Τεράστια απάτη αποκαλύφθηκε με κρασιά του Ροδανού

Τεράστια απάτη αποκαλύφθηκε με κρασιά του Ροδανού

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι έδωσαν, πριν λίγο καιρό στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες μιας τεράστιας απάτης που διαπράχθηκε από έναν κορυφαίο εμφιαλωτή του Ροδανού, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο Raphaël Michel. Η απάτη ήταν τόσο μεγάλη που έφτασε σε σημείο  το 15% όλων των Côtes-du-Rhône να είναι με λάθος επισήμανση.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε αργά στα μέσα του μήνα από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, Γνώσης και Αποτροπής της Απάτης (DGCCRF), αποκαλύφθηκε ότι περίπου 480.000 εκατόλιτρα επιτραπέζιου οίνου, συνολικού ύψους δεκάδων εκατομμυρίων φιαλών και ισοδύναμο με το 15% της παραγωγής της Côtes-du-Rhône –  πωλήθηκαν ως Côtes-du-Rhône, Côtes-du-Rhône Villages και ακόμη και Chateauneuf du Pape από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι και τον Ιούνιο του 2016. Η ποσότητα αυτή είναι επαρκής για να γεμίσει 13 ολυμπιακές πισίνες!

Η DGCCRF χαρακτήρισε την υπόθεση ως “μαζική κατάχρηση του AOC της Côtes-du-Rhône”.

Η εταιρεία πίσω από την απάτη δεν κατονομάστηκε στην έκθεση, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ο Raphaël Michel, ένας μεγάλος εμφιαλωτής στο Vaucluse και ένας από τους μεγαλύτερους στη Γαλλία. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, ο πρόεδρος της εταιρείας, Guillaume Ryckwaert, και αρκετοί διευθυντές συνελήφθησαν με κατηγορίες απάτης, εξαπάτησης και φορολογικών παραβιάσεων.

Η εταιρία του, Ryckwaert τελικά εξαγοράστηκε για 1 εκατομμύριο ευρώ και πλέον δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία κατά τη διάρκεια της έρευνας. Αλλά αρκετοί μεγάλοι αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour, ακύρωσαν τα συμβόλαια προμήθειας τους με την εταιρεία.

Ο Raphaël Michel έχει τεθεί υπό την επιτήρηση των γαλλικών δικαστηρίων. Οι ενώσεις παραγωγών στην περιοχή πιστεύεται ότι προετοιμάζουν ήδη τις δικές τους αγωγές.

Επίσης, δεν αναφέρθηκε πού πωλήθηκαν ακριβώς οι φιάλες, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μια σημαντική αγορά για την εταιρεία.

Share this post