Θα αναρρώσει η βιομηχανία οίνου της Νότιας Αφρικής από τον covid-19;

Θα αναρρώσει η βιομηχανία οίνου της Νότιας Αφρικής από τον covid-19;

Πολλά έχουν ειπωθεί για την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της καραντίνας και το μέλλον του κρασιού μετά τον κορονοϊό. Ενώ η κατανάλωση αλκοόλ στο σπίτι στη Βρετανία και στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά τις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας, οι πωλήσεις αλκοόλ μειώθηκαν συνολικά για εκείνη την περίοδο – κατανοητό, καθώς η εστίαση ισοπεδώθηκε. Γενικότερα, οι πωλήσεις κρασιού παγκοσμίως μειώθηκαν ως συνέπεια του κορονοϊού.

Κι ενώ οι παραγωγοί οίνου σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναρρώσουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η Νότια Αφρική είναι μια χώρα που είναι αμφίβολο αν θα αναρρώσει καθώς έχει υποφέρει τόσο πολύ από αυτήν την πανδημία.

Είναι η μόνη χώρα που είχε επιβάλει απαγόρευση πωλήσεων αλκοόλ κατά τη διάρκεια του lockdown για πέντε εβδομάδες, απαγορεύτηκαν επίσης οι εξαγωγές κρασιού της Νότιας Αφρικής.

Περίπου 290.000 άτομα απασχολούνται άμεσα στη βιομηχανία κρασιού της χώρας. Αυτοί, και οι συνάδελφοί τους στον κλάδο της φιλοξενίας, έχουν καταφύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσπαθήσουν να σώσουν τα προς το ζην.

Η εκστρατεία #JobsSaveLives καλoύσε την κυβέρνηση του Προέδρου Cyril Ramaphosa να επιτρέψει την πώληση αλκοόλ σε εστιατόρια με καθήμενους και να χαλαρώσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 21:00 που επιβλήθηκε στις αρχές του μήνα Ιουλίου. Επίσης, δημιούργησαν την εκστρατεία #SaveSAWine και απευθύνουν έκκληση στους καταναλωτές οίνου που μένουν εκτός της Νότιας Αφρικής να υποστηρίξουν τη βιομηχανία αγοράζοντας και πίνοντας κρασί από τη Νότια Αφρική. Διαδηλωτές από τη βιομηχανία φιλοξενίας και κρασιού βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες πόλεις της Νότιας Αφρικής σε μια προσπάθεια να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν.

Αποτίμηση του κόστους του κορονοιού

Οι απαγορεύσεις πωλήσεων αλκοόλ έγιναν σε δύο στάδια. Η αρχική απαγόρευση, που επιβλήθηκε όταν ξεκίνησε το lockdown  στα τέλη Μαρτίου, διήρκεσε εννέα εβδομάδες – και για πέντε από αυτές τις εβδομάδες, απαγορεύθηκαν επίσης οι εξαγωγές κρασιού (περίπου το 50% του κρασιού της Νότιας Αφρικής). Η αρχική απαγόρευση καταργήθηκε την 1η Ιουνίου, αλλά επιβλήθηκε εκ νέου από τον πρόεδρο Ramaphosa στις 12 Ιουλίου, καθώς αυξήθηκαν τα κρούσματα του Covid-19.

Οι νέοι κανονισμοί είναι δυνητικά καταστροφικοί για μια χώρα που παρήγαγε 974 εκατομμύρια λίτρα κρασιού το 2019 και στα οποία αντιστοιχούσαν έσοδα από εξαγωγές ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων RR (852 εκατομμύρια £), σύμφωνα με στοιχεία του βιομηχανικού οργανισμού Wines of South Africa (WOSA) .

 

Ένας εκπρόσωπος της WOSA είπε: «Για την αρχική απαγόρευση τόσο των τοπικών πωλήσεων όσο και των εξαγωγών, προβλέψαμε απώλειες έως και 18.000 θέσεων εργασίας. Ανάλογα με το χρονικό διάστημα που ισχύει αυτή η νέα απαγόρευση, ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να διπλασιαστεί. Για κάθε εβδομάδα που δεν είμαστε σε θέση να πουλήσουμε τοπικά κρασί, η βιομηχανία χάνει περίπου R300 εκατομμύρια [14 εκατομμύρια £]. Με το αρχικό κλείδωμα, εκτιμήσαμε ότι έως και 80 οινοποιεία θα μπορούσαν να κλείσουν τις πόρτες τους. ”

Επί του παρόντος, λειτουργούν 533 οινοποιεία στη χώρα, καθώς και 2.778 αγροκτήματα. Η Νότια Αφρική είναι ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο. Η απώλεια θέσεων εργασίας από το κλείσιμο στην κλίμακα που προβλέπει η WOSA θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή των 40.000 εργαζομένων στα κτήματα και τα οινοποιεία, πολλοί από τους οποίους έχουν μεγάλες οικογένειες και πολλά εξαρτώμενα άτομα. Περίπου οι μισοί ενήλικες στη Νότια Αφρική ζουν σήμερα κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας, οπότε οι πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας στη βιομηχανία δημιουργούν μια ζοφερή κοινωνικοοικονομική πρόβλεψη, ιδίως για τις αγροτικές περιοχές.

 

Μια θανατηφόρα Πράξη Εξισορρόπησης

 

Ο σκοπός της απαγόρευσης αλκοόλ είναι η υποστήριξη της υπηρεσίας υγείας της Νότιας Αφρικής. Η Νότια Αφρική μέχρι στιγμής ήταν η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό στην αφρικανική ήπειρο και το σύστημα υγείας βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης σε πολλές περιοχές.

 

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Zweli Mkhize, εξηγώντας το σκεπτικό σε έναν κυβερνητικό ιστότοπο, αναφέρει ότι η νέα απαγόρευση βασίζεται σε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία. «Κατά τη διάρκεια του lockdown,  μια μελέτη έδειξε ότι υπήρξε στα νοσοκομεία μείωση κατά 60% έως 70% των εισαγωγών που γίνονταν λόγω τραύματος.  Αντίθετα, όταν σταμάτησαν να ισχύουν οι περιορισμοί στο αλκοόλ, οι εισαγωγές στα κέντρα  έκτακτης ανάγκης τραύματος, ανέφεραν αύξηση έως 60%», είπε. «Τα μοντέλα έδειξαν ότι η καθιέρωση αναστολής των πωλήσεων αλκοόλ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση κατά 20% όλων των περιπτώσεων ατυχημάτων και μείωση κατά 40% όλων των τραυμάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ έως την τρίτη εβδομάδα».

 

Όπως και σε άλλες χώρες, η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει να βρει μια ισορροπία μεταξύ της προσπάθειας να σώσει ζωές και της εξοικονόμησης μέσων διαβίωσης. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι στις βιομηχανίες εστιατορίων και φιλοξενίας θα συνεχίσουν με τις διαμαρτυρίες τους και τις εκστρατείες τους για άλλη μια εβδομάδα.  Αυτή η λεπτή ισορροπία μεταξύ ανθρώπινων  ζωών και βιοτικών πόρων θα συνεχιστεί για πολύ περισσότερο – στη Νότια Αφρική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο προέδρος Ramaphosa υποβίβασε σε κατηγορία 2 τους περιορισμούς  από τα μεσάνυχτα της 17ης Αυγούστου 2020, αλλά η βιομηχανία έχει ακόμη μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη.

«Παρόλο που είμαστε ευγνώμονες που ξεκινήσαμε να διαπραγματευόμαστε και να πραγματοποιούμε ξανά διαδικτυακές πωλήσεις, είμαστε απογοητευμένοι από την έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε στη βιομηχανία μας κατά τη διάρκεια της προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγών και των εκτεταμένων περιορισμών στις τοπικές πωλήσεις», λέει ο Rico Basson, MD της Vinpro.

«Μπορεί να είναι λίγο αργά. Πολλές οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει και υπάρχει ένας μακρύς δρόμος προς την ανάκαμψη για ολόκληρη τη βιομηχανία », λέει ο Basson.

Ο κλάδος πιστεύεται ότι έχασε περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ από την εισαγωγή των περιορισμών στις πωλήσεις τον Μάρτιο του 2020.

Η Vinpro συνεργάζεται στενά με τους βιομηχανικούς εταίρους σε ένα σχέδιο αποκατάστασης καταστροφών για να αντιμετωπίσει την επείγουσα ανάγκη σταθεροποίησης του τομέα, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της περαιτέρω ανακούφισης των ειδικών φόρων κατανάλωσης για το τρέχον έτος, καθώς και της σεζόν του 2021, για την αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης και των προκλήσεων στο Cape Town Port και διαμόρφωση λύσεων για τη μείωση του υφιστάμενου πλεονάσματος κρασιού περίπου 300 εκατομμυρίων λίτρων.

«Η βιομηχανία οίνου προορίζεται να ανοίξει εκ νέου το εγχώριο εμπόριο και τη διανομή με όλους τους απαραίτητους κανονισμούς υγείας και ασφάλειας, εστιάζοντας παράλληλα στην αλλαγή συμπεριφοράς όσον αφορά την υπεύθυνη παραγωγή, προώθηση, εμπόριο και κατανάλωση.»

 

Εντωμεταξύ, η βιομηχανία αλκοόλ υποστηρίζει την πρόσφατη (24 Αυγούστου) δήλωση της κυβέρνησης που καλεί την κοινωνία να συνεργαστεί στον αγώνα κατά της κατάχρησης αλκοόλ. Τα περιστατικά κατάχρησης οινοπνεύματος αναφέρθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένης της ατυχούς απώλειας ζωής των τροχονόμων που ενεπλάκησαν σε ένα θανατηφόρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Η βιομηχανία αλκοόλ υποστηρίζει το αίτημα της κυβέρνησης για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να είναι σταθερές στην αντιμετώπιση παραβίασης οποιουδήποτε νόμου της χώρας, συμπεριλαμβανομένων:

Συμμόρφωση με την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 10 μ.μ.και Περιορισμό σε 50 του αριθμού των ατόμων που μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα μέρος.

 

Share this post