Γαλλία
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot

Είναι εκπληκτικό όταν συνειδητοποιείτε ότι η γέννηση αυτού που γνωρίζουμε ως Chateau Margaux χρονολογείται πίσω σχεδόν 1.000 χρόνια! Τον 12ο αιώνα, το ακίνητο ήταν γνωστό με το όνομα “La Mothe de Margaux”, ωστόσο οι αμπελώνες δεν ήταν ακόμα μέρος του κτήματος εκείνη την εποχή.

Ένα μεγάλο ποσοστό των βαρελιών δρυός που χρησιμοποιούνται για την ωρίμανση του κρασιού παράγονται στο Chateau Margaux. Το Chateau Margaux είναι ένα από τα λίγα κτήματα Bordeaux με τη δική του βιοτεχνία κατασκευής βαρελιών. Το Chateau Margaux έχει αναλάβει τη δέσμευση να εξασφαλίσει ότι οι καταναλωτές αγοράζουν μόνο, γνήσια μπουκάλια του chateau Margaux από το 1989. Εκείνο το έτος, άρχισαν να χαράσσουν με λέιζερ τις φιάλες τους. Το 2011, το Chateau Margaux ενίσχυσε το πρόγραμμα κατά της παραποίησης / απομίμησης με την προσθήκη του συστήματος prooftag.

Η οικογένεια Ginestet αναγκάστηκε να πουλήσει το Chateau Margaux το 1977 στον Andre Mentzelopoulos, λόγω των αυξανόμενων χρεών που προκάλεσαν εν μέρει οι πτώση των τιμών των κρασιών Bordeaux στη δεκαετία του ’70. Ο Αντρέ Μεντζελόπουλος πέθανε το Δεκέμβριο του 1980 και η κόρη του, Κορίν Μεντζελόπουλος, ανέλαβε τη λειτουργία του Chateau Margaux. Η νεαρή ηλικία της ίσως την εμπόδισε να εκτιμήσει πλήρως τι χρειαζόταν για να διαχειριστεί το Chateau Margaux. Αλλά στην φάση αυτή βοηθήθηκε από τον διάσημο οινολόγο του Μπορντό, Emile Peynaud και τον Philippe Barre, διευθυντή κτημάτων, που ήταν και οι δύο από τις πρώτες προσθήκες στην ομάδα του Margaux από τον νέο ιδιοκτήτη.

Το στυλ του κρασιού που παράγεται από το Chateau Margaux, συνδυάζει την κομψότητα, την αγνότητα του φρούτου, την αρμονία και τη φινέτσα. Αν το κρασί ήταν ηθοποιός, ίσως θα μπορούσε να περιγραφεί με τη γοητεία, το ύφος, τη φινέτσα και την κομψότητα του Cary Grant. Υπήρχε ένας λόγος για τον τρίτο Πρόεδρο της Αμερικής και πρώτο σοβαρό συλλέκτη κρασιού Τόμας Τζέφερσον, που έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση στο Margaux. Το 1787, δήλωσε ότι “το Chateau Margaux είναι ένα από τα 4 κορυφαία κρασιά του Bordeaux”. Πάνω από 200 χρόνια αργότερα, τα λόγια του εξακολουθούν να είναι αλήθεια.

To Chateau Margaux 2004, είναι ένα εξαιρετικό, κλασσικό vintage. Παρήχθη σε συνθήκες που μοιάζουν πολύ με εκείνες του 1996: ο ίδιος ασταθής καλοκαιρινός καιρός, το ίδιο φθινόπωρο με καλό καιρό και βροχές κατα την περίοδο της συγκομιδής. Ώριμα φρούτα του δάσους, cassis, γλυκόριζα, μπίτερ σοκολάτα, βιολέτα, καπνός, βότανα, μπαχαρικά και αρώματα δρυός αναδύονται στην μύτη μετά από την πρώτη ώρα αερισμού στην καράφα. Σίγουρα ένα Margaux που διανύει την πρώτη δεκαπενταετία της ζωής του χρειάζεται χρόνο στην καράφα για να αναπτύξει το αρωματικό του δυναμικό. Στον ουρανίσκο πλούσιο αλλά σαφώς ένα ελαφρύτερο στυλ Margaux μιας και οι βροχές την περίοδο του τρύγου αφαιρέσανε ελάχιστη λιπαρότητα από το icon αυτό first growth, χωρίς όμως να επηρεάσουν σημαντικά το σώμα του. Σταθερό, ακριβές και γήινο εντυπωσιάζει με την αρμονία και την κομψότητα του.

Τιμή: 450-700€

Βαθμολογία: 94+/100

Share this post