Thalassitis submerged 2010 Gaia Wines

Thalassitis submerged 2010 Gaia Wines

Review of:
Version:
2010
Price:
230

Reviewed by:
Rating:
18+
On 29 Δεκεμβρίου, 2021
Last modified:29 Δεκεμβρίου, 2021

Summary:

Περιοχή: Σαντορίνη Π.Ο.Π.

Ποικιλία: Ασύρτικο

Από τις 500 φιάλες που βυθίστηκαν στην θάλασσα, 258 αριθμημένες φιάλες, βυθισμένου Θαλασσίτη διασώθηκαν από την χρονιά του 2010.

Στα 25 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από ένα συνηθισμένο κελάρι κρασιού.

Ποιο αποτέλεσμα έχει η υποβρύχια παλαίωση στο τελικό κρασί; Λοιπόν, αυτό είναι ακόμα λίγο ασαφές. Η Mira Winery, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων ερευνητών και μελετά τη μέθοδο aquaoir (λογοπαίγνιο από το terroir) , καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο οίνος που παλαιώνει κάτω από το νερό έχει επιταχυνόμενη ωρίμανση. Το Cabernet Sauvignon του 2009, που έμεινε υποβρύχια για τρεις μήνες είχε γεύση σαν να είχε παλαιώσει δύο χρόνια σε συνθήκες πάνω από τη γη. Το Chateau Larrivet Haut-Brion κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα, λέγοντας ότι το κρασί υποβρύχιας παλαίωσης είχε μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και προσέγγιση από το αντίστοιχο «κανονικά» παλαιωμένο κρασί. Είναι ενδιαφέρον ότι οι παραγωγοί της Αυστραλίας και της Νότιας Αφρικής, οι οποίοι παλαίωσαν τα κρασιά τους σε “τεχνητά” υποβρύχια περιβάλλοντα, βρήκαν το αντίθετο, ότι τα κρασιά ήταν πιο φρέσκα, με περισσότερη τανίνη.

Άλλοι οινοπαραγωγοί, ιδίως οι παραγωγοί λευκών και αφρωδών οίνων, παρουσίασαν θετικά αλλά ανυπολόγιστα αποτελέσματα, σημειώνοντας απλώς ότι τα κρασιά τείνουν να έχουν πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά θάλασσας, λιγότερο φρουτώδη και γήινα.

Τελικά η υποβρύχια παλαίωση είναι ένα τέχνασμα ή αξίζει τον κόπο; Με την έρευνα για το θέμα που είναι ακόμα τόσο νέο, είναι δύσκολο να καταλήξουμε. Με τόσες αναφορές που σημειώνουν ότι οι οίνοι εξελίσσονται πιο γρήγορα κάτω από τη θάλασσα, φαίνεται ότι η υποβρύχια παλαίωση έχει αποτέλεσμα, αλλά είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα; Ακόμη περισσότερο, αξίζει η δαπανηρή προσπάθεια; Καθώς η έρευνα εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη και τα πραγματικά αποτελέσματά της δεν είναι πολύ αποφασιστικά, φαίνεται ότι το κόστος για τον καταναλωτή δεν δικαιολογεί το ενίοτε ανεπαίσθητο αποτέλεσμα.

Η επιλογή της τοποθεσίας είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας. Η θερμοκρασία του νερού στην οποία το κρασί πρέπει να παλαιώσει… δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό ή κρύο και το πραγματικό βάθος στο οποίο τοποθετείται το κρασί είναι επίσης σημαντικό. Σύμφωνα με την FDA, “κάθε δέκα μέτρα βάθους στο οποίο ένα κρασί βυθίζεται σημαίνει μια ατμόσφαιρα πίεσης”, επηρεάζοντας το πώς το κρασί αλληλεπιδρά με το θαλασσινό νερό γύρω από αυτό.

Η δικιά μας εμπειρία από την δοκιμή “βυθισμένων” κρασιών, έχει καταγράψει επίσης διφορούμενα αποτελέσματα.  Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ κρασιών που βυθίστηκαν σε διαφορετικά βάθη, σε διαφορετικές συντεταγμένες και φυσικά σε κρασιά διαφορετικών ποικιλιών και τεχνικών οινοποίησης.

Στον εξωτερικό παρατηρητή τα αποτελέσματα βυθισμένων κρασιών συγκριτικά με τα αντίστοιχα επίγειας ωρίμανσης, μπορεί να μην είναι ακόμη αισθητά. Αυτό που σίγουρα είναι αισθητό είναι μια διαφορά στην τιμή. Ανάμεσα στον νέο εξοπλισμό, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, τις πιθανότητες απώλειας και την καθαρή εμπορική αξία, η τιμή αυτών των κρασιών μπορεί να είναι πολύ υψηλή, συχνά τετραπλάσια -ή και περισσότερο- από την κανονική. Το Mira’s, sold-out πλέον, υποβρύχιο Cabernet Sauvignon πουλήθηκε για το επιβλητικό ποσό των $ 500 σε σύγκριση, με την χερσαία έκδοση που κοστίζει 48 δολάρια!

Ο Thalassitis submerged 2010, αγοράστηκε στην τιμή των 98,40 € η φιάλη και σήμερα πωλείται στα 220-260€!

Σχεδόν χρυσό χρώμα στο ποτήρι, στην μύτη φέρνει ήπια αρώματα εσπεριδοειδών,  πράσινων φρούτων, λανολίνης, TDN, τσακμακόπετρας και νότες οξείδωσης που στην συγκεκριμένη φάση του αποτελούν κομμάτι της πολυπλοκότητας, Στο στόμα με χαρακτηριστική οξύτητα κινείται πάνω σε μια λεπτή γραμμή ορυκτότητας που έρχεται σε μια όμορφη αντιπαράθεση με τα φρούτα και κάποιες αλμυρές νότες που ξεπηδούν περιστασιακά. Ατσάλινη, ορυκτώδης δομή και μέτριας διάρκειας λεμονάτη επίγευση.

Τιμή: 220-250€

Βαθμολογία: 91/100

 

 

Share this post