Τι είναι οι ημέρες ρίζας, φύλλου, καρπού και λουλουδιών;

Τι είναι οι ημέρες ρίζας, φύλλου, καρπού και λουλουδιών;

Oι όροι προέρχονται από την πρακτική της βιοδυναμικής, ενός τρόπου καλλιέργειας που επηρεάζεται από το σεληνιακό ημερολόγιο που βλέπει έναν αμπελώνα ως ένα εκτεταμένο οικοσύστημα, πέρα ​​από τα αμπέλια.

Οι βιοδυναμικές πρακτικές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης κίνησης προς τη βιωσιμότητα μεταξύ των οινοπαραγωγών (και των καταναλωτών κρασιού, επίσης). Αυτός ο τρόπος καλλιέργειας βασίζεται στις ιδέες του Αυστριακού φιλόσοφου Ρούντολφ Στάινερ και ενώ μοιράζεται πολλά κοινά με τις βιολογικές προσεγγίσεις -ειδικά στην αποφυγή συνθετικών χημικών και φυτοφαρμάκων- προχωρά αρκετά βήματα παραπέρα.

Στη βιοδυναμική, οι ημέρες κατηγοριοποιούνται ως ημέρες φρούτων, ριζών, φύλλων και λουλουδιών. Οι μέρες των φρούτων συμβαίνουν όταν το φεγγάρι ανατέλλει στους αστερισμούς της «φωτιάς» (Κριός, Λέων και Τοξότης) και πιστεύεται ότι είναι καλές τόσο για τη συγκομιδή των σταφυλιών όσο και για την κατανάλωση κρασιού. Τις ημέρες των λουλουδιών, το φεγγάρι ανατέλλει στους αστερισμούς του «αέρα» (Δίδυμοι, Ζυγός και Υδροχόος) και τα αρωματικά λευκά κρασιά πιστεύεται ότι δείχνουν ιδιαίτερα καλά. Οι μέρες των λουλουδιών λέγεται επίσης ότι είναι καλές για το κλάδεμα των αμπελιών.

Οι μέρες των φύλλων (οι αστερισμοί του «νερού»: Καρκίνος, Σκορπιός και Ιχθείς) πιστεύεται ότι είναι οι καλύτερες μέρες για πότισμα. Οι μέρες της ρίζας (οι αστερισμοί της «γης»: Ταύρος, Παρθένος και Αιγόκερως) πιστεύεται ότι είναι οι χειρότερες μέρες για να δοκιμάσετε κρασί, αλλά καλές μέρες για όργωμα ή άλλα πράγματα στον αμπελώνα για να βοηθήσετε τα ριζικά συστήματα.

Επειδή οι γευστικές αντιλήψεις του καθενός είναι διαφορετικές, σε διαφορετικές ημέρες και ακόμη και διαφορετικές ώρες της ημέρας, δεν υπάρχει τρόπος να πούμε με βεβαιότητα εάν η δοκιμή του κρασιού στις ημέρες των φρούτων ή των ριζών έχει διαφορά. Ο καιρός, το περιβάλλον σας, οι συνδυασμοί φαγητών, η διάθεσή σας και πολλά άλλα μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψή σας για το κρασί. Τούτου λεχθέντος, εάν θέλετε να δείτε πώς οι διαφορετικές ημέρες επηρεάζουν τη δική σας γευστική εμπειρία, μπορείτε να βρείτε βιοδυναμικά ημερολόγια στο διαδίκτυο, καθώς και εφαρμογές που παρακολουθούν τέτοιου είδους πράγματα.

 

Διαβάστε επίσης: Ποια κρασιά είναι Vegan;

Τι είναι βιοδυναμικό κρασί;

Share this post