Θρύλοι του κρασιού: Guigal

Θρύλοι του κρασιού: Guigal

Το Domaine Guigal είναι ο πιο διάσημος παραγωγός της Cote Rotie στον κόσμο!

Ωστόσο, ο Guigal παράγει επίσης εξαιρετικά κρασιά από πολλές άλλες ονομασίες προέλευσης στην κοιλάδα του Ροδανού, όπως: Cote Rotie, Condrieu, St. Joseph, Crozes Hermitage. Chateauneuf du Pape, Gigondas, Tavel και Cotes du Rhone.

Ο Guigal είναι επίσης ο κορυφαίος negociant για την κοιλάδα του Ροδανού. Το Guigal Cote Rotie οινοποιεί ένα εκπληκτικό 40% όλης της παραγωγής που παράγονται στην ονομασία προέλευσης! Και να σκεφτείτε ότι όλα αυτά ολοκληρώθηκαν σε λιγότερο από 60 χρόνια. Αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα όταν οι περισσότερες από τις μεγάλες δυναστείες των ευρωπαϊκών κρασιών έχουν ξεκινήσει τη δεκαετία του 1800, αν όχι νωρίτερα!

Ο Etienne Guigal ξεκίνησε στην περιοχή του St. Etienne, με την πρώτη του δουλειά στο Vidal Fleury το 1927. Έφυγε το 1946 και σχημάτισε το Ets, Guigal, συντόμευση για το Establishments Guigal. Το 1961, ο Marcel Guigal προσχώρησε με τον πατέρα του στην εταιρεία.

Σε μια εκπληκτική σειρά γεγονότων, το 1984, ο Etienne Guigal αγόρασε την επιχείρηση όπου ξεκίνησε, Vidal Fleury! Ήταν εκείνο το σημείο που η εταιρεία απογειώθηκε πραγματικά ως σημαντική επιχείρηση. Ο Etienne Guigal απεβίωσε το 1988 σε ηλικία των 79 ετών.

Ο Marcel Guigal διαχειριζόταν την περιουσία τους εκείνη την εποχή. Ο Philippe Guigal, ο μοναδικός γιος του Marcel, γεννήθηκε το 1975. Είναι όλοι ενεργοί στη λειτουργία της εταιρείας και στην παραγωγή των κρασιών του Guigal.

Η εταιρεία συνέχισε την προσθήκη στις εκμεταλλεύσεις τους με την αγορά του Chateau d’Ampuis το 1995. Τη στιγμή που το αγόρασαν, το domaine ήταν σε κακή κατάσταση. Από τότε, έχει ξαναχτιστεί και εκσυγχρονιστεί πλήρως.

Η εταιρεία εγκατέστησε τη δική της βαρελοποιία στο ακίνητο, επιτρέποντάς τους να παράγουν βαρέλια που εξυπηρετούσαν απόλυτα τις ανάγκες τους. Εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων, ο Guigal έχει πλέον τη δυνατότητα να στεγνώσει το δρύινο ξύλο για τρία χρόνια, το οποίο είναι διπλάσιο από το χρόνο που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι βαρελοποιοί.

Αμπέλια Guigal, Terroir, σταφύλια, κρασιά, οινοποίηση
Για την παραγωγή του Guigal Cote Rotie, προτιμούν να τρυγούνε αργά για να επιτρέψουν στα σταφύλια να φτάσουν στο πλήρες δυναμικό φαινολικής ωριμότητας. Είναι συνήθως από τα τελευταία που μαζεύονται σε ολόκληρη την ονομασία προέλευσης.

Ως μεγαλύτεροι γαιοκτήμονες στην Cote Rotie, χρειάζονται δύο ομάδες πενήντα εργαζομένων για να συγκομίσουν τα σταφύλια τους. Ο εκραγισμός καθορίζεται κατά τη στιγμή της συγκομιδής. Ορισμένοι μίσχοι περιλαμβάνονται μόνο αν θεωρούνται ώριμοι. Για την παραγωγή του Guigal Cote Rotie, όλα τα κρασιά επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το terroir τους. Για το Guigal Cote Rotie, η αλκοολική ζύμωση και η διαβροχή διαρκεί από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

Τα τεράστια κελάρια του Guigal περιέχουν μέχρι 4.000 γαλλικά δρύινα βαρέλια και δέκα βαρέλια 60 εκατολίτρων. Τα βαρέλια χρησιμοποιούνται για το Chateauneuf du Pape. Ο πυθμένας των βαρελιών είναι κατασκευασμένος από χάλυβα για καλύτερη υγιεινή. Τα βαρέλια είναι παλιά. Στην πραγματικότητα, μερικά μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 50 χρόνια!

Ο Guigal παράγει 5 διαφορετικούς οίνους Cote Rotie. Για την παραγωγή του Guigal Cote Rotie, κάθε ένα από τα πέντε κρασιά αξίζει και λαμβάνει διαφορετική επεξεργασία ξεκινώντας από την προέλευση των σταφυλιών, μέσω της διαδικασίας της οινοποίησης και στη συνέχεια της παλαίωσης:
το Guigal Brune et Blonde γνωστό στους οπαδούς του ως Β και Β, παίρνει το όνομά του από το γεγονός ότι τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στο κρασί προέρχονται και από τους δύο διάσημους αμπελώνες στην Cote Rotie, την Cote Brune και Cote Blonde. Τα σταφύλια προέρχονται από ποικίλους αμπελώνες και τερουάρ που συνδυάζουν κυρίως φρούτα που αγοράζονται, με φρούτα από αμπέλια που ανήκουν στον Guigal.

Το κρασί περιλαμβάνει συνήθως μια μικρή ποσότητα Viognier που δεν υπερβαίνει ποτέ το 5% του μείγματος. Με τα χρόνια, το κρασί γίνεται πιο πλούσιο και πιο δρύινο. Πριν από το 1994, το Guigal Brune & Blonde ωρίμαζε σε 25% νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια. Από το 1995 προς τα εμπρός, το Guigal Brune & Blonde ωρίμαζε σε 30% νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια για 36 μήνες πριν από την εμφιάλωση.

Σήμερα, το Guigal Brune & Blonde παλαιώνει σε 35% νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια. Μέχρι το 90% του κρασιού παλαιώνεται σε βαρέλι. Το υπόλοιπο κρασί παλαιώνεται σε δεξαμενή και μεγάλα δρύινα foudre για 36 μήνες. Κάθε χρόνο παράγονται περίπου 20.000 κιβώτια. Αυτή είναι μια πολύ καλή εισαγωγή στα γοητευτικά κρασιά Guigal και Cote Rotie.

Το Guigal Ampuis έκανε το ντεμπούτο του με το 1995 vintage. Τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για το Guigal Ampuis συλλέγονται από αμπέλια που βρίσκονται σε 7 διαφορετικές τοποθεσίες.
Από το Cote Blonde έχουμε: Το Le Clos, το La Garde και το La Grande Plantee. Στη Cote Brune, βρίσκονται τα. La Pommiere, Le Pavillon Rouge, Le Moulin και La Viria. Τα 7 εκτάρια των αμπέλων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του κρασιού έχουν έδαφος από γρανίτη και ασβεστολιθικά εδάφη στην Cote Blonde και έδαφος από σχιστόλιθο, γρανίτη και οξείδιο του σιδήρου στην Cote Brune. Η ηλικία των αμπέλων κυμαίνεται από 25 ετών έως 75 ετών.

Για την παραγωγή του κρασιού Guigal Ampuis, η οινοποίηση λαμβάνει χώρα σε ελεγχόμενης θερμοκρασίας, κλειστές δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα για περίπου 4 εβδομάδες. Το Guigal Ampuis ωριμάζει για 38 μήνες, συνδυάζοντας 100% νέα, γαλλικά δρύινα βαρέλια και foudres. Το μείγμα για το Guigal Ampuis είναι συνήθως Syrah 95% και Viognier 5%.

Αν και δεν βρίσκεται στο επίπεδο των διάσημων κρασιών του Guigal, το Ampuis είναι ένα εξαιρετικό, κομψό κρασί Cote Rotie που πωλείται για πολύ λιγότερα χρήματα από τα θρυλικά La La κρασιά του Guigal.
Παρόλα αυτά, προσφέρει πολύ καλή ποιότητα και χαρακτήρα που πίνεται ευχάριστα σε νεαρή ηλικία και παλαιώνει επίσης πολύ καλά. Το Guigal Ampuis είναι ένα κρασί που οι λάτρεις των Cote Rotie θα πρέπει να δώσουν λίγη προσοχή. Η ετήσια παραγωγή είναι λίγο περισσότερο από 2.000 κιβώτια κάθε χρόνο.

Τα La La’s … Guigal La Mouline, Guigal La Turque, Guigal La Landonne
Τα τρία κορυφαία κρασιά από το Guigal αναφέρονται ως La La’s, το οποίο είναι συντόμευση είτε για το La Landonne, το La Mouline ή το La Turque. Όπως μπορείτε να δείτε από τη λίστα των κορυφαίων σοδειών για τα περίφημα κρασιά Guigal La La, είναι από τα πιο σταθεράκαι μεγάλα κρασιά στον κόσμο.

Τα καλύτερα vintages του Guigal Cote Rotie είναι: 2018, 2017, 2016, 2015, 2012, 2010, 2009, 2007, 2005, 2003, 2001, 1999, 1998, 1997, 1995, 1991,1990, 1989, 1988, 1985, 1983 , 1982, 1978, 1969 και 1966.

Με αυτή τη λίστα με τις εξαιρετικές σοδειές, μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε γιατί τα περίφημα κρασιά Guigal La La έχουν κερδίσει το δικαίωμα να ονομάζονται τα πιο συνεπή κρασιά υψηλής ποιότητας στον κόσμο. Το επίπεδο συνέπειας είναι πραγματικά απίστευτο όταν το σκέφτεστε.

Στην πραγματικότητα, σε πολλές από τις “δύσκολες” χρονιές τα κρασιά αυτά μπορεί να είναι αρκετά νόστιμα και γοητευτικά και στη νεότητα τους. Η αλήθεια είναι ότι ένα καλό μέρος της καλά-κερδισμένης φήμης για αυτά τα κρασιά είναι η εκπληκτική ικανότητα τους να παρέχουν μεγάλη ευχαρίστηση σε σχεδόν κάθε vintage.

Φυσικά υπάρχουν μερικές σοδειές που ξεχωρίζουν αλλά και τα τρία κρασιά είναι σχεδόν ίσα σε ποιότητα στα περισσότερα χρόνια.

Το Guigal La Mouline δεν είναι ένα single vineyard κρασί. Είναι εμπορικό σήμα. Το πρώτο vintage για το Guigal La Mouline πραγματοποιήθηκε το 1966. Τα αμπέλια αγοράστηκαν από τον Joannes Dervieux. Την εποχή εκείνη, τα αμπέλια χρησιμοποιούνταν για να παράγουν το “La Cote Blonde”. Ωστόσο, εμφιαλώθηκαν επίσης ως La Mouline, με μερικά να φέρουν πράσινες κάψουλες.

Ακόμα και τότε, τα κρασιά που παράγονταν από αυτό το site από την οικογένεια Dervieux θεωρούνταν μεταξύ των καλύτερων της ονομασίας προέλευσης. Αλλά όσο καλά κι αν ήταν αυτά τα κρασιά, η Cote Rotie πουλούσε σε χαμηλές τιμές τότε, μιας και μέρος του ήδη μικρού αμπελώνα ήταν φυτεμένος με οπωροφόρα δέντρα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν βερίκοκα.

Όταν ο αμπελώνας αγοράστηκε από τον Guigal, ήταν .90 εκτάρια. Σήμερα καλλιεργείται σε ένα εκτάριο αμπελώνων.
Μόλις το 1971 ο Guigal αποφάσισε ότι η παλαίωση του κρασιού σε 100% νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια ήταν καλύτερη για το κρασί. Το La Mouline είναι συνήθως το πρώτο από τα τρία κορυφαία κρασιά από τον Guigal που θα συγκομιστούν. Αυτό οφείλεται στο ειδικό, ελαφρώς θερμότερο, πρόωρο, μικροκλίμα.
Τα σταφύλια για το Guigal La Mouline προέρχονται από περίπου 1 εκτάριο αμπελώνων που φυτεύτηκαν σε έναν απότομης κλίσης αμπελώνα στην Cote Blonde. Το terroir είναι κυρίως χαλαρά εδάφη γρανίτη, gneiss, ασβεστόλιθος και διάφορα ορυκτά.
Τα αμπέλια είναι φυτεμένα με 89% Syrah και 11% Viognier. Η μέση ηλικία των αμπέλων είναι άνω των 50 ετών. Ορισμένα αμπέλια είναι σχεδόν 100 ετών.
Για να παράγει το κρασί του Guigal La Mouline, ο οίνος οινοποιείται σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα ελεγχόμενης θερμοκρασίας κατά μέσο όρο 4 εβδομάδες. Το Guigal La Mouline παλαιώνεται σε 100% νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια για έως και 42 μήνες.
Το πρόγραμμα 100% νέας βελανιδιάς δεν είναι καινούργιο στο Guigal. Το Guigal La Mouline ωριμάζει σε 100% νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια από το 1971.

Το Guigal La Mouline είναι ένα από τα πιο εξωτικά και ερωτικά κρασιά στον πλανήτη! Το μεθυστικό άρωμα του προσφέρει λουλούδια, μπαχαρικά, λίπος μπέικον, πιπέρι, γη, τρούφα, μαύρο και κόκκινο φρούτο, ανόργανα συστατικά, λικέρ kirsch και νότες λευκών καλοκαιρινών φρούτων.
Η υφή είναι διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο κρασί στον κόσμο. Το Guigal La Mouline είναι πλούσιο και συγκεντρωμένο, αλλά ποτέ υπερβολικό. Το κρασί είναι πάντα σε ισορροπία. Το La Mouline είναι ένα από τα λίγα icon ακριβά κρασιά που αξίζει τα χρήματα.
Το La Mouline είναι μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας που δεν συνδυάζεται με άλλα κρασιά. Η παραγωγή του Guigal La Mouline είναι αρκετά μικρή, καθώς κατά μέσο όρο παράγονται μόνο 400 κιβώτια τον χρόνο.

Το Guigal La Landonne έκανε το ντεμπούτο του το 1978. Παράγεται από νεαρά αμπέλια που είναι κατά μέσο όρο 35 ετών, το αγροτεμάχιο είναι φυτεμένο με 100% Syrah στην Cote Brune. Το terroir είναι ως επί το πλείστον εδάφη γρανίτη, σχιστόλιθου, οξειδίου του σιδήρου και μαγγανίου.
Οι αμπελώνες είναι 2 εκτάρια στο βόρειο τμήμα της La Landonne. Αλλά δεν ήταν πάντα 2 εκτάρια. Στην πραγματικότητα χρειάστηκε σχεδόν μια πλήρη δεκαετία για να αγοράσει μικροσκοπικά κομμάτια αμπελιών στο La Landonne lieu-dit για να συγκεντρώσει ολόκληρο το αγροτεμάχιο που έχει σήμερα.

Όντας πολύ βόρεια στην πλαγιά του λόφου, τα αμπέλια φυτεύονται σε εδάφη με κλίση έως και 45 μοιρών! σε ορισμένες περιπτώσεις, καθιστώντας το ένα εξαιρετικά δύσκολο αμπελώνα για εκμετάλλευση.
Για την παραγωγή του Guigal La Landonne, το κρασί οινοποιείται σε ελεγχόμενης θερμοκρασίας δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα για μέσο όρο 4 εβδομάδες. Παλαιώνεται σε 100% νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια για έως και 42 μήνες.

Είναι το μεγαλύτερο, πιο τανικό και πιο ανθεκτικό από τους οίνους Guigal Cote Rotie. Εκφράζει επίσης την περισσότερη ορυκτότητα, μαζί με βατόμουρο, ψητό κρέας, μπαχαρικά, καπνό και τρούφα. Το La Landonne είναι 100% Syrah.
Χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο από ό, τι τα άλλα κρασιά La La για να ωριμάσουν. Στη νεότητα του, το κρασί είναι σταθερό και μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Αλλά καθώς μεγαλώνει, μπορεί να είναι το πιο σύνθετο από τα 3! Είναι επίσης από τα πιό μακροβιότερα κρασιά του La La trio.

Το Guigal La Turque ξεκίνησε με το πρώτο του κρασί από το vintage του 1985. Η κυκλοφορία του ντεμπούτο ήταν αρκετά μικρή, με λιγότερα από 200 κιβώτια.
Το όνομα La Turque έχει μακρά ιστορία στην Cote Rotie. Στην πραγματικότητα, ο αρχικός αμπελώνας ήταν γνωστός ως La Turque μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930. Ο κ. Neyret Gachet ήταν αρχικός ιδιοκτήτης που εμφιάλωνε κάποιο κρασί με το όνομα La Turque τη δεκαετία του 1920.

Λόγω οικονομικής δυσπραγίας και της έλλειψης ενδιαφέροντος για το κρασί, ο αμπελώνας παρατήθηκε το 1935. Ο κ. Gachet χρεοκόπησε και χρωστούσε στην κυβέρνηση φόρους. Ο Gachet αργότερα αναλήφθηκε σε νοσοκομείο και η περιουσία του κατασχέθηκε για να διευθετηθούν οι φορολογικές εκκρεμότητες.

Τα αμπέλια αγοράστηκαν από τον Guigal το 1980 από τον κ. Battier. Ήταν ιδιοκτησία του Vidal Fleury εκείνη τη στιγμή.

Το αγροτεμάχιο αυτό βρισκόταν δίπλα σε αμπέλια που ανήκαν στον Marius Gentaz. Στην πραγματικότητα, ο Marius Gentaz πρόσφερε πρώτος το αγροτεμάχιο, αλλά αρνήθηκε! Μέχρι τη στιγμή της πώλησης, τα αμπέλια δεν είχαν καλλιεργηθεί για πάνω από μια δεκαετία. Μεγάλο μέρος του αγροτεμαχίου χρειάζεται αναφύτευση.

Το Guigal La Turque παράγεται από αμπέλια 30 ετών που φυτεύτηκαν σε ένα εκτάριο αμπελώνων στην Cote Brune, κοντά στο La Landonne. Ο αμπελώνας έχει ένα τερουάρ από γρανίτη, σιλικόνη, ασβεστόλιθο, σχιστόλιθο και πηλό και το έδαφος είναι πλούσιο σε σίδηρο. Τα αμπέλια έχουν μια νότια έκθεση.
Αυτός είναι ίσως ο πιο απότομος από όλους τους αμπελώνες του Guigal. Ο αμπελώνας έχει κλίσεις που μπορεί να είναι τόσο απότομες όσο οι 60 έως 70 μοίρες σε ορισμένα μέρη. Ο αμπελώνας είναι φυτεμένος με 93% Syrah και 7% Viognier. Οι αμπελώνες έχουν έκθεση με νότιο προσανατολισμό.

Το Guigal La Turque είναι οινοποιείται σε δεξαμενές ανοξείδωτου χάλυβα ελεγχόμενης θερμοκρασίας για κατά μέσο όρο 4 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων εβδομάδων ζύμωσης, το καπάκι πιέζεται δύο φορές την ημέρα.
Το κρασί παλαιώνει σε 100% νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια για έως και 42 μήνες.

https://www.guigal.com/fr/

Share this post