Απολογισμός του Thessaloniki wine show 2022

Απολογισμός του Thessaloniki wine show 2022

Το Thessaloniki Wine Show είναι η οινική γιορτή της άνοιξης στην πόλη, που φέτος μετά από 2 χρόνια απουσίας λόγω συνθηκών Covid-19, άνοιξε και πάλι τις πόρτες του, φιλοξενώντας 85 παραγωγούς και εταιρίες του κλάδου από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και περισσότερους από 3500 επισκέπτες που βρέθηκαν στην αποθήκη Γ’ του Λιμανιού στις 10 και 11 Απριλίου.

Την Κυριακή, την πρώτη μέρα του Wine Show, οι συνθήκες προμηνύονταν δύσκολες. Ο προγραμματισμένος μαραθώνιος έκανε την πρόσβαση στο Λιμάνι από δύσκολη έως ακατόρθωτη, ενώ οι προγνώσεις του καιρού προέβλεπαν βροχή και συννεφιά. Τίποτα από τα παραπάνω δεν φάνηκε να πτόησε όμως τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι γέμισαν ζωντάνια και ενέργεια την αποθήκη Γ’ με την παρουσία τους. Θετική εντύπωση προκάλεσε η παρουσία νεαρών ηλικιών με ειλικρινές ενδιαφέρον για τα κτήματα και τις ετικέτες τους, καθώς περισσότερο από το 50% των επισκεπτών ήταν κάτω των 25 ετών, απόδειξη του ισχυρισμού πως η Θεσσαλονίκη αγκαλιάζει το κρασί όλο και περισσότερο. Το απόγευμα οι χώροι του show γέμισαν σχεδόν ασφυκτικά, και το κλίμα που δημιουργήθηκε ήταν αυτό μιας πραγματικής γιορτής. Σε αυτό συνέβαλλαν σημαντικά τόσο η παρουσία dj και μουσικής που επένδυσε μελωδικά το Wine Show, όσο και τα δημιουργικά cocktails με κρασιά των εκθετών, που ετοίμασαν κορυφαίοι bartenders από τα καλύτερα bars της πόλης (Casablanca Social Club, Tribeca, Cin Cin, The Blue Cup, Vogatsikou 3, The U Bar Project) και είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι επισκέπτες.

Η Δευτέρα αποτελεί κατ’ εξοχήν την ημέρα στοχευμένου εμπορικού ενδιαφέροντας για τις οινικές εκθέσεις, και το Thessaloniki Wine Show επιβεβαίωσε τον κανόνα. Στην αποθήκη Γ΄ ο όγκος του κόσμου αποτελούνταν κυρίως από ανθρώπους προερχόμενους από όλα τα επίπεδα της οινικής εμπορικής αλυσίδας, από εισαγωγείς και πωλητές χονδρικής και λιανικής, έως εστιάτορες και ιδιοκτήτες wine bars. Οι παραγωγοί έδωσαν στους επισκέπτες μοναδικές ευκαιρίες δοκιμής, καθώς στο Wine Show υπήρχαν πρωτοεμφανιζόμενα κρασιά, ετικέτες που δεν έχουν διατεθεί σε άλλες οινικές εκθέσεις, αλλά και κρασιά που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο άμεσο μέλλον. Το bar προσέφερε για δεύτερη μέρα cocktails εμπνευσμένα από κρασιά των παραγωγών που συμμετείχαν, ενώ για το διήμερο υπήρξε και ξεχωριστό stand με προτάσεις από κρασιά βιοδυναμικά, βιολογικά και ήπιας παρέμβασης καθώς και οίνους χωρίς αλκοόλ και vegan, που προσέφεραν οι πλέον καταξιωμένοι sommeliers της πόλης, Αλέξανδρος Μπουζίκας και Θεολόγος Πλακόπουλος.

 

Οι επισκέπτες δοκίμασαν, ήπιαν και γνώρισαν κρασιά και προϊόντα, αλλά πάνω από όλα διασκέδασαν. Οι εκθέτες έμειναν ικανοποιημένοι τόσο από το εμπορικό ενδιαφέρον που προσέλκυσε το Wine Show, όσο και από την ομαλή διεξαγωγή του. Εκεί ανάμεσα βρίσκεται λοιπόν και η επιτομή της απόλυτης επιτυχίας με την οποία στέφθηκε το Thessaloniki Wine Show 2022. Τίποτα φυσικά από όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την υποστήριξη των χορηγών (Μασούτης, Aqua Carpatica, IEK Δέλτα, WS Καρούλιας, Κοσμοράδιο, Plus Radio, Radiomore.gr, CarpeVinum, ΑΘΗνεα, Thessaloniki Food Festival, Visitthessaloniki.travel), W.S.P.C. αλλά κυρίως των σπουδαστών από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, που φρόντισαν με περίσσεια προθυμία για την εύρυθμη λειτουργία της έκθεσης και έδειχναν να το διασκεδάζουν όσο οι επισκέπτες, παρά τις συνεχείς ώρες υποστήριξης των αναγκών εκθετών και επισκεπτών. Τέλος, ιθύνων νους και διοργανωτής του Thessaloniki Wine Show, δεν είναι άλλος από τον Στέφανο Κόγια DipWSET, δημιουργό της εταιρίας WINE STYLE, o οποίος με την υποστήριξη οικογένειας και οικείων, κατάφερε να πλημμυρίσει με κρασί το Λιμάνι Θεσσαλονίκης για 2 μέρες.

 

 

του Σάββα Κυριακίδη

διαβάστε ακόμα: Ένα αμπέλι, ένας αιώνας

Share this post