The Wines of Santorini Το Νέο Βιβλίο του Γιάννη Καρακάση MW

The Wines of Santorini Το Νέο Βιβλίο του Γιάννη Καρακάση MW

H πρώτη εικόνα της Σαντορίνης ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 90 όταν μέσα από το πιλοτήριο ενός ελικοπτέρου αντίκρισα μία εναέρια πολιτεία σκαρφαλωμένη σε απότομα βράχια και ηφαιστειακούς γκρεμούς. Με κομμένη την ανάσα ρούφαγα κάθε δευτερόλεπτο πετώντας διαδοχικά πάνω από τα Φηρά, το Ημεροβίγλι και την Οία. Τα χρώματα των σπιτιών, το γαλανόλευκο του ουρανού, το βαθύ μπλε της θάλασσας δημιουργούσαν ένα μαγικό σκηνικό που από τότε χαράχθηκε ανεξίτηλα στο μυαλό μου.

Δεν ήταν παρά μερικά χρόνια μετά που δοκίμασα τα κρασιά του νησιού που δεν μοιάζουν με κανένα άλλο στον κόσμο. Συναρπαστικά κρασιά δύναμης και υπέρτατης φινέτσας, που αποτυπώνουν τον τόπο παραγωγής τους και που σε διακτινίζουν κατευθείαν σε αυτόν. Κρασιά του ήλιου και της πέτρας αλλά και κρασιά μεγάλων συγκινήσεων.

Πως στέκονται όμως τα σαντορινιά κρασιά σε παγκόσμιο επίπεδο; Υπάρχουν πολλές περιοχές στον κόσμο που ισχυρίζονται ότι είναι μοναδικές. Όπου κι αν πάω, η μοναδικότητα φαίνεται να είναι η νέα μοδάτη οινική λέξη. Το Μπορντό μιλά για το εκπληκτικά του grands vins και η Βουργουνδία για το ιερό δισκοπότηρο του Pinot Noir. Όμως αν υπάρχει μια περιοχή στον πλανήτη που η ιστορία υπερβαίνει τις προσδοκίες, είναι η Σαντορίνη. Το Ιουρασικό Πάρκο των αμπελιών, το μέρος με συνεχόμενη αμπελοκαλλιέργεια που ξεπερνάει τα 3500 χρόνια. Με αμπέλια τόσο γέρικα που κανείς δεν ξέρει ακριβώς την ηλικία τους, που είναι απότιστα και αυτόριζα αφού η καταστροφική φυλλοξήρα δεν μπορεί να επιβιώσει σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον. Μεγαλωμένα με ένα μοναδικό σύστημα διαμόρφωσης την κουλούρα σε ένα πάμφτωχο έδαφος. Και όλα αυτά, φυτεμένα στις πλαγιές ενός από τα πιο επικίνδυνα και ακόμη ενεργά ηφαίστεια στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το αποτύπωμα των παραπάνω; Δύναμη, αλμύρα, ένταση, φωτιά. Η απόδειξη ότι τα μεγάλα κρασιά είναι παιδιά της φτώχειας.

Με το νέο μου βιβλίο The Wines of Santorini που πρόκειται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες με την στήριξη του Selene Restaurant – μία δουλειά δύο περίπου ετών, θέλησα να συνδέσω όλα τα παραπάνω. Η προσπάθειά μου ήταν να παρουσιάσω ένα ολοκληρωμένο οινικό αφήγημα που να μπορούν να το διαβάσουν όλοι, μια επισκόπηση του νησιού και μια βάση αναφοράς για επισκέπτες, οινόφιλους και επαγγελματίες. Στις 400 σελίδες του περιλαμβάνονται ενότητες για την ιστορία, τις ποικιλίες σταφυλιών (με πρωταγωνιστή το Ασύρτικο) και τα διάφορα terroirs, καθώς και ενότητες για το παρόν και το μέλλον του νησιού. Όλοι οι παραγωγοί του νησιού αναφέρονται μαζί με προτάσεις κρασιών που αξίζει να αναζητήσετε, κάποια μάλιστα είναι καλά κρυμμένα μυστικά.

Ελπίζω να απολαύσετε αυτό που θα διαβάσετε αλλά ακόμη περισσότερο ότι θα επισκεφθείτε με την την πρώτη ευκαιρία το νησί για να συναντηθείτε από κοντά με τους παραγωγούς δοκιμάζοντας αυτά τα εξαιρετικά κρασιά στη γενέτειρά τους.

Γιάννης Καρακάσης MW

Share this post